Demokrat Zafer

Kestel’de Kapalı Kapılar Ardında Neler Olmuş Neler!

Kestel’de “Şartsız Bağış” skandalını manşete taşıyan Bursa Vatan Medya Gurubuna ihbar üstüne ihbar yağıyor. Yaşanan skandal sonrası ilçedeki muhalefet partileri de harekete geçerek açıklamalarda bulunmuştu. CHP Kestel Örgütü’nün “Kestel Belediyesi” odaklı 18 Haziran Cumartesi saat 17,00’de bir basın açıklaması yapacağı öğrenilirken İYİ Parti Kestel İlçe Başkanlığı’da ilçede yaşanan başka bir olayla ilgili verileri yakın zamanda basınla paylaşacağı öğrenildi. Sağduyu Kestellilerin belediye icraatlarından memnun olmadığı biliniyor. Bursa Vatan Medya Gurubu yazarlarından Hasan Karabulut yaşanan skandalı bugünkü köşesine belgesiyle taşıdı. İşte okunması gereken o köşe yazısı!

Sus Pus Oldular

Teşekkürler değerli okuyucularım.

Kestel’deki ‘şartsız bağış’ olayını gündeme getirdiğim günden itibaren bize ulaşan tebrik ve takdir eden tüm yurttan okuyucularıma yürekten teşekkür ediyorum. Teveccühü görünce insanların sessiz çığlıklarına ses olduğumu fark ettim.

Teşekkürler değerli okuyucularım.

Kestel’deki ‘şartsız bağış’ olayını gündeme getirdiğim günden itibaren bize ulaşan tebrik ve takdir eden tüm yurttan okuyucularıma yürekten teşekkür ediyorum. Teveccühü görünce insanların sessiz çığlıklarına ses olduğumu fark ettim.

Ve devam da edeceğimizi belirttiğimiz gibi sırasıyla kaleme alıyorum.

Yöneticiliği zenginlik fırsatı bilen idarecilerin sıkı kontrol edilmesi gerekli düşüncesindeyim.

Sadece şu cümlenin altına sayfalarca kitap yazılabilir.

‘Kestel’de Şartsız Bağışlar Kafa Karıştırıyor’ yazımızda verdiğimiz iki örnek Bursa’da kamuoyunun özellikle de siyasilerin gözünü Kestel’e çevirdi. Mobilyacı Hulusi Karadağ’ın ve tatlıcı Salih Beyhan’ın Kestel Belediyesi’ne yaptığı şartsız bağışların haricinde şartsız bağış listesinin epeyce kabarık olduğunu tespit de etmiştik. İYİ Parti İlçe başkanı da 11 araç, 1 kamyonet şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Tabi bağışların sadece araç olmadığını da öğrendik. Kaçak yapı sahiplerinin kimisi marketlere yönlendiriliyormuş, kimisine de imar barışı gibi sebeplerle Kestel Belediyesi’nin yapacağı ödemeleri ikinci üçüncü şahıslarca ‘elden’ yapması söyleniyormuş.

Daha önce basında genişçe yer almıştı.

Yakup Yamaç dosyası!

Taraflı tarafsız (sonradan akçeli taraf olanlar) herkes yazdı, ben de bir şeyler karalayayım.

Yakup Yamaç dosyasında belki de gözden kaçırılan bazı anekdotlar var sanki!

Mesela marketlere yaptırılan yardım, yaşlı bir kadının evinin parasının ödenmesi, Haluk Kürel’in talepleri…

Haluk Kürel ne demişti Yakup Yamaç’a?

‘Abi müsait olunca atar mısın başkanla görüştüm.’

Soru şu: Haluk Kürel parayı kendisine mi istedi yapacağı inşaat için başkanın talimatı gereği mi istedi?

Ayrıca Haluk Kürel’e sorulması lazım, hangi başkanla ne görüştün? Ne karşılığında neyin atılmasını görüştün? Başkan sana ne talimat verdi?

Basından takip ettiğim kadarıyla ve Haluk Kürel’in belediye başkan yardımcısı olması hasebiyle ismi geçen başkan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır. Başkan basına yaptığı açıklamada Haluk Kürel’in Yakup Yamaç’tan para taleplerinin aralarında bir ticaretin olduğundan bahsediyor. Kürel ile Yamaç arasında bir ticaret var ise bu ticaret başkanı niçin ilgilendiriyor?

Diğer bir konu da, Yakup Yamaç’tan arazisine yaptığı inşaat karşılığında yaşlı bir kadına ev alınması talebi.

Yakup Yamaç’a;

Evi kamulaştırma alanında kalan yaşlı kadına kendi evinin karşısındaki satılık evin acil olarak alınması gerektiği ve karşılığında da yaşlı kadının evini Kestel Belediyesi’ne bedelsiz bağışlayacağı bildirildi.

Ancak ödenecek 500 Bin TL’nin ikinci üçüncü şahıslarla elden ele para gezdirilerek işin bitirilmesi istendi. Al takke ver külahla iş halledilmeye çalışıldı.

Bu arada başkanın bilgisi vardır yoktur bilemem, Haluk Kürel, Yakup Yamaç’tan elden aldığı parayla toplamda 40 Bin Euro cebe indirmiş. (Daha önceden basına yansıdığı için dekontları paylaşmaya gerek yok) Haluk Kürel açısından bakıldığında, Önder Tanır’ın dediği ticaret, Kürel için oldukça kazançlı olduğu görünüyor.

Arkadaşlar! Bunun adına nasıl ticaret denir. Ödeme var alınan bir şey yok.

Yakup Yamaç’la bir süre sonra başkan Önder Tanır bizatihi devreye kendisi giriyor.

Başlangıçta 250 Bin TL olan talep, yaşlı kadına alınacak ev ile 500 Bin TL’ye ardından, 1 Milyon TL ve son olarak da ayak tenisi müsabakası yapıldığı gün Önder Tanır tarafından 1,5 Milyon TL’ye yükseltildi.

Önder Tanır Almanya’da Yakup Yamaç’ın ekonomik gücünü tespit etmiş, taleplerinin sürekli ertelenmesine ya da yerine getirilmemesine sinirlenmiş olacak ki hiddetlenmiş.

O gün Yakup Yamaç’ın akrabası, belediye yıkım müdürü ve kendisinin hazır bulunduğu, çok değerli Yasin Bey kardeşimin öncülüğünde düzenlenen ayak tenisi müsabakası bitiminde dar kapsamlı yapılan üçlü görüşmede hiddetli bir şekilde parmağını da sallayan başkan Önder Tanır; ‘Yakup Yamaç’a söyle bedel artık 1 Milyon değil 1,5 Milyon oldu. Önümüzdeki cuma gününe kadar para ödenmezse, (yıkım müdürüne dönerek) sonraki çarşamba günü binayı yıkacaksın Ali, diye talimatını verdi.

Yapılan bu konuşmaya rağmen başkan Önder Tanır, verdiği süreyi beklemeden konuyu karara bağlamak için alelacele encümen gündemine İlave etti.

18 Kasım tarihindeki encümen toplantısında yıkım kararı alındı. Normal işleyişin dışında karar aynı gün yazdırılarak imza için encümen üyelerinin bir kısmına ev ve iş yerlerinde imzalatıldı. Yine aynı gün yıkım müdürlüğüne üst yazı ile gönderildi. Yıkım Müdürlüğü aynı gün içerisinde üst yazı ile mahalle muhtarına elden kararı teslim etti.

Kaçak yapıları yıkmak için yıllarca beklemeye gerek yokmuş. Demek ki işler bir güne sığdırılabiliyormuş!

Konudan Yakup Yamaç’ın bilgisi olmadan kendisine tebliğ yapılmadan yıkım gerçekleştirildi. Oysa başkan daha önce zabıtalar yıkım kararı alınan yere zabıt tutmak için geldiklerinde Yakup Yamaç’la görüşmüşlerdi. İstenseydi, yurt dışında yaşayan Yamaç’a bilgi verilebilirdi.

Aslında başkan Önder Tanır, kendisine kaçaklar sorulduğunda meclisteki cevabında yıkım kararı tebliği yapıldığında yer sahiplerinin itirazı ile mahkemeden yıkımı durdurma kararı aldıklarını ifade ediyor.

Yakup Yamaç’ın kendi isteklerine olumsuz yanıt vermesi başkan Tanır’ı çok hiddetlendirmiş olacak ki, Yamaç öğrenmeden tebliğ yapılmadan itiraz etmesine fırsat vermeden yıkımı bitirmek istemiş.

Sonra yaşananları basından takip ettik. Basında konu Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın servis ettiği gibi yer aldı. Basın mensuplarına karşılığında hatırı sayılır bedeller ödendi. Tüm Kestel’e gazeteler dağıtıldı. İlk yazıda basına ödenen rakamlara değindiğim için şimdi gerekli görmüyorum.

Meslektaşım Özlem Hanım’ın Nilüfer’dekine benzer başkan Tanır’a bir tavsiyesi olmuştu.

‘Bu şartlar altında, aklıma bir fikir geldi.

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, KESVAK’ı kursun mesela. (Bakın, adı bile ulvi… Hem vakıf, hem bağış… Söylenişi, anlatışı, geçmişte bizlerin de kadrosunda yer aldığı envai çeşit sazanı kandırışı bile tatlı.)

Kaçak fabrika mı kuracaklar?

Hoooop, KESVAK’a bağış!

Kaçak malikane mi yapacaklar?

Hooop bağış…’  (https://www.lodoshaber.com/yazarlar/ozlem-yagmur-1/kestel-deki-inek-odunc-cakma-ciftci-de-zengin-cikti-chp-li-mustafa-bozbey-isvicre-cakisi-mi-332378)

Kıymetli meslektaşım, görünen o ki tavsiyeniz yıllardır ismi konulmamış da olsa faaliyette faaliyette!  Bir tüyo vereyim. Şartsız bağışların Kahveci’den geçmekte olduğu iddiaları da var.

Demek ki Yakup Yamaç’a da haksızlık yapılıp bazı medya mensupları kullanılarak cazgırlıkla suç bastırmak istenmiş.

Yakup Yamaç da skandalı yargıya taşımış. Yargı son sözü söyler elbet.

İlk yazımdaki iki dosya ( daha bir sürü var) ve şimdi gündeme aldığım Yakup Yamaç dosyası da gösteriyor ki Kestel’de şartsız şurtsuz dönen dolaplar var.

Muhalefet partileri konuyu takip ediyorlar ve edeceklerini de ifade ettiler.

Biliyor musunuz, Yakup Yamaç Kestel’e yapacağı tarım ürünleri ile ilgili yatırımını başka bir ilde planlamış. Yani Kestel’e zarar vermeden istihdam sağlayacak proje Kestel Belediyesi ve yönetenleri tarafından elden kaçırılmış.

Tam da burada şöyle bir soru geliyor insanın aklına!

Acaba iş insanı olan kişiler bir zaman sonra yıkılacağını bile bile milyonluk inşaatlar yaparlar mı? Ya da neden yapsınlar? Kestel Belediyesi kaçak inşaata göz yummasa yapın demese işadamları manyak mı yıkılması garanti olan binalara para harcasınlar.

Çadır bile kurmazlar.

Sanki siz yap diyorsunuz da kaçak binalar yapılıyor ey ahali!

Resim bu!

Resim karşısında Kestel Belediyesi Önder Tanır ve yanında yer alan medya sus pus oldular. Medyanın kimisi aylık keseceği faturayı düşünmek zorunda, kimisi de reklam veren işadamları reklamı kesmesin diye topa girmiyor. Saf yapıyorlar kendilerini.

Kısacası.

Omurgalı Bursa medyası, siyasiler, özellikle AK Parti ilçe/ il yönetimi, iktidar/muhalefet eski yeni meclis üyeleri-milletvekilleri, kamuoyu, Türkiye Cumhuriyeti savcıları daha ne kadar sessiz kalabilecekler bilemiyorum.

Daha bitmedi…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ