Demokrat Zafer

Qatar Airways 1,54 Milyar Dolar Tutarında Rekor Kâr Açıkladı

Aynı dönemde küresel havayolu endüstrisinde en yüksek kâr Uluslararası yolcu ve kargo ağlarında Lider

DOHA, Katar – Qatar Airways Group, kilometre taşı niteliğindeki 25. Kuruluş Yıldönümünü, 2021/22 için yayınladığı yıllık raporunda yansıtılan en güçlü finansal performansıyla, en yüksek yıllık kârının yüzde 200 üzerinde kutluyor. Küresel havayolu endüstrisinde şimdiye kadarki en zor dönemde, havayolu olumlu sonuçlarını, müşteri ihtiyaçlarına ve gelişen pazar fırsatlarına, ayrıca dünya çapındaki çalışanlarının verimliliğine ve bağlılığına odaklanmaya devam eden çevikliğine ve başarılı stratejisine borçludur. Bu kar sadece Qatar Airways Group için bir rekor değil, aynı zamanda dünya çapında bu mali yıl için finansal sonuçlar yayınlayan diğer tüm havayolları arasında da bir rekordur.

Qatar Airways Group, 2021/22 mali yılında 5,6 milyar QAR (1,54 milyar ABD Doları) rekor net kar bildirdi. Toplam gelir, geçen yıla göre yüzde 78 artışla 52,3 milyar QAR’a (14,4 milyar ABD Doları) yükseldi ve COVID öncesi mali yılın tamamından (yani, 2019/20) yüzde iki daha yüksek. Qatar Airways ağının büyümesi, pazar payındaki artış ve daha yüksek birim geliri nedeniyle yolcu gelirleri, üst üste ikinci mali yılda geçen yıla göre yüzde 210 arttı. Qatar Airways, geçen yıla göre yüzde 218 artışla 18,5 milyon yolcu taşıdı. Qatar Airways Cargo, kargo kapasitesindeki (Mevcut Ton Kilometre) yıllık yüzde 25’lik artışla birlikte gelirinin geçen yıla göre yüzde 25’lik etkileyici bir büyüme yaşamasıyla dünyanın lider oyuncusu olmaya devam etti. Grup, 17,7 milyar QAR (4,9 milyar ABD Doları) ile yüzde 34’lük güçlü bir FAVÖK Marjı elde etmiştir. FAVÖK, tüm iş alanlarında düzenli, çevik ve amaca uygun operasyonlar nedeniyle bir önceki yıla göre 11,8 milyar QAR (3,2 milyar ABD Doları) daha yüksek gerçekleşti. Bu rekor kazançlar, Qatar Airways’in yolcu ve kargo ağlarını genişletmek için pandemi sırasında alınan kararların sonucudur ve küresel pazarın toparlanmasının daha doğru bir tahminiyle, daha fazla müşteri ve ticaret sadakati ve ürün mükemmelliği ile birlikte güçlü maliyet kontrolü ile birleştirilmiştir.

COVID-19’un zorluklarına rağmen, Katar Devleti’nin ulusal taşıyıcısı 2021/22’de 140’tan fazla varış noktasına ulaştı ve Abidjan, Fildişi Sahili gibi yeni rotalar açtı; Lusaka, Zambiya; Harare, Zimbabve; Almatı, Kazakistan ve Kano ve Port Harcourt, Nijerya’nın yanı sıra Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya’daki kilit pazarlara uçuşların yeniden başlatıldı. Şirket, haftalık uçuşların yanı sıra sayı veya varış noktalarıyla ölçülen tüm Orta Doğu havayolları arasında sürekli olarak en büyük ağı işletmektedir.

Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Qatar Airways Grup Başkanı Sayın Saad Bin Sharida Al-Kaabi şunları söyledi: “Qatar Airways Group, havacılık endüstrisinde sağlam bir rol göstermiştir ve bu finansal sonuçlar, Grubun güçlü performansının açık bir göstergesidir. Önceki dönemdeki zorluklara karşı, bu yıl elde edilen başarılardan ve Grubun bu zorluklara hızlı bir şekilde cevap vermesinden memnuniyet duyuyorum.”

Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker şunları söyledi: “Bu yıl Qatar Airways Group, güçlü performansını ve artan karlılığını korurken, yeniden kuruluşundan bu yana çeyrek asırlık bir tarihi kutluyor. Yolcularımıza en iyi seçenekleri sunma, sektördeki en yüksek güvenlik seviyelerini koruma ve güven kazanma konusundaki kararlılığımız, bizi gururla dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca gezgin için tercih edilen havayolu şirketi haline getirmiştir. Her iş fırsatını kovaladık ve hedeflerimize ulaşmayı hedeflediğimiz için çevrilmemiş hiçbir taş bırakmadık.”

“2021 yılında, RPK’lar tarafından 2021 yılında dünyanın en büyük küresel uzun mesafeli taşıyıcısı olmak için önemli ölçüde büyüdük. Ayrıca, Skytrax Dünya Havayolu Ödülleri’nde altıncı kez sektörün en prestijli ödülü olan ‘Yılın Havayolu’nu aldık ve havayolunun merkezi Hamad Uluslararası Havalimanı’nın 2021’de ‘Dünyanın En İyi Havalimanı’ olarak tanınmasını sağladık. Qatar Airways Cargo bölümü ayrıca ATW Havayolu Ödülleri’nde Yılın Kargo Operatörü de dahil olmak üzere üç büyük endüstri ödülü kazandı; Yılın Kargo Havayolu, Air Cargo Week’in Dünya Hava Kargo Ödülleri’nde Hava Kargo Endüstrisi Başarı Ödülü. Bu başarılar sadece olağanüstü marka itibarımızı değil, aynı zamanda Qatar Airways Group ailesindeki olağanüstü sıkı çalışmamızı da vurgulamaktadır.”

“Çevresel ve sürdürülebilir girişimlerde bulunurken verimliliği benimsemek ve çeşitli operasyonel departmanlarda güçlü maliyet kontrolü sağlamak için aldığımız kararlardan son derece gurur duyuyorum. Bu da bizi çevre koruma ve sosyal taahhüt de dahil olmak üzere sürdürülebilirlik alanında ön plana çıkarmıştır. Çeşitli modern, yakıt tasarruflu uçak filosuna yaptığımız stratejik yatırımlar, ticari ihtiyaçları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde dengelerken kapasite kısıtlamalarıyla ilgili önemli zorlukların üstesinden gelmemize yardımcı oldu.”Qatar Airways Group, bu yıl boyunca, markayı küresel spor kulüpleri – Al Sadd SC, Boca Juniors, Brooklyn Nets, FC Bayern Münih ve Paris Saint-Germain, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) ve FIFA ile ortaklık da dahil olmak üzere dünya çapında savunmak için son derece başarılı ve zengin bir bölgesel ve küresel ortaklık portföyü sürdürdü. Grup ayrıca, 2021/22 boyunca toplulukları ve hayırsever girişimleri geri verme ve destekleme konusundaki sarsılmaz taahhüdünü sergilemeye devam etti. Bunun yanı sıra, Qatar Airways Group, havacılık endüstrisi için çevresel sürdürülebilirlik konusunda sürekli olarak yeni kilometre taşları belirliyor ve kısa süre önce kilit girişimleri ve Grubun çevreye ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığını vurgulamak için 2021 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Qatar Airways Cargo, pandemideki aksaklığın arka planında 3 milyon tondan fazla hava yükü taşıdı ve küresel pazarda yüzde sekiz pay elde etti. Cargo ayrıca pandemi boyunca bugüne kadar 600 milyondan fazla doz COVID-19 aşısı taşıdı ve aynı zamanda ünlü İlaç ürününü ve endüstri varlığını güçlendirmek için çabalarını yoğunlaştırırken, sürdürülebilirliğin temel direklerine dayanan bölümler şeklinde bir dizi olumlu ve etkili eylemden oluşan çığır açan WeQare girişimine bağlılığını sağladı (çevre, toplum, ekonomi ve kültür).

Dünya COVID-19’un yıkıcı etkisinden kurtulmaya devam ederken, Qatar Airways yolcuların ve kargoların dünya çapında hareket etmesini sağlamaya, ilk 25 yıllık operasyonumuzun olağanüstü standartlarını korumaya ve geliştirmeye devam ediyor ve bu da bize Dünyanın En İyi Havayolu olma ödülünü kazandırdı.

Çok sayıda ödül kazanan havayolu Qatar Airways, uluslararası hava taşımacılığı derecelendirme kuruluşu Skytrax tarafından yönetilen 2021 Dünya Havayolu Ödülleri’nde ‘Yılın Havayolu’ olarak ilan edildi. Ayrıca ‘Dünyanın En İyi Business Sınıfı’, ‘Dünyanın En İyi Business Class Havayolu Salonu’, ‘Dünyanın En İyi Business Class Havayolu Koltuğu’, ‘Dünyanın En İyi Business Class Uçak İçi Catering’ ve ‘Orta Doğu’daki En İyi Havayolu’ seçildi. Havayolu, benzeri görülmemiş bir altıncı kez (2011, 2012, 2015, 2017, 2019 ve 2021) ana ödülü kazanarak endüstrinin zirvesinde tek başına durmaya devam ediyor.Qatar Airways şu anda dünya çapında 150’den fazla varış noktasına uçuyor ve Skytrax tarafından ‘Dünyanın En İyi Havaalanı’ seçilen Doha merkezi Hamad Uluslararası Havaalanı üzerinden bağlantı kuruyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ