Demokrat Zafer

ŞAKA GİBİ AMA KOMİK DEĞİL, HİBEDEN VERGİ İSTENİYOR!

Koronavirüs pandemisinden etkilenen esnaf ve sanatkarlar için devlet tarafından verilen maddi yardımların gelir vergisine tabi olduğu ortaya çıktı. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, ekonomik krizden etkilenen esnafın daha fazla vergi yükü altında kalmaması için Meclis Araştırılması açılmasını istedi.

İktidar, Mart 2020 döneminde başlayan pandemi tedbirleri kapsamında zaman zaman bazı sektörlerdeki işyerlerini kapatmış, ticari faaliyetlerine ara vermesini zorunlu tutmuştu. Bunun bir sonucu olarak ta gelir kaybına uğrayan esnaf ve işverenler için çeşitli hibe destekleri yürürlüğe konulmuştu. Cumhurbaşkanı Kararı ve Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ kapsamında, Covid-19 salgınıyla mücadelede tedbirlerden etkilenen esnaf ve sanatkarlara 3 ay süreyle 1.000 TL’lik hibe desteği verilmişti.

Konuyu verdiği araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Erkan Aydın, esnaf ve sanatkarlara verilen bu hibe desteğinin esnaf ve sanatkarlar tarafından beyan edilecek kazanca dahil edilip edilmeyeceği belirsiz kaldığını dile getirdi.

“VERGİ İSTENİLMESİ AMACA UYGUN DÜŞMEMEKTEDİR”

Konuyla ilgili olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen kararda “Covid-19 nedeniyle verilen hibe destek tutarlarının ticari kazancınıza dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir” görüşünün yer aldığına dikkat çeken Aydın şunları söyledi:

“Kısıtlı süre ve miktar ile verilen hibe desteklerinin amacının pandemi tedbirleri kapsamında ticari faaliyeti durdurulan ve gelirlerinde azalma olan esnaf ve sanatkarların bir nebze kayıplarının telafi edilmesine yönelik olduğu dikkate alındığında; bu tutarın esnaf ve sanatkarların kazancına eklenmesi ve bu kazanç üzerinden vergi istenilmesi amaca uygun düşmemektedir. Ekonomik kriz nedeniyle esnaf oldukça zor günler geçirmektedir. Esnafın daha fazla vergi yükü altında kalmaması ve korunması amacıyla Anayasa’nın 98’inci TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca “Meclis Araştırılması” açılmasını saygılarımızla arz ederim.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ