Demokrat Zafer

KESTEL’DE “KAÇAK BİNA” TUFANI TSUNİMİYE Mİ DÖNÜŞÜYOR!

Geçtiğimiz hafta sonu iki iş insanından yaptıkları kaçak binalarla ilgili 2 adet araç bağışının Kestel Belediyesi’ne “şartsız” olarak verildiğini ve bunun da üstünün örtüldüğünün haberini yapmıştık. Haberin yayına girmesinden dakikalar sonra ilçe siyasilerinden de tepkiler arka arkaya geldi. Bursa’nın mümtaz kalemleri konuyla ilgili köşe yazıları yazdı. İlçenin muhalefet partileri ise konuyla ilgili kaleme aldıkları haberlerde “Kaçak yapıların yanında olmadıklarını ancak ilçede ciddi bir imar sorununun olduğunu, bunun çözülebilmesi içinde meclisin harekete geçerek imar sınırlarının tekrar çizilmesinin şart olduğunu” ifade ettiler. Siyasilerin açıklamaları sonrası Bursa Vatan Medya Gurubu olarak bizde “kaçak yapı ve şartsız bağış” konusunda arşiv taraması yaptık. İşte yakın geçmişte Kestel Belediyesi’nde yaşananlar….

HABER 1

AKP’li Eski Bakan, AKP’li Belediyeyle Kaçak Villa Yüzünden Davalık Oldu

AKP’li Faruk Çelik’in oğlu adına kayıtlı villa için imar barışından yararlanmak istendi. Ancak Kestel Belediyesi, villanın kaçak olduğunu tespit edip mühürledi, ceza yazdı. Çelik olayı yargıya taşıdı

AKP’li Eski Bakan, AKP’li Belediyeyle Kaçak Villa Yüzünden Davalık Oldu

AKP’li eski Bakan Faruk Çelik ile AKP’li Bursa Kestel Belediyesi arasındaki kaçak yapı kavgası mahkemeye taşındı. Belediye, bakanın oğlu Enes Çelik’e ait villanın tarım arazisi üzerine yapıldığını ve kaçak olduğunu bildirdi. Sel halinde burada yaşayanların hayati tehlike geçireceğinin altını çizen Kestel Belediyesi, yapının yıkılmasını istedi.

MÜHÜRLENDİ, 45 BİN LİRA CEZA: AKP’li Kestel Belediyesi, Enes Çelik’in yaptırdığı villayı ruhsatsız ve kaçak olduğu gerekçesiyle 4 Ağustos 2021 tarihinde mühürledi. Villaya, encümen tarafından da 45 bin 649 lira idari para cezası verildi.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre,  İPTALİNİ İSTEDİ, DAVA AÇTI: Bakanın oğlu Enes Çelik, belediyenin verdiği ceza ile mühürleme işlemine karşı İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Kestel Belediyesi, Bursa 4. İdare Mahkemesi’ne gönderdiği savunmasında kaçak villanın tarım alanı üzerine yapıldığını ve mevzuata uygun hale getirilmesi için 30 gün süre verildiğini bildirdi.

KAÇAK YAPI SELDE ZARAR GÖRÜR: Villanın olduğu bölgede yaşanan sele dikkat çekilerek, “Herhangi bir statik testi olmayan bir yapının can ve mal emniyetini tehdit ettiği açıktır. İlçemiz sınırları içerisindeki Dudaklı Mahallemizde haziran ayı içerisinde meydana gelen sel sebebiyle bir kaçak yapıda beş vatandaşımız vefat etmiştir. Bu olay bile başlı başına kaçak yapıların can ve mal emniyetini ne şekilde tehdit ettiğinin açık bir göstergesidir” denildi.

KAÇAK YAPI ÜZERİNDEN SİYASİ KAVGA: AKP kulislerinde, kaçak villa üzerinden Bursa’da ‘siyasi kavga’ yürütüldüğü yorumları yapılıyor. Eski Bakan Faruk Çelik’in yeniden bakan olacağı bir süredir konuşuluyor. Kestel Belediyesi’nin, mevcut vekillerden birine yakın olduğunu hatırlatan AKP’li bir isim, “Çelik’i yıpratmak için oğlunun villası malzeme yapılıyor. Bunu yaptıran da eski bir bakan. Parti içinde hizipleşme ve ekip kavgası bu tür olaylara neden oluyor” dedi.

VEKİLLERİ AĞIRLADI: Villa oğul Enes Çelik’in üzerine kayıtlı. Ancak eski Bakan Çelik de burayı kullanıyor. Şehir dışından gelen siyasetçi arkadaşlarını bu villada ağırlıyor.

SONUÇ; MAHKEME KARARININ NASIL SONUÇLANDIĞI VE VİLLANIN AKIBETİNİN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL….

HABER 2

“BU KAÇAK MAHALLE NASIL OLUŞTU..?”

İlçemiz Burhaniye mahallesi Kahveciler mevkiinde, doğanın, yeşilin içerisinde gözlerden uzak kaçak olarak inşa edilen mahalleye tepkiler sürüyor. Konu hakkında bir basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi Kestel İlçe Başkanı Doğan, şunları söyledi

“Burhaniye kahveciler mevkii köy yerleşik alanı dışında imarsız ve plansız kocaman kaçak bir mahalle kuruldu, böylelikle mahalle sayımızda artmış oldu. Belediye başkanı ve ilgili birimler kontrol görevini yapmayarak görevlerini kötüye kullanmışlardır.

2017 sonrası yapılan yapılar için, Belediye başkanı yapması gereken ve uygulaması gereken imar affı yasasını su istimal edip, yancı ve taraflı davrandığı, aidiat duygusu ile harekat ettiği partili olana ödül, olmayana yıkım uygulaması yaptığı kamuoyu vicdanında en çok  sorgulanan hadisedir. Çünkü, göreve geldiğinin hemen başında gerek mecliste olsun, gerekse basında olsun, “Kesinlikle kaçak yapıya göz yummayacağım. Kimin olursa olsun bu yapıları kimsenin gözünün yaşına bakmadan yıkacağım” demişti. Görüyoruz ki, işin ucu kendi düşüncelerine ve partililerine gelince başkan bu sözünü unutuyor.

Üst düzey ensesi kalın AKP yöneticilerinin yıkımdan muaf tutulması vatandaşın vicdanında açılan yaradan başka bir şey değildir. Oysa ki, imar affı yasası uygulanırken her vatandaşın beklentisi; tarafsız uygulama yapılmasıdır. Ne yazık ki, bu tarafsızlığı Kestel Belediyesinde göremiyoruz.

“KÖYLERİMİZİN DOKUSU BOZULMASIN”

CHP olarak, yapılan şuulandırma çalışmalarında beklentimiz, kişiye özel değil, köylerimizin doğal yapısını bozmadan, çıkar gruplarına hizmet etmeden, köy yerleşik yapısını koruyarak bütüncül plan yapılmasından yanadır. Doğal, tarihi, turistlik ve kültürel güzelliğe ve öneme sahip köylerimizin dokusu bozulmadan, betona teslim etmeden, otantik plan çalışmalarının yapılmasının önemli olacağını düşünüyoruz. Kişiye özel turizm planı yapılamaz, eğer bir köyümüzün tarihi ve turistik yapısı var ise, bütüncül ve kapsayıcı bir plan yapılmasını arzu ediyoruz.

“SON ZAMANLARDA BELEDİYEYE BAĞIŞLAR ARTTI”

Maalesef, Kestel Belediye başkanı Önder Tanır, kişiye özel günü birlik turizm planı yapmaktan, kendi partililerini ihya etmekten çekinmiyor. Önder Tanır Belediye başkanı seçildikten sonra, Kestel belediyesine çok farklı ve yüklü şekillerde bağışlar olduğu gözlerimizden kaçmıyor. Özellikle belediyeye yapılan araç bağışları dikkat çektiği gibi, bu bağışların kaçak yapılarla ilgisi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, işini doğru yapan devlete vergi verir, eğri yapan diyet ödercesine bağış yapar.

Araştırmalarımıza devam ettiğimizde, Burhaniye mahallesi Kahveciler mevkiinde bulunan parsellerin İlçemizden olmayan, ilçemizde yaşamayan eski Bakan, ilçemizde yıldızı parlayan yeni milletvekili ile ilgisi var mı..?

Fakat, buradaki parsellerin, Mustafa Bülbül, Hüseyin Çakır, Hayrullah Dündar ve Hüseyin Kambers’e ait olduğu ortaya çıkıyor. Bu kişilerle eski bakanın ne gibi bir bağlantısı var merak ediliyor..

“ YAĞMAYA KİMSENİN GÖZ YUMMAYA HAKKI YOKTUR”

18 yıldan beri Kestel’de iktidarı elinde bulunduran AKP ve onun belediye başkanları yapılan bu haksız kazanç ve kaçak yapıların tek sorumlularıdır. Benim seçmenin yaparsa sorun yok, başka bir partili yaparsa hemen yıkarım zihniyetinden biran önce vazgeçilmeli ve Kestel sahipsiz olmaktan kurtarılmalıdır. Yapılan bu yağmaya kimsenin göz yummaya hakkı yoktur.”diyen CHP İlçe Başkanı Hatice Doğan, “Buralarda gerekli cezalar, yıkımlar ve düzenlemeler yapılıncaya kadar da bu konunun takipçisi olacağız” dedi.

SONUÇ; MAHALLE YANINA SON ZAMANLARDA YAPILAN YAPILARLA NÜFUS ARTIŞI SAĞLANMIŞ, BELEDİYEDEN İŞLEM GÖREN YENİ YAPI YOK.

HABER 3

Kestel’de hobi bahçelerine yıkım kararı çıkaran belediyeye tepkiler devam ediyor. İlçe meydanında toplanan yurttaşlar, yapılan yanlış uygulamadan vazgeçilmesini istediler. İYİ Parti Bursa teşkilatları da, mağdur edilen vatandaşlara sahip çıktı. İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, belediyenin Bursa ovasının talan edildiğini görmemesini eleştirdi.

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ

İYİ Parti Kestel İlçe Başkanı Emin Elüstü’nün konu ile ilgili detaylı basın açıklaması aynen şöyle:

“ Bilindiği gibi; Bir çok vatandaşımız, özellikle hafta sonları çoluk çocuklarıyla birlikte piknik yapmak, temiz hava almak, hasta olanlar da şifa bulmak amacıyla, kırsal alanlarda hobi bahçeleri yaptılar.

Buralara konteyner ve prefabrik barakalar koyan vatandaşlarımız, ciddi bedeller de ödeyerek, ilgili kurumlar aracılığı ile elektrik ve su aboneliklerini de gerçekleştirdiler, buna bağlı olarak, bedeli mukabilinde kanalizasyon hizmeti de aldılar.

2017 ve öncesinde yapılan ancak doğal olarak kaçak durumda olan bu yapılar için hatırlanacağı gibi daha sonra “İMAR BARlŞl’ çıkartıldı.

Başvurular da 15 Haziran 2019’da kadar uzatılıp, talepte bulunan tüm vatandaşlarımıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resmi o|arak “YAPI KAYIT BELGESİ” verildi.

Peki daha sonra ne oldu?

İKİ BAKANLIK BİRBİRİYLE ÇELİŞKİYE DÜŞTÜ

İMAR BARIŞI başvuruları devam ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilikler kanalıyla Mera Kanunu’nun 4.Maddesi olan, “Meralar amacı dışında kullanılamayan ve inşaat yasağı bulunan sahalardır” uyarınca, kanun kapsamına giren alanlardaki yapılara “YAPI KAYIT BELGESİ” verilmemesini istedi.

Hemen akabinde de, buradaki yapılarla ilgili yıkım kararları çıkarılarak, YAPI KAYIT BELGELERİ iptal edildi, ardından da vatandaşlarımıza, mahkemeler yoluyla ciddi para cezaları kesildi.

Bu konuya bu denli hassas yaklaşan kurumlar, maalesef ormanların yok edilmesi, ağaç katliamları ve yanan orman arazilerinin ağaçlandırılmasında aynı duyarlılığı göstermiyorlar.

Bu konuda yapılan açıklamalarda yeni yapılar da eskileri gibi gösterildi ve bu yüzden kurumlarımız kandırıldı. Bunun sonucunda bakanlık tarafından resmî olarak verilen “YAPI KAYIT BELGESİ”ne sahip vatandaşlar, “Kontroller sırasında sis vardı, hava bulutluydu” türünden çeşitli bahanelerle mağdur edildiler.

Bu yapı kayıt belgelerine 15 Haziran 2019’a kadar başvuran vatandaş|arımız, ilgili kurumların talep ettiği paraları da ödediler ancak gerekli kontrol ve denetim yapılmadığı için eksik bilgilendirildiler.

Vatandaşlarımız da bu beyan ve söylemler doğrultusunda işlemlerine devam ettiler.

Buradan soruyoruz;

Madem başvuru için sınırlı tarih konuldu, neden herkese YAPI KAYIT BELGESİ verildi.

ADALEETSİZLİK YARALIYOR

Neden para yatırırken ses çıkartılmadı?

Bu uygulamayı gelir kalemi olarak gören kurumlar, “Burası yasak olan alanlardır, başvuru yapamazsın” diyerek vatandaşı uyarmadı?

Biz söyleyelim;

Çünkü nakit para akışı tatlı geldi o nedenle de göz yumdular.

Gelinen süreçte bu sorun sadece Kestel’de değil, ülkemizin her yerinde büyük mağduriyetlere yol açmıştır.

Bilinmelidir ki, vatandaşımız kanunlara sonuna kadar saygılıdır.

Nitekim süresi içinde başvurup parasını ödeyerek YAPI KAYIT BELGESİ alan her vatandaşımız, elektrik ve suyunu da yasal olarak bağlatmıştır.

Ne yazık ki, bütün bu yasal girişimlerinin sonunda son derece haksız bir yıkım kararı ile karşı karşıya bırakılmışlardır.

Buradan öncelikle

Kestel Belediye Başkanı Sn. Önder Tanır’a sesleniyorum:

Sn. Başkan sen kaçak yapılarla mücadele edeceksen, önce kaçak villa ve şatolardan başla, sıradan vatandaşın üç kuruşluk hobi bahçelerindeki konteynerlerinden değil.

Bir kez daha altını çizmek istiyoruz.

İYİ PARTİ olarak bizler, kanunlara değil, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe ve adam kayırmaya karşıyız.

İşte burada da yasal süresi içinde başvurusu kabul edilen, parası ödenen, YAPI KAYIT BELGESİ alınan, bunun sonucunda da elektriği suyu bağlanan vatandaşlarımız açıkça mağdur edilmişlerdir.

Acil olarak yeni bir düzenleme yapılmalı ve yaşanan hak mağduriyetleri derhal giderilmelidir.

Kaçak yapı muamelesi yaptığınız ve imar kirliliğine sebep oluyor dediğiniz hobi bahçeleri, tapu alanının sadece yüzde 10’una tekabül etmektedir.

Geri kalan yüzde 9O’lık kısım sebze meyve ekim dikim alanı olarak değerlendirilmekte ve tarıma destek olunmaktadır.

Vatandaşlarımız buralarda kendi ürünlerini bireysel çabalarıyla üretmektedir. Herhangi bir rant da asla söz konusu değildir.

İmar kirliliğine sebep olanlar, mahkemeye verdiğiniz sade vatandaşlarımız değil, az önce söylediğimiz gibi kaçak villa ve şatolardır.

Yıkıma, günahsız vatandaşın basit hobi evinden değil, asıl onlardan başlayın.

İYİ Parti Kestel İlçe Teşkilatı olarak bizler, her konuda yaşanan mağduriyetlerde vatandaşımızın yanında olmaya ve ülkemizde her şey İYİ oluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

TÜRKOĞLU: GÜCÜNÜZ GÜÇSÜZE Mİ YETİYOR?

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ise yasaların, yönetmeliklerin güçsüzlere gelince acımasızca uygulanması kabul edilemez. Burada bir rant söz konusu mudur ki, vatandaş göz göre göre mağdur ediliyor.?Devlet hobi bahçelerindeki barakaların peşine düşeceğine, Bursa Ovası’nda tarım alanlarına yapılan devasa sanayi tesislerini görsün” şeklinde konuştu.

Devletin gerçek görevinin güçsüzü korumak olduğuna vurgu yapan Türkoğlu, “Burada acı olan yasalara saygılı olan, kanun ve yönetmeliklere uygun davranarak gerekli maddi bedelleri ödeyen ve izinleri alan vatandaşlara yapılan açık bir haksızlık var. Bu mağduriyetin giderilmesi şarttır, bizler de takipçisi olacağız” diyerek uyarılarda bulundu.

SONUÇ; KESTEL’DE KAÇAK YAPILAR YAPILMAYA DEVAM EDİLİYOR…

Son 2 yıl içinde derlediğimiz haberlerden de anlaşılacağı üzere beton bağışa, bağışta araca dönmüş vaziyette!

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ