Demokrat Zafer

ADIYAMAN’DAN SAMSAT TAPLAMASI, KARAMAN’DAN ERMENEK HELVASI… COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALMAK İÇİN SIRA ARTIYOR

Coğrafi işaretli ürün konusunda atağa geçen Türkiye’de 10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı, 633’e yükseldi. Aydın inciri, Aydın kestanesi, Malatya kayısısı, Gaziantep baklavası ve Milas zeytinyağı Avrupa Birliği’nden tescil alırken, Dış Patent Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karaca Adıyaman’dan Samsat taplaması, Karaman’dan Ermenek helvası gibi 81 ilden daha önce birçok kişinin duymadığı yöresel ürünlerin tescil almak için sırada beklediğini belirtiyor.

Ürünün kalitesini koruyan, gelecek kuşaklara aktarımı kolaylaştıran, ihracata marka ve katma değer katan coğrafi işaret konusunda son yıllarda Türkiye’nin ciddi çalışmaları bulunuyor. 10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı bugün 633’ü bulurken, ürünlerin dünya pazarındaki rekabet gücü kolaylaşıyor, Türkiye’nin de marka değeri artıyor. Peynirden zeytinyağına, dokumadan fırıncılığa kadar 81 ilden farklı farklı kategorilerde ürünler coğrafi işaret alırken, AB’ye tescil konusunda da çalışmalar devam ediyor. Aydın inciri, Aydın kestanesi, Malatya kayısısı ve Milas zeytinyağı AB’den tescil alırken, Gaziantep baklavasının AB’den tescil alması da baklavanın “Yunanlılara mı yoksa Türklere mi?” ait olduğu tartışmasına son vermişti. Gelecek kuşaklara bilgi aktarımı ve kültürel değerler için de coğrafi işaretin önemine dikkat çeken Dış Patent Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Karaca, Adıyaman’dan Samsat taplaması, Karaman’dan Ermenek helvası gibi 81 ilden daha önce birçok kişinin duymadığı yöresel ürünlerin tescil almak için sırada beklediğini belirtiyor. “Örneğin; coğrafi işaretli Kars gravyer peyniri artık dünya arenasında diğer peynirle rekabet gücüne sahip oldu. Diğer ülkelerin gravyer peynirleriyle yarışarak kilogram başına katma değerini de artırdı. Aynı zamanda gastro turizmin hareketlenmesine de katkı sağladı. Bu yüzden belediyelerimizin bir an önce bölgelerindeki ürünlerin envanterlerini çıkarıp coğrafi işaret alma konusunda başvurularını bekliyoruz. Böylece coğrafi işaretle bölgelerine de ekonomik katkı sunabilecekler” diyen Karaca, Çumra kavunu, Malatya Pirpirimli acılı ayran, Yuntdağı el halısı, Midyat Zeynebi üzümü gibi birçok ürünün tescil alarak bölgelerin yıldızlarını parlatabileceğini sözlerine ekledi.

2003 yılında İstanbul’da İhsan Karaca ve Tolga Çaylak tarafından kurulan Dış Patent, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere geniş coğrafyaya hakim kurumsal yapısı ile marka tescili, patent tescili, faydalı model ve tasarım (Sınai Mülkiyet Hakları) konusunda danışmanlık hizmeti vermektedir. Türkiye genelinde 15.000’i aşkın müvekkiline, rakiplerine oranla günümüz koşullarına uygun olarak daha farklı, hızlı ve güvenilir politikasıyla hizmet vererek sektöründe ilk sıralarda yer almaktadır. Dış Patent, bünyesinde konusunda uzman ve yeniliğe açık bir kadro ile yola çıkmış, gün geçtikçe kadrosunu ve hedeflerini büyütmüştür. Türkiye genelinde birçok partnerle çalışmakta olup giderek büyüyen yapısıyla müvekkillerine kişiye özel hizmet vermektedir. Dış Patent’in Yönetim Kurulu Başkanlığını İhsan Karaca üstlenmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ