Demokrat Zafer

Tüm canlılar için peyzaj

13 Mayıs Peyzaj Mimarlığı Günü nedeniyle, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Üç Fidan parkında basın açıklaması yaptı.

Üç Fidan parkında yapılan açıklamada Soma’da yaşamını yitiren 301 madenci anılırken, yaşanabilir bir dünya için iklim krizine karşı Paris İklim Antlaşmasının gerekliliklerinin yerine getirilmesi çağrısı yapıldı.

Mesleğimiz; doğal peyzajlardan kent ölçeğine, kent ölçeğinden yerleşim alanlarına kadar sunduğu doğa tabanlı çözümler ile küresel iklim krizine uyum ve etkilerinin azaltılması konusunda yaptığı çalışmalarla sürdürülebilir bir dünya kurmayı amaçladığı vurgusu yapılan açıklamada, “Yaşanabilir bir dünya için iklim krizine karşı Paris İklim Antlaşmasının gerekliliklerinin yerine getirilmesi, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Yeşil Mutabakat belgesinin ise mesleğimizin koordinasyonunda bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” denildi.

“Önlem alınmazsa krizler derinleşecek”

İklim krizine karşı önümüzdeki, 20-30 yıllık süreçte hayati öneme sahip olan doğal alanlarımız kısa süreli kazançlar uğruna, düşünülmeden yok edilmektedir ifadeleri kullanılan açıklamada, “TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak üyelerimiz, ülkemiz ve gezegenimiz için çalışırken bu çalışmayı yalnızca insanlarla sınırlandırmayıp tüm doğal, kültürel ve tarihi bileşenlerle birlikte yeryüzündeki tüm canlıları da düşünmekteyiz. İnsanlar olarak yaşadığımız çevreden bağımsız bir hayat sürebilmemizin olanağının olmadığı herkesçe bilinmektedir. Yüzyıllardır süregelen “her şey insan için” inancıyla, sürdürülebilirliğine bakılmaksızın dünyamızın tüm kaynakları cömertçe kullanılmıştır. Bugünkü geldiğimiz noktada ise tükettiğimiz tüm kaynaklar iklim krizi ile birlikte, artık türlerin nesillerinin tükenmesine yol açacak boyuta ulaşmıştır. Yaşanan ani hava olayları, yangınlar, salgın hastalıklar ve artık yeni olağanımız haline gelen kuraklık, enerji ve gıda krizi; eğer önlemler alınmazsa çok daha derinleşerek devam edecektir. Yalnızca insan konforunun, güvenliğinin, sağlığının düşünülmesi, benzer sürece tekrar girilmesine neden olacaktır. Kurtuluşun ancak, tüm canlılar için peyzajların düşünüldüğü, biyoçeşitliliğin sağlandığı durumda gerçekleşeceği herkesçe bilinmelidir” denildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ