Demokrat Zafer

Konut Satışları Bize Ne Fısıldıyor?

Dünya ekonomileri pandeminin verdiği zararı onarmaya çalışırken, Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşla gelen yaptırımlar, daha derin sorunların başlangıcı oldu. Tüm bu süreçte gayrimenkul; birikimlerini değerlendirmek ve korumak isteyenler için güvenli limanlardan biri olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan, ekonomik dalgalanmalara ve pandemiye rağmen yıllık konut satış adetlerinin yatay seyir izlemeye devam ettiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK verilerine göre Şubat ayında 97.587 adet konut satışı gerçekleştiğini ifade eden Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan, “Konut satış sayıları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 20,1, Ocak ayına göre de yüzde 10,5 oranında artış gösterdi. Son beş yılın ortalamasına baktığımızda yıllık 1 milyon 425 bin adet ve aylık da 95 bin 570 adet konut satışı ile benzer seyir izlendiğini görüyoruz. Son dönemdeki konut satışlarında gözlemlenen en belirgin fark, ilk konut satışlarının azaldığı, ikinci el satışlar ve yabancıya satışların arttığı yönünde.” dedi.

Satış şekline göre bakıldığında ipotekli satışların oranının azaldığına dikkat çeken Arslan, “Yapı ruhsatı ve Yapı kullanım izin belgelerinin beş yıllık seyre baktığımızda ortalama 730 bin adette dengelenmiş görünüyor. Öte yandan arz eksikliği dikkate alındığında yapı ruhsatlarında yukarı yönlü hareketlilik yaşanıyor. Bununla beraber genelde enflasyon ortalamasının üzerinde seyreden konut kredi faiz oranları hali hazırda enflasyonun 36 puan altında” şeklinde konuştu.

Yıllık satış adetlerinin ekonomik dalgalanmalara ve pandemiye rağmen yatay seyir izlemesine de değinen Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Arslan, alınan yapı kullanım izin (iskan) belgeleri ve yapı ruhsatları arasındaki dengenin devam ediyor olması; ilk el yerine ikinci elin daha çok tercih ediliyor olması; yıllık enflasyon yüzde 54,4 iken konut değer değişimini yüzde 85-90 aralığında artıyor olması, sebebinin büyük oranda inşa maliyetlerindeki artıştan kaynaklanıyor olduğunu söyledi.

Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. Hakkında

Gayrimenkul alanında 2005 yılından bu yana değerleme hizmeti sunan Denge Değerleme, SPK ve BDDK tarafından yetkilendirilmiştir. Hazırladığı tüm raporlar dünya genelinde geçerli olan Denge Değerleme, 2018 yılında Hollanda’da şube açarak yurt dışına açılan ilk Türk şirketi olmuştur. 2020 yılında RICS Royal Institute of Chartered Surveyors’a akredite olan ve European Valuers Alliance Birliği’nin Türkiye Temsilciliğini üstlenen şirket, Londra’da gerçekleştirilen Liderler Zirvesi’nde ‘Kalitede Mükemmellik’ ödülü alırken, Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu da ‘Yılın Yöneticisi’ ödülüne layık bulunmuştur. Şirket, Gayrimenkul Değerleme, Kentsel Dönüşüm Hizmeti, Teminat Amaçlı Değerleme, Yabancılar İçin Tapu Değerleme, Hukuki Süreçler İçin Değerleme, Maddi Duran Varlık Değerlemesi, İnşaat Seviye İlerleme Takibi, Makine Ekipman, Taşıt Değerleme, Tesis Değerleme, Sigorta Değerleme, Şirket Değerleme, Sigorta Risk Analizi, Pazar Araştırması Raporu, Yatırım Danışmanlığı, Etkin ve Verimli Kullanım Analizi, Yatırım Danışmanlığı, Gayrimenkule Yeniden İşlev Kazandırma Raporu, Lokasyon Analizi, Kurumsal Gayrimenkul Yönetim Danışmanlığı, Fizibilite Çalışmaları ve Kira Değer Tespit Raporu, alanlarında hizmet vermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ