Demokrat Zafer

Türkiye emekçilerinin alın teriyle yükseliyor

Ev tekstili sektöründe dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan HOMETEX Ev Tekstili Fuarı’nın açılışı İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Türk ev tekstili sektörünün dünyaya açılan kapısı olan fuarda bu yıl ‘sürdürülebilirlik’ teması ön planda oldu.

Ev tekstili sektörünün devleri İstanbul'da buluştu 

GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN    bursadabugun.com

Ev tekstilinin öncü fuarı HOMETEX’in açılışı İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Açılışa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu’nun yanı sıra ihracatçı birlik başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Sektörün çatı kuruluşu Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık Şirketi tarafından düzenlenen HOMETEX, 17-21 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyadan gelen sektör profesyonellerini ağırladı. Yıllık 3,1 milyar dolarlık ihracat kapasitesine sahip olan Türk ev tekstili sektörünün dünyaya açılan kapısı olan fuarda bu yıl ‘sürdürülebilirlik’ teması ön planda oldu. 11 salonda toplam 200 bin metrekarelik alanda düzenlenen HOMETEX’te oluşturulacak “İlham Alanları”nda perde, perde aksesuarları, tül, döşemelik kumaş, mutfak ve yemek odası tekstili, havlu ve banyo grubu ürünleri, uyku ve yatak odası tekstili gibi çok çeşitli ürün grupları sergilendi.

DÜNYACA ÜNLÜ TASARIMCILAR HOMETEX’E GELDİ

Ünlü İtalyan tasarımcı Andrea Dall’Olio, Omar Baban, Erdem Akan, Ahu Barut, Cenk Mommarje gibi isimler fuara özel trend sunumları gerçekleştirdi. Tekstil sektöründe çalışmaları bulunan üniversitelerin de konuk olduğu fuarda, üniversite-sektör işbirliğinin artırılması için çalışmalar yapıldı.

1 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ HEDEFİ

Yüzlerce yerli ve yabancı markanın katılımıyla düzenlen HOMETEX kapsamında gerçekleştirilen alım heyetleri de firmalara yeni ihracat ve işbirliği imkanları sunacak. Fransa, İtalya, Hindistan, Hollanda, Pakistan, İspanya, ABD ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere çok sayıda ülkeden potansiyel alıcıların geldiği fuarda, 5 gün boyunca 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın konuşmasından satır başları;

HOMETEX’e Bursa’dan 237 firma katılıyor. 60’a yakın yabancı katılımcı var. Toplamda 650 firma katılıyor. Amacımız yabancı katılımcı sayısını artırmak. Bu fuarın en büyük özelliği birlik ve beraberliği gösteriyor oluşumuz. İstanbul, Ankara, Adana bütün illerimiz burada. Ziyaretçi profilimiz de Zengin. Dünya’nın her tarafından 60’a yakın ülkeden ziyaretçimiz var.
Bugün sektörün tüm oyuncuları verdikleri kaynağın tamamını bu fuara harcayarak, bu fuarı önümüzdeki süreçte dünyanın en büyük fuarı olması için her türlü yatırımı yaptı. Fuarımıza destek olan, katkı koyan bütün sektörlerin katılımcıları tebrik ediyorum. Sayın bakanımıza da katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in konuşmasından satır başları; 

Türkiye üretim gücünü hissetmek için bu fuarı gezmek yeterli. Çünkü tekstil sektörü bizim geleneksel olarak güçlü olduğumuz bir sektör. Dünyanın 1. ipek üreticisi Türkiye ve onun merkezi de Bursa. Şimdi Türkiye’de gücünü toparlıyor. Türkiye emekçilerinin alın teriyle yükseliyor. Türkiye belli başlı sorunlarını da aşacaktır. Bu fuar dünyaya mesaj veriyor. Bize gurur veriyor. Ben bütün emekçilerimize, sürece katkı olan herkese teşekkür ediyorum.

TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram ise konuşmasında, “2020 de ortaya çıkan pandemi ihracatı derinden sarstı. Pandemi ile birlikte ekonomik düzenimiz değişti maddi kayıplar trilyon dolarları buldu. Ukrayna Rusya savaşı piyasaların ateşini yükseltti. Böyle bir ortamda sektör olarak düzenleyemediğimiz fuarımızda yeniden bir aradayız. Yıllık 3,5 milyon dolar girdi sağlayan ev tekstili yerli ve milli sektörümüzdür. Perde perde aksesuarları tül mutfak ve havlu yatak odası tekstilleri ve dekorasyon ürünlerinde trendi biz belirliyoruz. 1600 yıllık geçmişe sahip Türk havlusu dünyada önemli bir yere sahiptir. Geçen yıl en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında başta Almanya ve İngiltere var. Son yıllarda uzak doğuda Made in Turkey etiketleri daha çok duyulmaktadır. Bu organizasyon ile krizleri fırsata çevireceğiz.” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ