Demokrat Zafer

Hibrit Çalışma İmkânı Sunan Şirketler Avantajlı

2020’de başlayan salgın tüm çalışma alışkanlıklarımızı değiştirdi. Covid-19 aşısının bulunmasıyla sosyal mesafe kısıtlamaları kalkarken şirketler kendilerini salgın sonrası döneme adapte etmeye başladılar. Şirketler, kurum kültürlerine uygun yeni çalışma yöntemleri ararken, çalışanların beklentileri değişti. Peki hangi çalışma modeli hem şirketler hem de çalışanlar için en avantajlı model?

İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı Ortağı Mehmet Eronat, hibrit çalışma imkânı sunan şirketlerin avantajlı olduğunu “Covid-19 öncesi zaman zaman çeşitli şirketler tarafından denenmiş olan, “nasıl olur?” soruları içerisinde “olur mu olmaz mı?” endişeleriyle tartıştığımız uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modeli bugün artık karşımızda yadsınamaz bir gerçeklik olarak duruyor. Mazars Denge olarak LinkedIn’de yaptığımız anket sonuçlarında çalışma hayatında yer alan profesyonellerin yaklaşık %80’i uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modelleri konusunda beklentilerini dile getiriyorlar. Son dönemde salgının etkilerinin azalmasıyla birlikte işe alım süreçlerinde ilk sorulan sorulardan birisi şirketin çalışma modeli oluyor; çalışanlarına uzaktan çalışma ve hibrit çalışma imkânı sunan şirketler işveren markası açısından avantajlı bir konuma geliyorlar.” sözleriyle aktardı.

Çalışanlar Artık Masalarına Bağlı Değil

Microsoft’un 31.000’in kişiyle 31 ülkede gerçekleştirdiği araştırma sonucunda oluşturduğu Çalışma Eğilimi Endeksi Raporu, çalışanların %73’ünün uzaktan çalışmayı tercih ettiğini, %58’sinin şirkete gelme sebebinin daha fazla odaklanmak olduğunu ve şirket liderlerinin %50’sinin gelecek sene için tamamen ofise dönülmesini istediğini ortaya çıkardı.

Salgının başlamasıyla Mart 2020’de “önce insan, önce sağlık” diyerek 48 saat içinde uzaktan çalışma modeline geçen Mazars Denge, 2022 itibarıyla hibrit çalışmaya başladı. İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı Ortağı Mehmet Eronat, hibrit çalışma modelinin çalışan adaptasyon üzerinde çok büyük etkisi olduğunu belirtti. Yaz tatiliyle beraber hibrite olan talebin artacağını belirten Eronat, proaktif olarak bu süreci yönetmeyen ve gerekli sistemleri oluşturmayan şirketlerin çalışanlarının memnuniyet ve motivasyonunun negatif etkileneceğini sözlerine ekledi. Adayların çalışacakları şirketleri şeçerken ücret ve yan hakların yanında şirketin çalışma modelini de özellikle sorguladıklarını hibrit ya da uzaktan çalışma olanağı sunan şirketlerin adaylar için daha öncelikl olduğunu belirtti.

Eronat, hibrit çalışma modelinin işveren markasını güçlendirdiğini aktardı; çalışan deneyimini pozitif yönde etkileyen, iş-yaşam dengesini destekleyen, esneklik sunan, karbon ayak izini düşüren bir model olarak tanımladı. Eronat, avantajları 1. artan çalışan verimliliği, 2. artan çalışan memnuniyeti, 3. azalan maliyetler, 4. artan esneklik olarak sıraladı.

Hibrit Çalışmada Liderler İçin Önemli Olan Konular Neler?

Salgınla beraber liderler, çalışanların herhangi bir yerde ve zamanda verimli bir şekilde çalışabileceklerini gördü. Salgın sonrasında dünya çapında büyük, küçük birçok şirket hibrit veya uzaktan çalışmaya geçti. Bu geçiş sürecinde liderlerin ve ekiplerinin beklentileri ve iş yapış biçimleri de değişti.

Eronat, ekip liderlerinin öncelikle ekiplerine güvenmesi gerektiğini, liderlerin çalışanlardan beklentileri konusunda açık ve şeffaf olmasının önemini, geri bildirim toplantılarının mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ