Demokrat Zafer

Bursa’daki skandal talimat!

Olay Yazarı Yaman Kaya, bugünkü köşesinde Bursa’da Mithatpaşa Ortaokulu’nda yaşananları taşıdı…

Bursa’daki skandal talimat ve düşündürdükleri!

Osmangazi ilçesindeki Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın imzalı duyuru sosyal medyada büyük yankı buldu.

Söz konusu yazılı talimatta şu ifadeler yer alıyordu:

“Değerli öğretmen arkadaşlarımız, 22.03.2022 tarihi itibarıyla tüm sınıflardaki oturma düzeninin değiştirilmesi ve erkek öğrenciler ile erkek, kız öğrenciler ile kız öğrencilerin denk geleceği şekilde bir düzen oluşturulması gerekmektedir. Gereğini arz ederiz.”

Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır, idrak etmek sahiden güç olsa da Eğitim Bir Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar, yaptığımız görüşmede, “Arkadaşımızın art niyeti yok” dedi…

Talebin velilerden geldiğini iddia etti.

Kendi üyeleri olduğu için okul müdürünün arkasında durduklarını kaydetti.

Cenazede bulunduğundan konuyu detaylı şekilde inceleyemediğini de iletti…

Açıkça vurgulamak gerekli:

Dünya ölçeğinde Türkiye’nin eğitimdeki yeri ortadayken, bir okul idarecisinin haremlik-selamlık derdine düşmesi ülkenin geleceğiyle ilgili endişe verici.

Sanal ve fiziksel gerçekliği birleştirerek alternatif bir kozmos yaratan Metaverse’le bütünleştiğimiz günlerden geçerken bazı gerici zihniyetlerin yeni neslin gelişiminde yönetici pozisyonunda yer alması çağ dışılığın kaçıncı evresi?

Ne 2022 Türkiye’si…

Ne de ülkenin en büyük dördüncü kenti Bursa artık böyle gündeme gelmemeli.

Ayrıca…

Doğruya doğru yanlışa yanlış denilebilmeli.

Hatalı uygulamalar ‘ama o bizim üyemiz’ sığ perspektifi ile görmezden gelinmemeli.

Skandalla ilgili Eğitim-İş net bir duruş sergiledi.

Okul önünde açıklama yapan Şube Başkanı Yeliz Toy, talimatı veren okul müdürü hakkında “Çocuklarımızın cinsiyetleri üzerinden yasal yetkilerini aşarak suç işlemektedir. Böyle gerici bir anlayışa sahip okul yöneticisi çocuklarımız için tehdittir, tehlikedir” görüşünü dile getirdi ve ekledi:

“Bu olay, zaman ve durum mefhumundan yoksun şahısların müdür yapıldığını da bir kez daha göstermiştir. Zira müdürün düşünü kurduğu Suudi Arabistan modeli haremlik-selamlık sınıflar için bu ülke 100 yıl ve bir Cumhuriyet kadar ileridedir. Başöğretmen’in bizlere emanet ettiği gelecek nesillerin çağdaş eğitim hakkını, kimsenin karanlık düşlerine yedirmeyeceğiz!”

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık da öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkileyebilecek, sınıf arkadaşlarını karşı cins gösteren, çocukları potansiyel suçlu olarak algılatan bu tutuma “İyi niyetli olduğu asla düşünülemez. Yüksek Yetenek İnşası, çocuğun üstün yararını öncelediğimiz hedeflerimizle bağdaşmamaktadır” sözleriyle tepki gösterdi.

“Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılmasını” esas kılan Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesi’ne açıkça aykırı talimatla ilgili eleştirilerin de etkisiyle hızlı şekilde harekete geçildi.

Millî Eğitim Bakanlığı, okul müdürünün görevine son verildiğini bildirdi.

Sosyal medyadaki tepkilere gelirsek…

Okul müdürünü destekleyen bir kitlenin varlığı da hayli düşündürücü ve ayrıca incelenmesi gereken önemli bir konu başlığı.

Duruma ilişkin yorumların sosyolojik açıdan detaylı analizi yapılmalı.

Zira tepkiler toplumsal aydınlanma düzeyi bağlamında adeta turnusol kâğıdı işlevi görürken almamız gereken yolun uzunluğunun da bir anlamda yansıması.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ