Demokrat Zafer

İsmail Gaspıralı’nın torunu Meral Gaspıralı İstanbul’da vefat etti

Türk dünyasının önde gelen mütefekkirlerinden Kırım Tatarı eğitimci, gazeteci-yazar, yayıncı İsmail Gaspıralı’nın torunu Meral Gaspıralı İstanbul’da vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı camisinde kılınan namazın ardından Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

Kırımlı büyük Mütefekkir İsmail Gaspıralı’nın oğlu Mansur Cevdet Gaspıralı’nın kızı, Rıfat Gaspıralı, Şefika Gaspıralı, Ali Haydar Gaspıralı ve Nigar Gaspıralı’nın yeğeni Meral Gaspıralı İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Meral Gaspıralı, Zincirlikuyu Mezarlığı camisinde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda babası Mansur Cevdet Gaspıralı’nın mezarına defnedildi.

Cenaze namazına Kırım’da yaşayan akrabalarından amca kızı Gülnara Seitvanieva’nın yanı sıra komşuları ve anne tarafından akrabaları katıldı.

Meral Gaspıralı, iyi derecede İtalyanca, Fransızca ve İngilizce biliyordu. İtalyanca ve Fransızca dillerinde yazılmış birçok eserin çevirisini yaparak Türkçeye kazandırmıştı. Meral Gaspıralı 92 yaşındaydı. 1917 yılında babası Mansur Gaspıralı ve kardeşleri; Ali Haydar Gaspıralı, Nigar Gaspıralı ve Şefika Gaspıralı ile Kırım’dan İstanbul’a taşınmıştı.

Meral Gaspıralı’yı ara ara ziyaret ettiğini söyleyen Gülnara Seitvanieva, “Annemin annesi Rıfat Gaspıralı’nın kızı Zöre Mustafayeva’nın amca kızı olan Meral Hanımı 7 yıldır ara ara ziyaret ediyordum. Allah’ın rahmeti üzerine olsun. Başımız sağolsun. Kendisiyle geç de olsa tanıştık. Meral Hanım, iyi bir eğitim görmüş, mütevazi ve misafirperver bir hanfendiydi. Onlarca kitabın İtalyanca ve Fransızca’dan çevirisini yaparak Türkçeye kazandırmıştır. Hem Kırım Tatar halkı hem de Türk halkının başı sağolsun.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ