Demokrat Zafer

YEŞİL NORMAL

Hayatımızdaki normalleri değiştirdiğimiz bu dönemlerde sürdürülebilir bir dünya için artık yeşil normallerimizi de uygulama zamanı…

Pandeminin yanı sıra son dönemlerde iklim krizinin tetiklediği felaketler, insanların doğanın sürdürülebilirliği ile ilgili konularda daha duyarlı olmasını sağladı. Kazanılan yeni alışkanlıklarla birlikte gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için yaşam tarzında uygulanacak yeşil normal davranışları da hayatın bir parçası yapmak büyük önem taşıyor.

Gerek firmaların gerekse de bireylerin yeşil normal alışkanlıkları, kendi rutin normalleri arasına alması gerektiğinin altını çizen ekolojik ve vegan temizlik ürünleri ailesi Life by Fakir Pazarlama Müdürü Zeynep Mercan, “Pandemi ve iklim krizi bize yaşadığımız dünyanın değerini daha fazla bilmemiz gerektiğini hatırlattı. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar, uzun eve kapanma dönemlerinde doğanın ne kadar önemli olduğunu hatırladılar. TÜİK verilerine baktığımızda da pandemi ile birlikte büyükşehirlerden kırsal yaşam alanlarına bir tersine göç olduğunu görebiliyoruz. Örneğin; pandemi etkisiyle 2020 yılında bir önceki yıla göre 56 bin 815 kişi azalan İstanbul nüfusu, 15 milyon 462 bin 452 kişiye düştü. Bu rakamlarla İstanbul nüfusu 2001 yılından bu yana ilk kez geriledi.

Bununla birlikte iklim krizi ile tetiklenen yangın, kuraklık, sel, ekolojik yaşamın yok olması gibi doğal felaketler geleceğimizi tehdit ederken, bu durumlara karşı acil önlemler alınması gerektiğinin zorunluluğu ortaya çıktı. Kamu kurumları, şirketler ve bireyler olarak herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor.” dedi.

Doğanın insana değil, insanın doğaya muhtaç olduğunu belirten Mercan, hayatımızdaki normalleri değiştirdiğimiz bu dönemlerde artık yeşil normallerimizi de uygulamamız gerektiğinin altını çizerken, konuyla ilgili şu üç noktaya vurgu yaptı:

Su Tüketiminde Kırmızı Alarm

Yaşamın kaynağı olan su, maalesef bilinçsiz kullanımdan ötürü tükenmeye başladı. Musluğu her açtığımızda suyun gelmesi garanti gibi bir algıya kapıldığımız için suyu bol bol kullanmaktan çekinmiyoruz. Oysaki yakın gelecekte bir gün musluklarımızdan her istediğimizde su akmama ihtimali çok yüksek görünüyor. Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4.000 metreküpten 1.346 metreküpe indi. Eğer etkili adımlar atılmazsa 2030 yılındaki nüfus tahminlerine göre Türkiye, su fakiri bir ülke olacak.

Bu konu için gerek şirketler bazında gerekse de birey bazında atılacak birçok adım mevcut. Firmalar su tasarrufu konusunda yapacağı sosyal sorumluluk projeleriyle, bireyler de kişisel su tüketimlerinde atacakları adımlarla su tasarrufuna büyük katkı sağlayabilir. Biz Life by Fakir olarak; konsantre ürünlerimizin üretiminde konsantre olmayan ürünlere göre %75 daha az su kullanarak toplamda tonlarca msu tasarrufu sağlıyoruz.

Bulaşıkları makinede yıkamak, elleri sabunlarken ve diş fırçalarken suyu kapatmak, yine duş alırken gerekmediği zamanlarda suyu kapatmak gibi küçük adımların normalleştirilmesi büyük kazanımlar sağlanabilir.

Doğal İçerikli Ekolojik Ürünlerin Kullanılması

Doğal içerikli ekolojik ürünler artık raflarda yerini daha sık almaya başladı. Özellikle temizlik ürünleri, kozmetik gibi çeşitli kimyasalların kullanıldığı ürünlerde tüketici tercihlerinde doğal içeriğe bir yönelim görüyoruz. Ürünün içeriği, ürünün ve ambalajının doğada parçalanma süresi gibi detaylar artık önem taşıyor. Örneğin; Ecomark sertifikalı Life by Fakir ürünlerinin hiçbiri insan sağlığına olumsuz etkileri olan GDO, SLS, klor, paraben, boya gibi kimyasallar içermiyor. Kullandığımız ambalajlar da doğada çözünür ve geri dönüştürülebilir özelliğe sahip. Bu ürünleri yeşil normalimiz yaparsak çevreye olan borcumuzu ödemeye başlarız.

Vegan Ürünlerin Tercih Edilmesi

Bu konu özellikle dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Geçtiğimiz yıllarda Ralph adında bir tavşanın yer aldığı animasyon çalışmasının müthiş bir farkındalık yarattığına şahit olduk. Sonrasında ürün testi aşamasındaki deneylerde hayvan dostlarımızı kullanan markaların isimlerinin insanlar tarafından listeler halinde paylaşıldığını gördük. Vegan üretimin markalar için çok hassas bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden dünyanın sadece insanlara ait olmadığının ve tüm canlıların yaşam hakkına saygı duyma bilinciyle Life by Fakir olarak ürünlerimizde asla hayvansal maddeler kullanmıyoruz. Vegan sertifikasına sahip bir marka olarak ürünlerimizin test aşamasında da hayvan dostlarımızı kullanmıyoruz. Bu konuda gerek sosyal medyadan gerekse de birebir aldığımız yorumlarla doğru bir yolda ilerlediğimizi biliyoruz. Doğadaki canlı türlerinin yok olmaması ve ekolojik dengenin bozulmaması için firmaların bu konuya özel olarak eğilmeleri gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ