Demokrat Zafer

Emeklilerden Bursada Bugün’e ziyaret: Dört emekli ancak bir kuzuya girebilir

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur ve ekibi, Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan’ı ziyaret etti. Başkan Tezbulur ziyaretinde emeklilerin sorunlarına değinirken emekli maaşı zammını yorumladı.

Emeklilerden Bursada Bugün'e ziyaret: Dört emekli ancak bir kuzuya girebilir

CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN

Bursa’da 23 bin üyesi, Türkiye genelinde 117 şubesi bulunan Türkiye Emekliler Derneği’nde yapılan faaliyetler ve emeklinin temel sorunlarına değinen TÜED Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur, ”Emekli maaşı açlık sınırının altında olmamalı” dedi.

Dernekte yapılan faaliyetleri paylaşan Başkan, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Sadece emeklilerin sorunlarıyla değil, diğer dezavantajlı grupların sorunlarıyla da mücadele ettiklerini belirten Tezbulur, “1970 yılında Ankara’da kurulan TÜED, bugün itibariyle yurt çapında toplam 117 şubesiyle, üyesi olsun olmasın bütün emekli, dul ve yetimlere hizmet vermektedir. Üyelerimiz ile dul ve yetimlerinin sosyalkültürel ve ekonomik yönlerden kalkınmasını sağlamak için her türlü hak ve menfaatlerinin korunmasına çaba harcıyoruz. Üyelerimizin problemlerinin çözümlenmesinde ilgili kuruluşlar ve makamlar nezdinde teşebbüse geçiyoruz. Bünyemizdeki hukuk bürosunun yanı sıra, avukatlar da tutarak üyelerimizin adli ve idari mahkemelerdeki işlerini takip ederek bu suretle haklarını koruyoruz. Okul çağında ve yardıma muhtaç üye çocuklarının öğrenimlerini başarıyla tamamlayabilmeleri için olanaklar ölçüsünde yardımda bulunup, yükseköğrenim bursları veriyoruz. Öğrenci kurs ve yurtları açıyoruz. Yaşlı, hasta ve bakıma muhtaç üyelerimiz için sağlık ocakları ve huzurevleri açıyoruz” sözleriyle derneğin çalışmalarını belirtti.

“DÖRT EMEKLİ ANCAK BİR KUZUYA GİREBİLİR”

Emeklinin ilk sorunlarından birinin ‘ev sahibi olamama’ olduğunu ifade eden Başkan, yaşanan enflasyon artışı karşısında emekli maaşlarının kira bedelleri ve temel harcamalar karşısında eridiğini, emekliyi işin içinden çıkılamaz bir duruma sürüklediğini söyledi.

Emekli maaşının TÜFE ile aynı oranda artması gerektiğinin altını çizen Başkan, ideal emekli maaşının açlık sınırının altında olmaması gerektiğini aktardı. Geçtiğimiz yıllarda emekli ikramiyesiyle ‘ev sahibi’ olunabildiğine vurgu yapan Başkan, günümüz ekonomisinde artık emeklinin ev sahibi olma hayali kalmadığını, “Dört emekli ancak bir kuzuya girebilir” ifadesiyle özetledi.

Emekli aylıklarının daha iyi bir seviyeye yükseltilebilmesi üzerine çalışmalar yürüten derneğin emekli maaşının yükseltilmesi, vergi kesintisinin yüzde 10’a düşürülmesi ve EYT‘lilerle ilgili yeni yasa düzenlemesi için mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

KİRA MASRAFI EMEKLİNİN KORKULU RÜYASI

“Türkiye’de emeklinin birinci derecedeki problemi ev sahibi olamayışı. Son zamanlarda ev kiraları arttı. Ev sahibi olmak bir hayal. Bugün kiralık ev fiyatları emekli maaşının çok üstünde. Bugün kıdem tazminatları yeterli değil. Eskiden bizim çalışma hayatımızda kooperatifleşme vardı. Kredi alınıyordu, küçük tasarruflarla, taksitlerle ev sahibi olunabiliyordu. Şimdi kooperatif olayını bırakıp bankalardan kredi almaya başladık. Böyle bir sistem de zaman içerisinde tuttu. Bankaların faiz sistemine göre insanların ödeme gücü vardı. Bu da zaman içerisinde ortadan kalktı. Ayda 20 bin lirayı hangi emekli ödeyebilir? Emekli artık ne ev ne araba alabiliyor. Emeklinin işi gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Maaşlar ne kadar yükselirse yükselsin, enflasyona müdahale olmadığı sürece, akaryakıttaki zamlar durdurulmadığı sürece emeklinin hali zor” şeklinde aktaran Başkan, emeklinin artık kurbanlık alamadığını, bayramlarda ailesine mahcup olduğunu belirtti.

Başkan Tezbulur, temel gıdadan akaryakıta, emekli maaşından asgari ücrete tüm fiyat düzenlemelerinde ilk önce enflasyonun düşürülmesinin en önemli etken olduğuna değindi. Türkiye’de mutsuz insan sayısının gün geçtikçe arttığını belirten Başkan, çözüm noktası için mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ