Demokrat Zafer

Mudanya’da evler neden yıkılıyor?

Bursa Mudanya İlçesi’nde Söğütpınar, Eğerce, Mesudiye ve Ayazma mahallelerinde birçok ev yıkıldı ve halen yıkımlar devam ediyor. Belediye tarafından yıkılan ve yıkılacak olan evlerin sahipleri yıkımların durdurulması, ortak yol bulunması adına belediye ile görüşmelerini sürdürüyor. Vatandaşlar ekonomik kriz olduğu dönemde evlerinin yıkılmamasını isterken Mudanya Belediyesi yıkım emrinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden geldiğini belirtiyor.

Bursa Mudanya'da evler neden yıkılıyor?

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN

Mudanya İlçesinde sahil kenarı mahallelerde evler yıkılıyor. Hali hazırda imar planı olmayan mahallelerde vatandaşlar evlerinin yıkılmaması için uğraşıyor. Mudanya Belediyesi gündeminde bu mahallelerin imar planı görüşülmeye deva ediyor.

Bursa Mudanya’da 4 mahallede birçok ev yıkıldı ve yenileri de yıkılmak üzere. Vatandaşlar yıkım kararı açıklanan evlerin önünde hazır kıta beklemekte. Evlerinin yıkılmaması için yoğun görüşmeler gerçekleştiren ev sahipleri, konunun lehlerine çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Konuyla ilgili olarak vatandaşın çağrısı şöyle;

“Mudanya Belediyesi’nin almış olduğu yıkım kararlarının tekrar gözden geçirip bunu daha az bir hasarla, ortak bir yol bulup çözüme kavuşturabileceğimiz konusunda biz mağdurlar olarak inanmış durumdayız. Şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar, yakın geçmişte yaşadığımız ve hala etkisinde olduğumuz Pandemi şartlarından dolayı bu yıkımların yapılması bizleri daha zor duruma sokacaktır. Geçmiş dönemde imar barışı adı altında Yapı Kayıt Belgelerini alan vatandaşların halen mağduriyetleri devam etmektedir. Yıkım kararı endişesi ile bir yol aramaktadırlar. 90’lı yıllardan bu yana Söğütpınar, Eğerce, Mesudiye ve Ayazma bölgesinde yapılaşma sürat almış olup Mudanya Belediyesi bu bölgeler için bir imar planı çalışması hayata geçirememiştir. Bugün belediyenin almış olduğu bu yıkım kararları ‘İmar Planına Aykırı Yapı‘ adı altında yapılmaktadır. Şu anda bölgede hayata geçirilmiş olan bir İmar Planı bulunmamaktadır. Mudanya Belediyesi tarafından bize ulaşan ilk tebligatta yapınızı ruhsatlandırılması istendi. Belediyeye ruhsat almak için gittiğimizde o bölgede yürürlükte olan bir İmar Planı olmadığından ruhsat verilemeyeceği söylendi. Şuanda burada bulunan mağdur kişilerin Mudanya Belediyesi ile hukuki süreçleri devam etmekte olup mahkeme henüz sonuçlanmamış, bir karara bağlanmamıştır. Buna rağmen Mudanya Belediyesinin ısrarcı tutumu maddi ve manevi olarak bize zarar vermektedir. Bizler burada Türk Adaletine güveniyoruz ve inanıyoruz ki bizleri bu konuda mağdur etmeyeceklerdir. Burada toplanmamızdaki amaç anadilimizde duygularımızı, düşüncelerimizi, şikâyet ve mağduriyetimizi dile getirmek ve buna bağlı olarak kesin bir çözüme ulaşmaktır.”

Mudanya Belediyesi’nin Bursada Bugün‘e yaptığı açıklama şu şekilde;

“İl Özel İdare’leri ‘Bütünşehir’ uygulamasına geçildikten sonra kapatılmıştır. Mevcut yıkım olan mahallelerde ki imar planı, İl Özel İdaresi tarafından yapılmış plandır. Mudanya Belediyesi’nin ‘Revizyon Planı‘ halen meclis gündemindedir ve onay beklemektedir. Bu plan hayata geçse dahi bu evler yıkılacaktır. Çünkü bu evlerin tamamı kaçaktır. İçlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapı kayıt belgesi alarak İmar Barışı’ndan faydalanan evler olmuşsa da belirtilen kriterleri yerine getirmedikleri için yapı kayıt belgeleri yine aynı bakanlık tarafından iptal edilmiştir. Sonuç olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ilçe belediyesi olarak Mudanya Belediyesi’ne bu evlerin yıkım talimatını vermiştir. Bu talimat ile birlikte yıkım işi için Belediyemiz ihaleye çıkmış ve yüklenici firma sırayla bu evleri yıkmaya başlamıştır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ