Demokrat Zafer

Rehber Köpeği Kara ile ilham veren hikayesi fotoğraflandı ve Londra’da Sergilendi

Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer ve ona rehberlik eden Kara, Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da projelere ilham vermeye devam ediyor.

Uluslararası kadın düşünce liderlerinin oluşturduğu, GFT- Global Thinkers Forum Başkanı Elizabeth Filippouli öncülüğünde hazırlanan ‘Kadınlardan Dünyaya – Yeni Yüzyıl için Mektuplar’ kitabında, Türkiye’den Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı Avukat Nurdeniz Tunçer, ilham verici hikayesi ile yer aldı.

Dünyanın dört bir yanından vizyon sahibi kadınların olağanüstü hikayelerinin anlatıldığı kitapta, 20’den fazla ülkenin ilham veren kadınları betimleniyor. Kitapta metaforik bir diyalog ile kadınların çeşitliliğini, değerlerini ve şefkatli liderlik tarzını kutlamak için bir alan yaratılıyor.

Bu kitaptan ilhamla ‘I Am, You Are: A Pebble’ projesi hayata geçirildi. Uluslararası fotoğrafçı Sebastian Böttcher, kitabın içinden seçilen vizyoner kadınları kendi ülkelerinde fotoğrafladı. Bu proje kapsamında geçtiğimiz aylarda İstanbul’a gelen fotoğraf sanatçısı, Nurdeniz Tuncer’in tarihi mekanlarda fotoğraflarını çekti. Bu fotoğraflardan seçilen bir kare Londra’da The Conduit’de sergilenmeye başladı. Proje ile ilgili çalışmaların bütünü 2023 yılında tamamlanacak.

Bu anlamlı uluslararası projede kendisine yer verilmesinden onur duyduğunu ifade eden, Tunçer, “Sürdürülebilir farkındalık adına yaptığım yoğun çalışmalar devam ederken Londra – Conduit Clup’ta açılan bu sergide fotoğrafları yer alan kadınlardan biri olmak benim için ilham verici. Bu çalışmanın kadının gücü ve yapabilecekleri adına başkalarına da ilham kaynağı olmasını dilerim” dedi

Fotoğraf sanatçısı Sebastian Böttcher, bu sergi projesi için değişik ülkelerdeki başarılı kadın fotoğrafları çekerken deneyimledikleriyle ilgili olarak  ”Farklı kültürlerden kadınlarla tanışmak, eşit olmayan fırsatlar gibi cinsiyete bağlı adaletsizlikler konusunda kesinlikle farkındalığımı artırdı.” diyor. Tunçer’in İstanbul’da portre çekimi sırasındaki duygularını ise şöyle özetliyor; “ Portre fotoğrafçılığım sadece bir bakışı yakalamakla sınırlı değil. Bütün hikayeyi bir fotoğrafta anlatmak istiyorum. Anlatıları, beden dili ve konumlar etrafında doğal gelişimine göre belirliyorum. Nurdeniz Tunçer’in çekimi öncesinde bazı endişelerim olduğunu, görme engelli bir insanı görme ile ilgili dil kullanmadan nasıl yönlendireceğimden emin olamadığımı itiraf etmeliyim. Ancak onun açık sözlülüğü ve coşkusu sayesinde kısa sürede kendimi çok rahat hissettim ve çekimden keyif aldım.”

‘I Am, You Are: A Pebble’ ( ‘Ben, Sen: Bir Çakıl’ ) Projesi Nedir?

Pebble su veya kumun hareketiyle pürüzsüz ve yuvarlak hale getirilmiş küçük bir çakıl taşı demektir. Çakıl taşları çeşitli renklerde, dokularda ve desenlerde gelir. Kuvars veya diğer minerallerden, beneklerden ve geometrik motiflerden oluşan çizgilere (damarlar olarak bilinirler) sahiptirler. Bu projeye çakıl taşı adı gezegenimiz ve kadın doğası arasında bir paralellik nedeniyle kullanıldı. Çakıl, bir kadının dayanıklılığının bir metaforudur. Bu projede, toplumlarımızı yeniden tasarlamada ve herkes için daha fazla fırsat yaratacak bir gelecek için değerlerini ve vizyonlarını iletmede kadınların rolünü araştırıyor ve vurguluyor.

İngiltere’de hayata geçirilen ‘I Am, You Are: A Pebble’ projesi, 20’den fazla ülkeden kadınların hikayeleri aracılığı ile  çeşitlilik, girişimcilik, hayırseverlik ve geride iyi bir miras bırakmanın önemini yeniden düşünmek için bir alan yaratıyor.

Av. Nurdeniz Tunçer  (Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı) Hakkında:

2001 Yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Şirketler Hukuku ve Uluslararası Hukuki Danışmalık alanlarında mesleki deneyime sahiptir. İşinde kazandığı deneyimle birlikte, 10 yaşından itibaren görme bozukluğu probleminin getirdiği güçlükleri de göz önüne alarak, zamanını ve enerjisini giderek artan bir oranda Türkiye’deki engelli haklarına ayırdı.

2014 yılında Türkiye’de Rehber Köpekler Derneği’nin kurdu. Tunçer, Dernek Başkanı olarak görme engelliler için yasal statüyü ve yaşam standardını ilerletmek, onlara istihdam sağlamak ve eğitim fırsatları sağlamak için de çalışmalarını yürütmektedir. İki gözüm dediği Türkiye’nin ilk Rehber Köpeği Kara ile birlikte toplumda rehber köpekler ile ilgili farkındalığın yaygınlaşması için projeler geliştirmektedir.

Gerçekleştirdiği farkındalık çalışmaları kapsamında, PTT tarafından Rehber Köpeklerin “Anma Pulu” ve “İlk Gün Zarfı” 4 Mart 2020 de hizmete sunuldu.

Sosyal Sorumluluk Çalışmaları sebebiyle Sabancı Vakfı’nın “Fark Yaratanlar” Proejesinde ödül aldı. Uluslararası kadın düşünce liderlerinin oluşturduğu, Londra merkezli, Global Thinkers Forum tarafından “The Most Innovative Women in 2020” rol model kadın olarak seçildi. Aynı kurum tarafından yayınlanan “From Women to the World” kitabında yer aldı ve bu kitap kapsamında özel olarak çekilen fotoğrafı Londra’da sergilendi.

Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların organizasyonlarında, üniversitelerde konuk konuşmacı olarak yer almaktadır: ( Sabancı Vakfı ile British Council’ın ortak düzenlediği WOW festivali – 2021,
TEDx BahcesehirUniversity-2021, BrandWeek vb ). TEDx konuşması, İstanbul Marketing Awards’ta “İçerik İş Birliği” kategorisinde IMA Gold ödülü getirdi.

Ulusal ve Uluslararası Televizyonlar ve yazılı basında konuşma ve yazıları yayınlanmaktadır.

Spor ve dansın görme yetersizliği olan kişilerin dengelerini ve fiziksel kabiliyetlerini güçlendirmeye büyük katkı sağladığı bilinciyle, hobilerini sosyal mesajlarla birleştiren aktivitelerde bulunur…

  • “Fırsat eşitliği varsa varsa, engel yoktur” sloganıyla hem kadın hem de görme engelli olarak “yapabilirim” mesajını hedefleyen, Fethiye Babadağ’ında yamaç paraşütü atlaması. (Şubat 2021)
  • Flamenko dansı çalışmaları.
  • Avrasya Maratonu’nda iki kez sosyal farkındalık yürüyüşü.

İleri seviyede İngilizce ve orta seviyede İspanyolca bilir.

Rehber Köpekler Derneği Hakkında:
Türkiye’de, görme engellilere tamamen ücretsiz olarak rehber köpek  desteği veren Rehber Köpekler Derneği, bu alanda ülkemizdeki ilk sivil toplum kuruluşudur. Rehber Köpekler, uzun ve kapsamlı bir eğitimden geçtikten sonra görme engelli bireylere her ortamda eşlik eden, onların güvenli ve bağımsız hareketliliğine rehberlik eden özel köpeklerdir.
Detaylı bilgi için : www.rehberkopeklerdernegi.org

Sosyal Medya hesapları: @rehberkopekler  ( instagram & FaceBook & Twiter )

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ