Demokrat Zafer

Türkoğlu: Bursa’nın en büyük sorunu Alinur Aktaş

Selçuk Türkoğlu’na göre, iktidarın elinde kalan en büyük belediye olan Bursa’da ilk seçimde “ters yüz” olacak. Türkoğlu, Bursa’nın en büyük sorununun Alinur Aktaş olduğunu belirterek, sokakta iktidara karşı tepkinin çığ gibi büyüdüğünü söylüyor.

Bursa’da siyasi parti liderleriyle söyleşi serisinin ikinci bölümünde İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’na kulak veriyoruz. Türkoğlu, “Bursa nasıl yönetilmeli? Seçime nasıl hazırlanıyorlar? Bursa sokakları neyi konuşuyor?” ekseninde Bursa’nın ahvaline ilişkin gözlemlerini ve kendi çizgilerini aktarıyor. Bursa’nın muhalefet partileri, defaatle Bursa’nın kötü yönetildiğini söylüyor. Türkiye’de ihracat fazlası veren sayılı kentlerden biri olan Bursa’da artan işsizliğe, sözü verilen kamu projelerinin 3 yılda gerçekleştirilmediğini anlatan Türkoğlu, “ilk seçimde gidiyorlar çok net söylüyorum” diyor. Selçuk Türkoğlu, Bursa kulislerinde dolaşan fısıltılara da değiniyor. Bursalılar teveccüh ederse milletvekili olabileceğini fakat önceliklerinin Türkiye’ye demokrasi getirmek olduğunu belirtiyor…

‘Makulün partisiyiz’

Bursa kulislerinde bir dizi iddialar var, bunlar sizinle ilgili. Seçimlerde il başkanlığı görevinden istifa edip milletvekili olacağınız konuşuluyor. Yerinize de Osmangazi İlçe Başkanı’nın geçeceği söyleniyor. Bu iddialar doğru mu?

bursamuhalif.com 

32 yıldır Bursa’da yaşıyorum. Biz yola çıkarken zafere değil kadere iman etmiş insanlarız. Öncelikle yapmış olduğumuz işi tam anlamıyla yerine getirmeyi önemsiyoruz. Şu an il başkanıyım. İl teşkilatının ve muhalefet partisinin yapması gereken işleri eksiksiz yapmaya gayret ediyoruz. Biz bu makamları millet adına kıymetli buluyoruz. Ciddi bir kamusal sorumluluğumuz var. İleriye bakarsak, siyaseten gerektirdiği şartları o zaman konuşmak lazım. 2018’de de İYİ Parti’den milletvekili adayı oldum.

İYİ Parti yeni diyebileceğimiz bir parti. Bursa’da kurulduğunuz günden bugüne kaç üyeniz oldu, İYİ Parti Bursa’da büyüyor mu?

Biz yeni bir partiyiz doğru. Ancak siyaset yapanlarımız açısından, siyaseten geçmiş kültüre sahip bir partiyiz. Bursa’da 25 bin üyemiz, 17 teşkilatımız var. İYİ Parti tam anlamıyla makulün partisi. Kurulurken de böyleydi.

Makulü açar mısınız ne demek istiyorsunuz?

Şöyle, devletin milletiyle bölünmez bütünlüğü, coğrafyanın her köşesindeki her vatandaşı eşit kabul eden bir parti. Biz herkesi burada buluşturabilecek bir anlayıştan bahsediyoruz. Bizim partimizde, sosyal demokratlar, milliyetçiler, merkez sağ dediğimiz çevrede siyaset yapan insanlar burada çok rahatlıkla kendini ifade edebiliyor. Türkiye’nin böyle bir kültüre ihtiyacı var. İYİ Parti bunun prototipi. Kutuplaştırarak, insanları bölerek Türkiye’yi yönetmeye çalışan bir Ak Parti ve ortağı var. Her konuda kavga çıkardılar. Bundan uzun süre nemalandılar. Biz 4 yıl önce kurulmasaydık bu kutuplaşma 100 yıl daha devam ederdi. Seçmenin asıl patron olduğu, siyaseten ise kiracı olduğu bir anlayışa dönmek lazım. Biz bunu sağladık. İYİ Parti sayesinde seçmenin kıymeti ortaya çıktı. Kemal bey Ekmeleddin İhsanoğlu için “tıpış tıpış oy vereceksiniz” demedi mi? Bu yapıdan ülkeyi kurtarmak lazım. Nitelikli, sorgulanabilen, şeffaf yönetimler yalnızca iktidar için değil muhalefet partileri için de geçerli. 

Bursa’da böyle mi?

Kesinlikle. Kongremizde bunu gördük. Diğer partilerin kongresine bakın. Bir de bizimkini inceleyin. 600 delegeden 590’nının oy kullandığı bir kongre yaptık. Çok adaylı kongrelerden çıktık. Bundan sonra da böyle olsun istiyoruz.

Unknown 4 3
Selçuk Türkoğlu – Osman Çaklı karşılıklı oturuyor

‘Teveccüh edilirse aday olurum’


Adaylık sürecini tekrar dönüp, o bahsi kapatmak istiyorum. Bursalılar teveccüh ederse aday olurum mu diyorsunuz?

Türkiye’de bütün makamlar atlama taşı olarak görülüyor. Ben bu açıdan bakmıyorum. Önümüzdeki süreçle ilgili partim ve Bursalılar bizi nerede görmek isterse biz orada hizmet veririz. Bunu biz tayin etmeyeceğiz, kendi tabanımız ve Bursa tayin edecek. Seçim zamanı gidişat bu yönde olursa aday olurum.

‘Bursa’yı gözden çıkardılar’

Alinur Aktaş’ı sık sık eleştiriyorsunuz. Geçen hafta, “kara karne” vermiştiniz. Ciddi eleştirileriniz var. Bursa’nın doğru yönetilmediğini söylüyorsunuz. Peki nasıl yönetilmeli?

Muhalefet partisinin görevi iktidarı denetlemek. Millet adına hesap sormaktır. Yanlış iş yapılmasına engel olmaktır. Millet bizi bunun için seçti. Millet adına denetim yapmaya gayret ediyoruz. 31 Mart 2019 seçimlerinin yıl dönümünde basın açıklaması yaptık. Kendi vaatleri üzerinden eleştirdik. Alinur Aktaş, kendi çıktı 30 proje koydu. 27 tanesinin adı bile yok. Bakıyoruz bir tane çivi yok. Diğer üçü de tamamlanmadı. Kendi söylediklerini yapmadılar. 

Sizce bu niyetle mi ilgili yoksa kaynaklarla mı?

Bursa Ak Parti’nin elindeki en büyük kent. Bursa aynı zamanda ihracat fazlası veren bir kent. Türkiye ekonomisine İstanbul’dan sonra en büyük katkıyı sunan bir il ve bunun karşılığını alamıyor. Bursa git gide büyük bir köyü andırmaya başladı. Her şey kötüye gidiyor. Bize soruyorlar Bursa’nın en büyük beş sorunu ne diye? Şehir belediyecilik adına berbat. Sokaktaki çocuğa sorsanız bilir. Trafik, hava kirliliği, hayat pahalılığı, kentsel dönüşümün olmayışı, çarpık kentleşme. Şu yanı başımızda dünyanın en iğrenç örneği var. Doğanbey TOKİ’leri. Bunu kim yaptı? Biz yapmadık. Birileri bunun altına imza attı. Bursa’nın ilk beş sorunu Alinur Aktaş ve zihniyeti. Rant olmayan hiçbir işe girmiyorlar.

‘Elim kırılsaydı’

31 Mart 2019 seçimlerinden bugüne Bursa’da yaşayan insanların siyasi tercihinde değişim var mı?

Yalnızca burada değil. Ülkedeki ağır yoksulluk, derin bir şekilde fakirleşme gibi bütün ülkeyi ilgilendiren sorunlar Bursa’da da var. Bursalı çiftçiler “çalışarak batıyoruz” diyorlar. Asgari ücret yaygın ücret haline geldi. İktidar şöyle bakıyor, “karnı doyuyorsa sıkıntı yok”. Bursa’da artık, iki aydır sinemaya gitmedim, tatil yapamadım gibi şikayetler yok. Şikayetler, tencereyi kaynatamıyorum, faturalar anamı ağlattı, işsizim… Pazara gidiyoruz, fiyatlar anormal. İnsanlar artık taneyle alışveriş yapıyor. Pazarcılar, “daha kiloyla alan çıkmadı” diyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Sorunları her yerde görüyoruz. Ülkede kişi başına düşen milli gelir 12 bin dolardan 8 bin dolara geriledi. Enflasyon artıyor, faiz artıyor, bir de İYİ Parti artıyor. (Gülerek söylüyor)

Bursa’da bu veri 113 liradan 100 liraya düştü. İhracat fazlası veren bir kent ama giderek yoksullaşan ve işsizleşen de bir kent. Bu anlamda sokaktaki tepkiyi soruyorum. Anket yaptırdınız mı?

Ak Parti içerisinde tartışma yaratan bir anket var. Biz anket yaptırmadık. Bizim yerimize onlar yaptırmış oldular. Orada İYİ Parti Bursa ölçeğinde yüzde 21 çıkıyor. Fakat ben bunun bir iki puan daha yukarıda olduğunu düşünüyorum. Özellikle birinci bölgede daha yukarı bir grafik olabilir. İktidarın büyüsü bozuldu. Sokaktaki tepkileri sordunuz. Biz tabana ulaşıyoruz, temas kuruyoruz. Sürekli esnaf gezen partiyiz. Önceden şu olabiliyordu. 50 esnaf geziyoruz bir kısmı tepki gösterebiliyordu. Şimdi baktığımızda, aynı gezilerde bize tepki duyan esnaf Ak Partililer. Onlar da eskisi kadar savunamıyor, sakin geçiyor. İnsanlar artık “yandım anam” diyor. Bir kısmı, “kurtarın bizi”, bir kısmı “ellerim kırılsaydı” diyor.

‘Muhalefet partileriyle uyumlu ileriyoruz’

Ali Babacan ve Meral Akşener Bursa’ya çok sık geliyor. Bunun stratejik bir anlamı mı var sizin açınızdan?

Hayır. Bizim rutin işleyişimiz bu şekilde. Çok geziyoruz… Bu nedenle özel anlam olduğunu söyleyemem.

Bursa muhafazakar bilinen bir kent. Aynı zamanda sosyal demokratların, solcuların da yaşadığı bir yer. Sizin partiniz MHP kadroları tarafından kuruldu. Solcularında oyunu almak istiyorsunuz, peki ilişkileriniz nasıl?

Ben aktif sendikacılık yaptım. Solcu arkadaşları kırmak istemem ama birçoğundan fazla emek verdim. Geçmiş dönemde CHP’de siyaset yapmış arkadaşlarımız var. Bizim solcularla bir çatışmamız yok. Biz Türkiye’nin merkezinde olan bir partiyiz. Bir ceketimiz var. Herkes bunu kabul ederek geldi.

Geçtiğimiz yıl Gazeteduvar’da Ayşe Çavdar’ın İYİ Parti ve Akşener üzerine bir yazısı vardı. Orada, kadınların ve sosyal demokratların İYİ Parti’ye yöneliminin olduğu görülüyordu. En azından kağıt üzerinde…

Referandum da ciddi bir sınav verdik bu anlamda. İYİ Parti’nin temelini atanlar bunu gösterdi. Sosyal demokratlarda partimizde yer alıyor. 

Peki altılı masa Bursa’da sahaya çıkacak mı?

Biz bu masa olmadan da beraber hareket ediyorduk. İl başkanları düzeyinde görüşmelerimiz ortak işlerimiz oldu. Siyaset üstü konularda yan yana geliyoruz. Masanın temel dinamiği, güçlendirilmiş parlamenter sistem. Bu manada Bursa’da uyumlu gidiyoruz.

Unknown 2 kopyasi

‘Mudanya ve Gemlik belediye başkanları muhatabımız değil’

Millet İttifak’ının ortağı olan CHP’li belediyelere eleştiri getiriyorsunuz. En son CHP Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı katı atık meselesi üzerinden eleştirdiniz. Bu ittifak ilişkilerine zarar veriyor mu?

Birçok konuda eleştiriyorum. Bu konu bilinen bir şey ama tekrar söyleyeyim. Belediye başkanları, Gemlik ve Mudanya ittifak ruhuna aykırı davrandılar. Verilen sözleri tutmadılar. Ancak kentin çıkarı ve büyük resmi bozmamak adına bunları çok önemsemiyoruz. İttifak ortağıyız, kongre yaptık bize hayırlı olsun bile demediler. Belediye başkanları bu manada muhatabımız değil. Nilüfer Belediyesi ile ortak akıl çerçevesinde hareket edebiliyoruz.

Söyleşi – Osman Çaklı
Fotoğraflar – Sibel Kahraman

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ