Demokrat Zafer

Global Tüketici Anketi sonucuna göre: Yarı Vejetaryenler, bitki bazlı gıdalara talebi arttırıyor

Şeffaflık, sürdürülebilirlik ve en son gıda trendleri yarı vejetaryen satın alma kararlarını etkiliyor

Yeni bir araştırmanın[i] sonuçları, esnek-yarı vejetaryen ( flexitarian) tüketicilerin bitki bazlı gıda talebini artırdığını gösteriyor.
Tüketiciler, özellikle şeffaf etiketler, sürdürülebilirlik, sağlık ve gıda riskleri ile ilgileniyorlar.

Bu global araştırma, BENEO tarafından pazar araştırma kuruluşu Insites Consulting aracılığı ile 10 ülkede 11.990 tüketiciyle gerçekleştirildi.

Son yıllarda bitki temelli eğilim niş olmaktan çıkıp ana akım haline geldi. Küresel olarak her dört tüketiciden birinin kendilerini yarı vejetaryen – flexitarian olarak adlandırıyor. Dünya genelinde yarı vejetaryenler artık bitki bazlı ürün üreticileri için en önemli hedef grup olma özelliği taşıyor. Yarı vejetaryenlerin yaklaşık yarısı halihazırda et (%45) ve süt ürünlerine (%49) alternatifler satın alırken, neredeyse üçte biri çikolata gibi bitki bazlı tatlılar da (%32) satın alıyor. Diğer bir üçüncüsü ise et ve süt alternatifleri ile ilgilenmektedir – doğru ürünler ile bu kategoriyi tercih edebilirler. Bu nedenle, yarı vejetaryenlerin temel motivasyonlarını ve beklentilerini anlamak, ürün geliştirme ve pazarlama başarısı için hayati önem taşıyor.

Diğer tüketicilerle karşılaştırıldığında, yarı vejetaryenler, özellikle sürdürülebilirlik ve şeffaf etiketlerle ilgileniyor: %84’ü iklim değişikliği ve çevre konusunda endişeli, %86’sı yiyeceklerinin nasıl yapıldığını ve içinde ne olduğunu bilmek istiyor ve %60’ı alışveriş yaparken ürün kalitesi ve izlenebilir etiketleri önemsiyor (genel nüfusun %41’ine kıyasla). Bu, üreticilerin satın alma karar sürecini kolaylaştırmak için paket üzerindeki bu tür bilgilere öncelik vermelerinin önemini göstermektedir.

Yarı vejetaryenler ayrıca sağlık ve yemek riskleriyle de ilgileniyor. Çoğunluk, beslenmelerini daha sağlıklı hale getirmek için aktif adımlar atıyor ve her 10 kişiden 7’si paket üzerindeki bilgilere ve beslenme haklarına dikkat ediyor (genel popülasyondaki 10 kişiden 5’i ile karşılaştırıldığında). Yarı vejetaryenlerin yarısı en son gıda trendlerine ayak uydurmak istiyor ve çeşitli uygulamalarda ve farklı mutfaklarda daha cesur gıda  taleplerini karşılayabilen üreticiler için heyecan verici ürün geliştirme fırsatları yaratıyor. Bununla birlikte, genel nüfusa benzer şekilde, hoş tat ve doku, yarı vejetaryen tüketiciler için tekrar satın almanın anahtarı olmaya devam ediyor.

Dört yarı vejetaryenden üçü (%81), et alternatiflerinin gerçek et gibi yumuşak ve çiğnenmesi kolay olması gerektiğini, %63’ü bitki bazlı süt alternatiflerinin doğal olmasını, tahıl tadında olmamasının önemli olduğunu söylüyor ve neredeyse yarısı fırıncılık ürünlerinde bitki bazlı tatlılarda daha lezzetli seçenekler görmek istiyor

BENEO, hem doku hem de tat açısından bitki bazlı gıdalara yönelik artan talebi karşılamaya yardımcı olmak için temiz ve net etiket tarifi konseptleri oluşturma konusunda bir dizi içerik ve uzmanlık sunar. Bunlar arasında hidrasyondan sonra sert, kıyılmış et benzeri doku, nötr tat ve aromaya sahip dokulu bir buğday proteini olan BeneoPro W-Tex bulunur. Lezzetli ve uygun fiyatlı bir protein kaynağıdır ve hamburger, nugget, sosis, tavuk fileto benzeri ve hazır yemekler gibi çok çeşitli bitki bazlı uygulamalarda kullanımı kolaydır. Ayrıca BENEO’nun pirinç bileşenleri yelpazesi, süt alternatifleri ve bitki bazlı şekerlemeler için kremsi ve pürüzsüz doku, iyi stabilite ve temiz tat sunar.

BENEO Head of Market Intelligence and Consumer Insights (Pazar İstihbaratı ve Tüketici İçgörüleri Başkanı) Myriam Snaet şunları söylüyor:

“Yarı vejetaryenler – flexitarian, bitki bazlı segmentte itici güç ve sofistike bir hedef grup: yenilikçi ve cesur tat deneyimlerini günlük diyetlerine dahil etmenin uygun bir yolunu arıyorlar ve zevkten ödün vermek istemiyorlar. Tat ve doku sunabilmek, sadık bir tüketici tabanı oluşturmanın anahtarıdır. BENEO’nun ürettiği bileşenler sayesinde, “bitki bazlı” ve “alışkanlık yaratan” çok çeşitli uygulamalar geliştirmek mümkün oluyor.”

Tüketici araştırmasıyla ilgili daha fazla ayrıntı için BENEO Pazar İstihbaratı ve Tüketici İç görüleri Başkanı Myriam Snaet yorum verebilir.

                           

BENEO ve bileşenleri ile ilgili daha fazla bilgi için  www.beneo.com ve www.beneonews.com    ya da  Twitter: @_BENEO ve LinkedIn:www.linkedin.com/company/beneo    ziyaret edilebilir.

BENEO Hakkında:
BENEO, gıda, yem ve eczacılığa ait ürünler için doğal kaynaklardan bileşen geliştirme ve üretme konusunda uzun vadeli deneyime sahiptir. Bu bitki bazlı fonksiyonel bileşenler, sağlığı destekleyerek ve tat ve dokuyu optimize ederek çok çeşitli ürünlerin besleyici ve teknik özelliklerini geliştirmeye yardımcı olur. Şirketin portföyünde şeker pancarından elde edilen fonksiyonel karbonhidratlar, prebiyotik hindiba kökü lifi, bitki bazlı proteinler ve pirinçten özel bileşenler bulunmaktadır. Beslenme bilimi ve mevzuatı hakkında kesin bilgiler sağlayan BENEO-Institute ve uygulama teknolojisi danışmanı BENEO-Technology Center de dahil olmak üzere benzersiz bir uzmanlık zinciri aracılığıyla BENEO, sağlıklı bir yaşam tarzını bütünsel bir şekilde destekleyen bileşenler sağlayarak müşterileri destekler.

2007 yılında kurulan BENEO, 80’den fazla ülkede 1000’den fazla çalışanı ve son teknoloji ürünü beş üretim tesisi ile Belçika, Şili, Almanya ve İtalya’da faaliyet göstermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ