Demokrat Zafer

UKRAYNA’DA OLASI NÜKLEER FELAKETİN TÜRKİYE’YE YANSIYABİLECEK ETKİLERİ ARAŞTIRILSIN

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Ukrayna’daki savaşta ortaya çıkacak olası bir nükleer felaket karşısında alınacak önlemlerin araştırılması Meclis Araştırma önergesi verdi.

Verdiği önergede Ukrayna’daki savaşın nükleer santralleri hala tehdit ettiğini, bölgede çatışmaların devam etmesinin tehlikenin her an başlayabileceğini gösterdiğini öne süren Aydın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (IAEA) göre; Ukrayna’da halen çalışan dört adet nükleer santral ve bu dört santrale ait 15 nükleer reaktörün var olduğuna dikkat çekti.

Ülkenin elektrik gereksiniminin yarısından fazlasının bu dört nükleer santralden elde edildiğini belirten Aydın şunları söyledi:

“IAEA’ya göre nükleer santralin bulunduğu bölgeye mermi atılması, tesislerin fiziksel bütünlüğünün her zaman korunması ve güvende tutulması gerektiği temel ilkesini ihlal ediyor. Nükleer reaktörlerin güçlü çelik çekirdek kalkanla korunduğu ve basit bir bombardımandan etkilenmeyeceği belirtiliyor. IAEA, Ukrayna’da çatışma bölgelerinde nükleer santraller ve radyoaktif atık depolama merkezlerinin, reaktörler, yakıt havuzları ve radyoaktif atık depolarının fiziksel bütünlüğünün korunmasını talep ediyor. Bunlar da çevre felaketine yol açabilir.”

Nükleer santralde harcanan yakıt çubuklarının soğutulmak için tutulduğu su havuzları olduğunu ve bu havuzlardan birinin hasar görmesi halinde suyun dışarıya sızabileceğini söyleyen Aydın, “Gözlemciler, çubukların daha sonra aşırı ısınacağı ve yangın başlatacağı konusunda uyarıyor. Ukrayna’daki savaşta ortaya çıkacak olası bir nükleer felaket karşısında alınacak önlemlerin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ