Demokrat Zafer

DEFNE KAYALAR, ENGİN HEPİLERİ ve ONUR ÜNSAL,”ANNE” OYUNUNU MİLLİYET SANAT’A ANLATTI… “HAYATTA ÜSTLENDİĞİMİZ ROLLER BİRER HAPİSHANE”

Son yılların en gözde tiyatro yazarlarından Florian Zeller’ın dünyaca ünlü üçlemesinin ilki olan “Anne”, Tiyatro.iN yapımı olarak sahneleniyor. Oyunda anne-baba rollerini paylaşan Defne Kayalar ve Engin Hepileri ile ilk yönetmenlik deneyiminin heyecanını yaşayan Onur Ünsal, Milliyet Sanat’ın Nisan 2022 sayısında Ceyda Ulukaya’yla bir araya geldi. Bir evliliğin, çocukları büyüttükten ve o çocuklar evden ayrıldıktan sonra geldiği noktaya, aile bireylerinin üstlendiği rollere mercek tutan oyundan yola çıkan üçlü, metnin evrenselliğinin altını çizerken kişilerin hayat içinde üstlendiği karakterlerin birer hapishaneye dönüştüğünü dile getiriyor.

Fransız yazar Florian Zeller’ın, Türkiye’de de sahnelenen ve büyük ilgi gören “Baba” ve “Evlat” oyunlarının ardından Tiyatro.iN yapımı olarak sahneye konan “Anne”de, Defne Kayalar, Engin Hepileri, Doğa Halis ve Sevda Erginci birlikte rol alıyor. Yönetmenliğini Onur Ünsal’ın üstlendiği “Anne”, bir kadının hayatını adadığı çocukları yuvadan uçtuktan sonra yaşadığı yalnızlık hâlini beyninin içinde gezinerek, farklı türde repetasyonlarla anlatan bir psikolojik gerilim.

“Her iyi metin gibi kafa karıştırıyor.”

 “Önce metnin güzelliğine çarpıldım,” diyen Onur Ünsal, oyunun sahnelenme sürecini “Arabesk olmayan bir pencereden erkek egemen yapı ve aile dediğimiz oluşumun açık edildiği, modern bir oyun. Buna ihtiyaç var diye düşündük ve yapmaya karar verdik,” diye anlatıyor ve ekliyor: “Her iyi metin gibi kafa karıştırıyor.”

“Yazarın ele alışı çok eşsiz ama durum aslında çok tanıdık.”

Defne Kayalar, hayat verdiği anne karakterinin yaşadıkları için “Her evli ve çocuk sahibi kadının başına gelmesi olası, belli bir evlilik süresi içinde gelinebilecek bir durum. Yazarın ele alışı çok eşsiz ama durum aslında çok tanıdık,” diyor. “Anne” için “Evliliğin ne olduğunu sorgulatıyor,” yorumunu yapan Kayalar “Evliliği bir amaç olarak görüp ‘Evleneceğim ve çok mutlu olacağım,’ dediğinde, bunun mutlulukla bir ilgisi olamaz; çünkü ona göre roller üstlenmeye başlıyorsun. Ve üstlendiğin roller gerçek değil, bunu fark etmiyorsun. Yaratılmış bir gerçeklik içinde yaşamak zaten gerçek olmayan bir şey içinde yaşamak olduğu için seni bir hapishaneye sokuyor,” diyor.

“Aile her yer­de aile.”

Yazarın, hayatını içgüdüsel olarak çocuklarına adayan bir kadının, çocuklar büyüdükten sonra yalnız başına kalma hâlini çok iyi yakaladığını anlatan Engin Hepileri ise oyunun evrenselliğine ise şu sözlerle dikkat çekiyor: “Bizde ataerkillik dediğimiz şey işlenir, konuşulur ama bu tam Fransa’nın göbeğinden çıkan bir hikâye ve bize hiç uzak değil. Tüm dünyada, tırnak içinde gelişmiş ülkelerde dahi aynı şey yaşanıyor. Aile her yer­de aile…”

Defne Kayalar, Engin Hepileri ve Onur Ünsal’ın Ceyda Ulukaya’ya verdiği röportajın tamamı Milliyet Sanat’ın Nisan 2022 sayısında…

Kitabevlerinde, marketlerde, Getir’de ve dijital uygulamalarda okurlarını bekleyen Milliyet Sanat ayrıca, dergiyi 0850 224 02 22 numaralı çağrı merkezini arayarak satın alan okurların kapısına kadar götürüyor.

Bilgi için:         milliyetsanat.com

instagram.com/milliyet_sanat

twitter.com/milliyet_sanat

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ