Demokrat Zafer

AFFET TÜRKİYE’M!

“Adil Yaşam Derneği olarak Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına geniş katılım oldu. Talebimiz sayın Mustafa Sarıgül’ün “Genel Af” talebinin yerine gelmesi ve izindeki mahkumların ıslah oldukları geri çağırmanın ikinci bir ceza olacağı için kapalı ve açık cezaevindeki insanlar için kalıcı çözümün “Genel Bir Af Yasası” olduğunu düşünüyoruz.” Dün yapılan çağrıya binlerce mahkum yakını da katıldı.

Yapılan basın açıklamasında;

 “Ülkemizde adalete güven çok düşük seviyelerde bunun en önemli sebeplerinden birisi adil yargılama ihlallerinin yüksek oranda olmasıdır. Anayasa Mahkemesi’de incelediği 43.000 dosyada %52,1 adil yargılama hak ihlalinin olduğunu açıklaması gerçekleri ortaya koymaktadır

Adli Mahkûm Yakınları bu durumlardan dolayı yeniden yargılanma isterken MHP af sözünü gündeme getirmiştir. Bu sözü seçim beyannamesine de eklemiştir. Mahkûm yakınları seçimlerde MHP’yi 19 milletvekilinden 49 milletvekiline taşımıştır. MHP’nin Af sözünden 4 yıl geçmesine rağmen verilen söz yerine gelmemiştir

Görevden atılanların yerine alınan hâkim savcıların tecrübe eksikliğinden kaynaklı hatalar ve pandemi sebepli yığılan dosya yükü sebebiyle hızlı yargılamaların olmasından dolayı verilen kararlardaki hatalar önümüze yargıda kocaman bir enkaz çıkartmıştır. Adalet bakanı Bekir BOZDAĞ’ın yakın zamandaki konuşması da adli mahkûmların haklı isteklerinin sebeplerini aslında ortaya koymuştur. İyileştirmeler oluyor fakat yargıda olan geçmişteki adaletsizlikleri düzeltecek çözüm önerileri ve yapılan herhangi bir eylem olmaması üzüntü verici durumdur.

Beyana dayalı delilsiz kanaatle haksız cezalar alanlar, iftiraya uğrayıp cezalar alan çok sayıda insan var. Şüpheden Sanık faydalanır ilkesi Katalog suçlarda uygulanmıyor. Cezalardaki orantısızlar çok fazla cezaevleri bu ve bunun gibi birçok sebepten dolayı kapasitesinin çok üzerinde mahkûm barındırıyor.  Kapalı cezaevlerinde mahkûm koğuşlarında 7 kişi olması gerekirken birçok yerde 40 50 kişi kalıyor. Pandemi sürecinde açık cezaevlerindekiler suç ayrımsız izine çıkartıldılar kapalı cezaevlerindekiler ceza üstüne ceza çektiler. Şuan Kapalı Cezaevlerinin durumu insanların Yaşama Hakkı’nı sınırlamaktadır.

Devam eden milyonlarca dava dosyaları, Yargıtay da ve İstinafta onama bekleyen dosyalar, HAGB olanlar (ceza verilip ertelenenler), denetimli serbestlikte olan, firarda olan, teslim olmayan toplam aileleriyle birlikte 15 milyondan fazla insan var. Buna sicil affı bekleyen 15 milyondan fazla insanda eklendiğinde milyonlarca insanın etkilendiği ortadadır.

91.000 izinli mahkûm devletten hiçbir destek almadan, denetim mekanizması olmadan 2,5 yıla yakındır dışarıdalar suça da karışmadılar ıslah olmuşluklarını kanıtladırlar. Bu durum kapalı cezaevlerindekiler için en güzel referanstır.

Sayın Mustafa SARIGÜL adil yargılama ihlallerinin Genel Af ile çözüm bulacağını ortaya koymuştur. Türkiye’de tüm illerdeki ziyaretlerinde cezaevlerinde basın açıklaması yapmaktadır. Her gittiği ilde Toplumsal kucaklaşma için Adli Mahkûmlar için Genel Af çağrısında bulunmaktadır: “Gelin hep birlikte af çıkaralım Adı da Toplumsal Barış Affı Olsun – Adı da Kardeşlik Hukuku olsun Devletimizin güçlü adil olduğunu, vicdanlı, şefkatli merhametli olduğunu bir kez daha Türkiye’mize gösterelim. AFFET TÜRKİYEM”  demektedir.

Biliyoruz Affetmek Kolay Bir Eylem Değildir ama Affedicilik, İnsani Bir Erdemdir. Affetmek için Empati ve Merhamet gereklidir. Her insan bilerek ya da bilmeden suça karışabileceğiyle hareket etmelidir. Adalet bakanı Bekir BOZDAĞ’ın konuşmasında “…içeride bir masum dahi kalsa bu kabul edilemez.” demiştir. Lütfen kendinizi çocuklarınızı adil yargılanmadan haksız cezalarla cezaevindeki masum insanların yerine koyunuz.

Cumhuriyetin ilanının 100. Yılının gelmesi ve geçmişin temizlenmesi adına adil yargılanmayanların TCK tüm maddelerinde olduğu için yapılacak her düzenlemenin çıkarılacak af tasarılarının tüm maddelere eşit olarak suç ayrımına gidilmeden 2023 gelmeden, ortak bir uzlaşı ile ADLİ MAHKUMLAR İÇİN AYRIMSIZ AF ilanı ile birlikte SİCİL AFFI’ da verilerek insanlar yeniden hayata döndürülmelidir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın milyonlarca adli mahkûm yakınlarının haklı arayış sesine sessiz kalmayacağını biliyoruz. Sayın Mustafa SARIGÜL’ün adli mahkûmlara genel af çağrısına ses vermesini mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini istemekteyiz. Diyarbakır annelerinin çocuklarının terör suçları affediliyorsa, mahkûm annelerin çocukları da devletimizin şefkatiyle affedilmelidir.

İnsan Hakları Beyannamesi içeriğinde şöyle der: “Cezaevinde bir masum varsa bin suçlu aramızda dolaşsın” Bu masumun siz ya da sizin çocuğunuz olduğunu düşünün!

Haluk ÇAVUŞOĞLU  Adil Yaşam Derneği Başkanı” İfadeleri kullanıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ