Demokrat Zafer

ENGELLİ AVUKATLARIN TANIK BULUNDURMA ZORUNLULUĞU YOK!

Bursa Barosu Engelli Hakları Komisyonu, İstanbul Barosu üyesi görme engelli Av. Mümin Özeken’e noter işlemi sırasında hukuksuz bir şekilde tanık zorunluluğu dayatılmasına ve bu durumu şikayet için gittiği Cumhuriyet Savcılığı’nda da aynı nedenle şikayetinin işleme alınmamasına tepki gösterdi.

Bursa Barosu Başkanlığı’nda düzenlenen ve Baro Başkanı Av. Metin Öztosun ile yönetim kurulu üyeleri ve Engelli Hakları Komisyonu üyesi avukatların katıldığı basın açıklamasını komisyon başkanı Av. Özlem Kayalı okudu.

Hukuk fakültelerini başarı ile bitirip, mesleğini onuru ile sürdüren engelli hukukçuların haklarının korunması talebi ile bir araya gelen Bursa Barosu avukatları, yargı mensubunun görme engelli avukata yaklaşımının kabul edilemez olduğunu dile getirdiler.

“Tanık olmaksızın işlem yapabilmektedirler”

Okuma yazma bilen görme engelli kişilerin hukuki işlem yaparken, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 15/2 maddesine göre ve 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 73. maddesine göre tanık huzurunda işlem yapmak isterlerse, ancak o hukuksal işlem için tanık bulundurulması gerektiğini aktaran Av. Özlem Kayalı, “Şayet kanuni düzenlemelerdeki koşulları taşıyan görme engelli kişiler tanık huzurunda bir hukuksal işlem yapmak istemezlerse, tanık olmaksızın işlem yapabilmektedirler. Yani bu husus onların tercihlerine bağlı kılınmıştır. Bu kanunların ve tapu sicili tüzüğü dışında görme engelli kişilerin hukuksal işlem yaparken hangi usul dairesinde işlem yapmaları gerektiğine dair herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.” dedi.

“Hukuk dışı işlemler görme engelli hukukçuların mesleki onurlarını yere seriyor”

5271 sayılı “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 147. Maddesinde” bir görme engelli kişinin müşteki ya da şüpheli sıfatıyla soruşturma nedeniyle savcılıklarca ifadesinin alınması sırasında tanık bulundurulması gerekliliğinin söz konusu olmadığının altını çizen Kayalı, “Ne var ki, 5 Nisan 2022 ve aynı zamanda ne büyük tesadüftür ki Avukatlar Günü’nde, avukat olmasına rağmen kendisinden işlem yapmak için tanık isteyen ve işlemini yapmayan bir noter hakkında şikayette bulunmak isteyen İstanbul Barosu avukatlarından Av. Mümin Özeken, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet dilekçesi vermiştir. Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadesinin alınması sırasında kendisinden görme engelli avukat olduğu gerekçesi ile 2 tanık istenmiş, avukat Mümin Özeken tanıkla ifade vermeyi kabul etmeyince, ifade alma işlemi savcı tarafından hiçbir dayanak olmadığı halde tamamlanmamıştır.” açıklamasında bulundu.

Yargı mensubunun gerçekleştirdiği söz konusu hukuksuz işlemin tüm yargıyı bağlamadığının altını çizen Kayalı, savcının hukuk dışı işleminin yaygınlaşmasının görme engelli hukukçuların mesleki onur ve itibarının yerlere sereceğini belirtti.

“Yaklaşım kabul edilemez”

Kayalı yaşanan durumun görme engelli avukatların kişilik hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğini ifade ederek, çalışma hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesi sonucunu da doğurduğunu vurguladı.

Kayalı, yargı mensubunun görme engelli avukata yaklaşımının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ