Demokrat Zafer

ÖZBEKİSTAN’IN ULUSAL BALESİ ‘LAZGİ – RUHUN VE AŞKIN DANSI’ İLK KEZ TÜRKİYE’DE SAHNELENİYOR

Kültür Sanat Geliştirme Vakfı Özbekistan Ulusal Balesi ‘Lazgi-Ruhun ve Aşkın Dansı’nı 21 Haziran tarihinde İstanbul , 28-29 Haziran tarihinde Bursa’da seyirci ile buluşturuyor.

‘Lazgi, Ruhun ve Aşkın Dansı’ balesi Türkiye’de üç gösteri ile seyirciyle buluşacak: İlk gösteri 21 Haziran’da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin yepyeni sahnesinde gerçekleşecek.

Ardından 60. Uluslararası Bursa Festivali programı kapsamında 28-29 Haziran tarihlerinde Bursa, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde iki gösteri yapılacak. Koreograf Raimondo Rebeck’in yönettiği ‘Lazgi, Ruhun ve Aşkın Dansı’, UNESCO himayesindeki Alisher Navoi Devlet Akademik Bolşoy Tiyatrosu’nun bale topluluğu tarafından icra ediliyor. Gösteri Özbekistan Halk Sanatçısı Gavkhar Matyakubova liderliğindeki dans akademisyenleri ve tarihçilerle, Özbekistan Halk Sanatçıları Topluluğu ile ve koreograf Gulnora Musaeva ile işbirliği içinde hazırlandı. Prodüksiyon ve turne organizasyonu ise Sanat ve Kültür Geliştirme Vakfı tarafından yapılıyor ve destekleniyor.

Lazgi dansının tarihi üç bin yıl öncesine dayanır ve gizemlerle, mitlerle çevrilidir. Dans, kadim halk bilgeliğini temsil eder ve ‘Lazgi’, ‘Ruh ve Sevgi’ anlamına gelir. Harezm ülkesinde doğan Lazgi dansı, insanın yaratıcılığını doğa olaylarıyla, hareket ve sesler aracılığıyla, sevgi ve mutluluk duygularını yansıtarak hayata geçirir. Berlin Ulusal Opera Bale Okulu mezunu olan koreograf Raimondo Rebeck tasarladığı gösteride, bu geleneksel dansın doğasında bulunan tüm özellikleri korumaya çalıştı. Bugün Lazgi, Harezm dışında Özbekistan’da da popüler. Harezm Lazgi’si, halkın kendini ifade etme biçimlerinden biridir ve dansın yeni versiyonları yaratılarak nesilden nesile aktarılır.

‘Lazgi, Ruhun ve Aşkın Dansı’ prömiyerini 5 Eylül 2021’de Taşkent’te yaptı. Büyük bir izleyici topluluğu ve sanat çevreleri tarafından övgüyle karşılandı. 27 Kasım 2021 tarihinde Dubai Operası’nda gösterinin uluslararası galası gerçekleşti. İzleyiciler, Harezm dansının yeni yorumunu görme ve Özbek halkının geleneklerini deneyimleme şansı buldu. ‘Lazgi – Ruhun ve Aşkın Dansı’ Özbekistan balesini yeni bir boyuta taşıdı.

12 Aralık 2019’da UNESCO Hükümetlerarası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi, ‘Lazgi’yi ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne dahil etti.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ