Demokrat Zafer

Başkan Aktaş yeniden aday olacak mı? Bursa için 7 kritik mesaj!

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 7Days EuroCup ikincisi Frutti Extra Bursaspor’un İtalya Bologna’daki final maçı dönüşü uçakta Olay’ın sorularını yanıtladı. Aktaş, Doğanbey’den T2’ye, dönüşümden Bursaray’ın Görükle’deki ilave hattına, derelerden yeni dönem adaylığına kadar önemli konularda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Bursa için 7 kritik mesaj! Başkan Aktaş yeniden aday olacak mı?

Her zamanki gibi İstanbul Havalimanı’ndan havalanırken “Neden Bursa’dan değil” desek de, kısa süre sonra gündemimiz 7Days EuroCup’ta tarih yazan Frutti Extra Bursaspor oldu. Türkiye’nin dünya markası THY ayrıcalığı ile Bologna’ya yol alırken kurduğumuz kupa hayalleri gerçekleşmese de ‘Potanın Timsahları’nın ikinciliği fazlasıyla değerliydi.

Dönüş yolunda kafilenin yüzünde bu gurur vardı. Uçakta en büyük ilgiyi görenlerden biri de, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tı ve Frutti Extra Bursaspor’la ilgili yeni planlar yapılıyordu. İşte bu yoğunluk içerisinde Başkan Aktaş, Bursa’nın geleceğine ilişkin sorularımızı yanıtlamayı kabul etti sağ olsun. 35 bin fitte ilgiyle okunacağını düşündüğüm bir röportaj ortaya çıktı.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin önündeki son engel de kalkıyor. Bundan sonrasına ilişkin neler söylemek istersiniz?
‘Mali, hukuki, prosedür anlamında zor bir projeydi. Sayın Cumhurbaşkanı ve Çevre Şehircilik Bakanımızın desteklerinden güç alarak bu sürece başladık ve bana göre de 50-60 yıllık bir süreci çok kısa bir zaman içerisinde toparladık. Haziran ayı başında yapacağımız ihaleyle imalata geçiyoruz. Bölge, otoparklarıyla meydanlarıyla, hanlarıyla çok daha davetkâr bir hale bürünecek. Turizmde yılın 365 gününde de etkisi hissedilecek Bursa için burası bir çekim merkezi, başlangıç noktası olacak. Orada tek tek hanları da sorgulayacağız. Bursa’da modern ve gelişen yüzüyle, teknolojik yeni yatırımlarla üreten, ihracat yapan şehir özelliğini muhafaza edecek. Ama diğer taraftan kadim medeniyetimizi ana nirengi noktası, Osmanlının başlangıç noktası olarak bu misyonunu da her zaman üzerinde taşımak zorunda. Bu misyonun karşılığı olan görüntülerin veya belgelerin de muhafaza edilmesi, ortaya çıkarılması lazım. Biz onu yapmaya çalışıyoruz. Ben iddia ediyorum; yıllardır Bursa’da yaşayan herkes Hanlar Bölgesi’ni bu çalışmalardan sonra yeniden keşfedecekler. ‘Biz nasıl tarihi bir hazinenin içerisindeymişiz de farkına varmıyor muşuz’ diyecekler.

Tarihi Hanlar Bölgesi için ‘gizli hazine’ ifadesini kullandınız.
Tabii burası UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. İçeriği çok kıymetli çok değerli. Sadece bir Koza Han’ın bile bir hikâyesi var. Kitaplar yazılmış. Yine İpek Han’ın Pirinç Han’ın hikâyeleri var. 13 han, 14 bedesten, çarşı, başta Ulucami olmak üzere 21 cami, 3 türbe, 1 okul, binlerce alışveriş mekânı…

Bu arada çalışmalar yapılırken alışveriş merkezinin yıkılan bölümünde hizmet vermeye devam edecek eksi ikinci katta bir tavan çökmesi oldu. Neler söylemek istersiniz?
Sakın kimse bunu, konuyu farklı boyuta çekmesin. Zaten çalışmayı biz yapmıyoruz, firma kendisi yapıyor. Ölü yok, yaralı yok. Allah’a çok şükürler olsun bu tesellimiz. Küçük mal kaybı var, nihayetinde gerekli düzenlemeler orada yapılacaktır. Dolayısıyla kimse burada farklı bir hissiyata kapılmasın. Bundan sonraki meydan düzenlemeleri de çok kısa sürede bitecek ama otopark olayı biraz daha zamana bağlı. 2023’ün sonlarına doğru artık tamamını toparlamış olacağız. Aşama aşama çalışmalar devam edecek daha kamuoyunu bilgilendireceğim başka başka çalışmalarımızda var. O çalışmalar beni özel heyecanlandırıyor. İnşallah bir gün geriye dönüp baktığımızda Allah ömür verirse görevimizle alakalı en kıvanç duyacağımız projelerden birisi olacak. Bütün Bursa, ortaya çıkan manzarayı çok sevecek. Şu anki haliyle bile sevdi ki, iş bittikten sonra ben çok daha fazla seveceğine yürekten inanıyorum. Bu kadim medeniyetimize tarihimize, sahip çıkmaktır. Başka bir şey değildir yani. Hanlar Bölgesi’ni gerçek kimliğine kavuşturup davetkâr hale getirmektir. Ve oranın heyecanını 365 günün 24 saatine yaymaktır.

Hanlar Bölgesi’nin diğer taraflarında benzer çalışmalar olacak mı?

Şu an meydan ve Abdal’a inen yollarla alakalı çalışmalarımız var. Kayhan tarafında da yapılacak çalışmalar var. Bizim ilk etabımız burası onu söyleyeyim. Bizim şu an Çarşıbaşı Meydan Projemiz, otoparkla beraber, beraberinde Ertuğrul Bey Meydanı, Cumhuriyet Caddesi’nin üzerinde ve Cumhuriyet Caddesi’nin komple zemininin kent mobilyalarının aydınlatması… Abdal’a inen yollar. İlk etapta çalışma böyle. 480.000 dönümlük Hanlar Bölgesi’nde 50 yıl, 60 yıl hatalar yaptık. Kötü binalarla örttük. Ama nihayetinde kimsenin malını yıkmak durumunda değiliz. Çarşıbaşı projesindeki son yıkım sırasında bir basın mensubu arkadaşımız ben bunu anlatmama rağmen; “Tamam burası güzel bir çalışma da Doğanbey TOKİ ile alakalı ne düşünüyorsunuz? diye sordu. Dedim ki bak yeni bir tartışma konusu yaratma derdinde değilim. Doğanbey TOKİ’de insanlar kaçak oturmuyor. Nihayetinde ruhsatlı evlerinde oturuyorlar. Yanlış yaptık doğru yaptık önemli değil sıra ona da gelecek. Ama insanların önüne bir proje koyacağız. Bunu halledebilir miyiz? Çok rahat halledebiliriz. Çevre Şehircilik Bakanlığımızın, Cumhurbaşkanımızın destekleriyle çok rahat bunu da halledebiliriz. Ama bir işi tamamlamadan başka bir işi konuşmak noktasında hata ederiz diye düşünüyorum.

Tekrar Hanlar Bölgesi’ne dönecek olursak; esnafla iletişim halinde misiniz?
Biz sadece fiziki olarak değil esnafla beraber bu dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Öyle artık kafamıza göre cam, pencere açmak, çatı, baca tabela falan yok. Çok düzenli bir çevre söz konusu.

Peki Sayın Başkan Çarşıbaşı sizin mega projeniz mi? Daha büyük projeleriniz olacak mı? Yeni dönem de yaklaşıyor. Genel seçim geliyor.
Bu bir bakış açısı, yanlış anlamayın. Sürekli başka çalışmalarımız da başlatılacak ama beni en çok heyecanlandıran projelerden bir tanesi bu. İnsanlar hep harcanan paraya, efendime söyleyeyim meydanın büyüklüğü gibi donelerle bakabilir. Ama beni de en çok heyecanlandıran proje diyebilirim.

Ben de zaten o amaçla sormuştum. Harcanan rakamın büyüklüğü anlamında değil; vizyon, Bursa’nın geleceği anlamında…
Rakam olarak da 200 milyon lirayı geçti kamulaştırma ayağında. Bununla beraber 500 milyon lira civarında bir para harcanacak buraya. Ama dediğim gibi ben oraya rakam olarak bakmıyorum.

Sayın Başkan, yerel seçimlerde AK Parti İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyük ilde belediye başkanlıklarını kaybetti, siz Bursa’da zaferle çıktınız. Yeni dönemle ilgili ne düşünüyorsunuz? Göreve devam etmek ister misiniz?
Ben bir şeye adayım, talibim ya da değilim demek durumunda değilim. Verilecek her türlü görevi rahatlıkla yapma konusunda tecrübemiz, bilgi birikimimiz var. Sağlığımız da yerinde ama bunun yanında farklı bir oluşuma her türlü desteği, katkıyı, lojistik olarak vermeye hazırız. Görevde olan bir insanım; ‘aday gösterirler mi göstermezler mi’ psikolojisine girecek değilim.

İtalya’nın Bologna şehrinden dönüyoruz. Avrupa’nın iki numaralı kupası 7Days EuroCup’ın finalinde kupayı alamadık ama Frutti Extra Bursaspor önemli bir başarıya imza attı. Siz de sürekli takımın yanında oldunuz, bu heyecanı yaşadınız…
Evet… EuroCup’tan şampiyon dönmeyi gerçekten çok arzu ederdim. Bir kere ben bunu bize yaşatan kulüp başkanımıza, Uludağ İçecek A.Ş. ailesine ve sporcu kardeşlerimize, hocamıza, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Final gecesi İtalya’da, Bursa’da 22 noktada kurulan dev ekranlarda ve Türkiye genelinde televizyonlarının başında milyonlarca insan son yıllarda yaşamayan bir heyecanı yaşadı. Şampiyon olamadık ama buraya gelmek, bunu yaşamak bile çok büyük bir başarı. 20 milyon euro bedelli bir takımla yaklaşık 1,5 milyon dolar bedelli bir takım karşılaştı. O nedenle Frutti Extra Bursaspor çok büyük bir başarıya imza attı.

T2’DE GERİ SAYIM

Diğer önemli projelerden T2 hattında durum nedir?
Son aşamaya yaklaşıldı. Bitti aslında test sürüşü aşamasındayız. Haziran ayında da tam teşekküllü olarak faaliyete almış olacağız. T1 ile de entegre ediyoruz burayı. Heykel’den binen Terminal’e kadar gidebilecek rahatlıkla… Hazirandan itibaren daha konforlu bir yolculuk başlayacak.

Bursaray’ın Şehir Hastanesi’ne gidecek hattıyla ilgili de çalışmalarınız sürüyor.
Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliğinde birkaç proje yapılıyor. Çevre düzenlemesi ve benzeri konularla alakalı uygulamalara biz de destek veriyoruz. Fakat projedeki birkaç değişimden kaynaklanan açıkçası bugüne kadar bir gecikme söz konusu oldu. 2023 Ekim-Kasım’a kadar bitirmek istiyoruz. Diğer taraftan Üniversite-Görükle hattına başlıyoruz bu dönem içerisinde. 5- 5,5 kilometrelik hatla Görükle’nin ilerisine Kurtuluş civarına götüreceğiz Bursaray’ı.

Orada hat nasıl ilerleyecek?
Yer altından. Görükle de artık Bursa’nın çok ciddi bir nüfusunun bulunduğu bölge. Yılın ikinci yarısı gibi ona da başlarız diye ümit ediyorum.

Para hesabı yapan çok bekler

Bursa’nın öncelikli konularından birisi de tartışmasız dönüşüm. Şehir deprem kuşağı üzerinde ve risk raporları korkutuyor. Kentte binaların yarısından fazlası tehlikeli. Yiğitler’de vatandaşla uzlaşı halinde ve Yalova Yolu’nda yürüyen dönüşüm projeleriniz var? Bu konuda mesajınız nedir?
Dönüşümü belediye yapsın diye bekleyenler varsa daha çok beklerler onu söyleyeyim. Örneğin Merinos altı 40-50 yıl olmuş, artık ömrünü tamamlamış. Kentsel dönüşümle para kazanma hesabı yapanlar varsa, 50 yıl değil, 100 yıl geçse de biz bunu başaramayız. Ama ‘ben de bu işe katkıda bulunayım’ düşüncesi varsa olur. Dönüşümü 3 katlı binaları 13 katlı yaparak, emsalleri artırarak, yeşil alanları bitirerek yapamayız. Yaşanabilir bir şehir için herkesin elini cebine atması lazım. Herkesin bu işe katkı vermesi lazım.

Derelerin ıslahına 250 milyon lira

Sayın Başkan çevre noktasında, özellikle dereler konusunda çok ciddi şikayetler geliyor. Bursa Ovası’nda derelere kimyasal akıtılıyor. Hangi fabrikalardan geldiği belli. Bu konuda bir çalışma var mı?
Dün (10 Mayıs) 7 tane derenin ıslahı ile ilgili kredi talebinde bulundum. İlk onayı verdiler. Toplamı 250 milyon lira. İki senede bunu bitecek ıslah çalışmalarıyla alakalı… Bu nimetleri bu güzel ülkeyi kaybetmemek için şimdiden değerini anlamak lazım. Herkes, sanayiciler de üzerine düşen görevi yapacak. Üretmek, ihracat yapmak, istihdam sağlamak gibi bir zorunluluk var; belki bunun yüzü suyu hürmetine bazı şeyler ikinci-üçüncü plana atılıyor gibi ama eninde sonunda herkes gerekeni yapmak zorunda.

Yeni sanayi bölgesine Bursa karar verecek

Son dönemde BTSO kanalıyla sanayiciler yeni sanayi bölgelerine ihtiyaç olduğunu ifade ediyorlar. Şehirde alan olarak sanayinin payının diğer şehirlere göre az olduğu dile getiriliyor. Neler söylecekseniz?
Benim söylememden ziyade Bursa söyleyecek bunu. Ben bu konuda çok fikir beyan etmek istemiyorum. Çok topa girmek istemiyorum. Ben aynı zamanda bir ticaret erbabıyım. ‘Sanayi olmasın’ diyemem ama ‘her tarafı sanayi yapalım’ da diyemem. Burada karar verecek olan Bursa’nın dinamikleri; sanayicileri sivil toplum kuruluşları, akademik odaları. Yakında yeniden tartışmaya başlayacağız bu konuları. Onların verdiği karar ne çıkarsa biz onu uygulamak zorundayız. Evet doğru Bursa’nın avantajları var. Otoyollar, İstanbul’a yakınlık, otomotiv ve vb. sektörlerde tecrübe hepsi birer avantaj. Ancak bu her tarafı sanayi alanına çevireceğiz anlamına gelmiyor. Dolayısıyla bizim de Bakanlık ve devlet akdini işin içine sokarak noktayı koymamız gerekiyor. Eğer bu nokta da yeni sanayi alanları kurmamız gerekiyorsa eminim ki bu taraflarda herkes elini taşın altına koyacaktır.

Turizme ‘mavi’ kapı


Bursa turizmi ile devam edelim. Ben geçen yıl Van’da olan Mavi Bayrağın Bursa’daki hiçbir sahilde bulunmadığını yazmış ve bu konuda atılabilecek adımlara işaret etmiştim. Geçtiğimiz günlerde İznik Gölü’ne yönelik müjde verdiniz. Bursa sahillerinde İznik’teki mavi bayrakla yeni bir dönem başlıyor diyebilir miyiz?
Amacım bunu diğer sahillerimize, deniz kıyılarımıza da yaymak açıkçası ama bunun için yani topyekûn hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Kırsalın, tarım kesiminin, sanayinin sorumlulukları var. Hâlâ eksikler var. İznik’te bu sene açılış yapacağız mavi bayraklı sahilimizde. Ben bunun diğer noktalara da taşıma gücü olacağını düşünüyorum. Bir nevi kapı aralanıyor. Özendirmiş olacağız. İkincisi, üçüncüsü gelirse bize ciddi bir yol açar. Ege ve Akdeniz kıyıları kadar daha geniş bir yelpazeye sahip değiliz, mevsimsel olarak da onlar daha avantajlı ancak bu sürecin Bursa ve turizm açısından bir kazanç olacağını düşünüyorum.

Peki Uludağ?
Biraz temkinli konuşmaya çalışıyorum. Herkes konuyu bir tarafa çekmeye çalışıyor. Şu an davul başkasında tokmak başkasında. En büyük sorun bu değil mi? Kim gelse yıllardır aynı şey. Yılan hikâyesine dönmüş bir şey. Yanlış anlaşılmasın, orada esnafın ve yatırımcının da 4 aylık süreci sevdiğini düşünüyorum ben… Kalan 8 ay böyle çok faal olsa diye arzu yok. Zaten kapatıyorlar. Uludağ’da restaurant yaptık BURFAŞ adına acayip ilgi var. Ki çokta olmadı açılalı. Uludağ’a 40 milyon liralık arıtma tesisi yapıyoruz. Tesislerde bu noktalarda katkı yok.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ