Demokrat Zafer

Dünyaya açılmak isteyen gençlere eğitimde fırsatlar rampası: İrlanda

Eğitimde Yükselen Yıldız İrlanda, Türkiye’deki gençler için alternatifli fırsatlar sunuyor.

Son yıllarda eğitimde dünyanın önde gelen ülkelerinden İrlanda, özellikle başarı seviyesi yüksek öğrencilerin tercih ettiği ülkelerin başında yer alıyor.

Ülkedeki eğitim olanaklarını anlatmak üzere İrlanda Büyükelçiliği, Enterprise Ireland, Education in Ireland, Marketing English in Ireland kurumları yetkilileri ile İrlanda merkezli 11 üniversite ve 10 dil okulundan toplam 30 İrlandalı yetkili, İstanbul ve Ankara’da Türkiye’deki eğitim dünyasından yetkililerle bir araya geldi. Bu ziyaret çerçevesinde Türkiye’deki yurtdışı eğitim danışmanlığı firmaları, özel liseler ve liselerdeki yurtdışı eğitim danışmanlığı yetkilileri ile ikili görüşmeler de organize edildi.Not: Görselleri yüksek çözünürlüklü olarak indirmek için üstüne tıklayın.

İstanbul’daki görüşmelerin ardından düzenlenen resepsiyona İrlanda’nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinness, Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası- BCCT Başkanı Chris Gaunt, BCCT Genel Sekreteri Tibet Kara ve İrlanda’lı yetkililer; Jack Larkin (Enterprise Ireland, MENA Ticaret Geliştirme Üst Düzey yöneticisi), Nick Marmion (Enterprise Ireland MENA Direktörü), Sinead McGuinness (Embassy Visa Office), David O’Grady (Marketing English in Ireland CEO’su) ile Türkiye ve İrlanda’dan eğitim kurumları temsilciler katıldı.

Türkiye’deki eğitim dünyasından yetkilileri; İrlandalı eğitim yetkilileri ve hükümet temsilcilerinden, yüksek öğrenim çağındaki gençlerin İrlanda’daki lisans ve yüksek lisans programları ile dil kurslarını keşfetmelerine yardımcı olacak bilgiler aldılar.

Etkinliklere ev sahipliği yapan İrlanda Hükümetine bağlı Enterprise Ireland  üst düzey yetkilileri Giles O’Neil ve Nick Marmion, ülkelerindeki etkili akademisyenler ve liderlerden oluşan küresel bir topluluğun, gençler için eğitimde bir fırsatlar rampası sunduğuna dikkat çektiler. Özellikle dünya standartlarında  ilk yüzde 5 içinde yer alan İrlanda üniversitelerine her geçen gün daha fazla uluslararası öğrenci başvurusu olduğunu ve yine artan oranda mezun verdiklerini ifade ettiler. Bugün yüksek öğrenimde global dünyada pek çok seçenek varken, öğrencilerin kendilerine uygun ve doğru üniversiteyi bulabilmek için kendi ülkelerinin ötesine bakmalarının da en doğal  hakları olduğuna vurgu yaparak, İstanbul ve Ankara ziyaretleri sırasında gördükleri ilgiden ve  Türkiye’deki öğrencileri bu cazip eğitim fırsatlarından haberdar etmekten büyük heyecan duyduklarını da dile getirdiler.

Enterprise Ireland, İrlandalı işletmelerin dünya pazarlarında gelişmesinden ve büyümesinden sorumlu hükümet kuruluşu olup aynı zamanda İrlanda Yüksek Öğrenim Kurumlarının denizaşırı ülkelerde tanıtım görevini de üstleniyor.

İrlanda’da Eğitim

Kökleri asırlık bir eğitim mükemmelliği geleneğine dayanan, günümüzün değişen dünyasına çözümler üretecek kadar çevik olan İrlanda’nın bilim insanları, sanatçıları ve mucitleri, toplumun mütevazı yaşamının çok ötesinde bir iz bıraktı. Avrupa’nın güvenli ve sıcak bir atmosfere sahip, İngilizce konuşulan ana ülkesi olarak İrlanda’nın eğitimdeki konumu her geçen gün güçleniyor.

Avrupa’nın Silikon Vadisi olarak adlandırılan İrlanda, bir yenilik ve yaratıcılık merkezidir ve bu nedenle, Google, Facebook, LinkedIn, Pfizer, PayPal, Microsoft, e-Bay ve Accenture gibi dünyanın en büyük markaları dahil olmak üzere binden fazla çok uluslu şirkete ev sahipliği yapmaktadır.

Gençler gelecekleri hakkında kararlar almaya çalıştıkça kariyer seçimlerini etkileyecek çok çeşitli yüksek öğrenim seçenekleriyle karşı karşıya kaldıklarından, doğru kararı verirken üzerlerindeki baskı çok büyük olabiliyor.
Bu gerçekten hareketle, eğitimde son yılların yükselen yıldızı İrlanda’nın sunduğu imkanlara örnekler;

  • İrlanda’da her gün 40.000’den fazla uluslararası öğrenci kısa dönem, lisans ve yüksek lisans eğitimi alıyor. İrlanda’yı seçen öğrenciler, 21. yüzyılın sunduğu sayısız küresel zorluk ve fırsat için iş birliği yapan ve birlikte çözümler üreten araştırmacılar, akademisyenler ve yenilikçi ticari şirketlerden oluşan topluluklara katılıyor.
  • İrlanda’da kayıtlı yabancı öğrenciler, mezuniyet sırasında ve hemen sonrasında staj, araştırma projeleri ve istihdam konusunda aktif olarak teşvik edilmektedir. Tam zamanlı öğrenciler, okurken haftada 20 saate kadar çalışabilir ve ayrıca İrlanda uluslararası öğrencilerin mezun olduktan sonra ülkede kalmalarına ve iki yıla kadar iş deneyimi kazanmalarına izin verir.
  • İrlanda’da eğitim öğrencilere yaşamda, küresel başarının pasaportu olan dünya standartlarında bir eğitimden çok daha fazla fayda sağlar.
  • Eğitim, yaşam ve iş deneyimlerinin birleşimi sayesinde, mezunlar, liderlik yeteneği, etkili iş birliği, yaratıcılık ve çeviklik pratiği gibi birçok işverenin öncelik verdiği temel beceriler geliştirir.
  • Covid-19 salgını nedeniyle, iş gücü farklı çalışma biçimleriyle karşı karşıya kaldığından, işletmeler güncel kalabilmek ve faaliyet gösterebilmek için iş modellerini hızla değiştirdiklerinden ve çevrimiçi bağlantı kurmak adına yeni çözümler bulduklarından, bu becerilerin değeri daha iyi anlaşıldı.
  • Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal cerrahlarının yüzde 70’inden fazlası tıp eğitimlerini İrlanda’da tamamladı. İrlanda, dünyanın en iyi üniversitelerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu kurumlar, yüksek öğrenim için bir mükemmellik merkezidir ve ayrıca dünya çapında bir araştırma ekosistemi içinde yer alırlar.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ