Demokrat Zafer

Köpeğe İlaç Yazmadığı İçin Soruşturma Açılan Hekime Tam Destek DOHADERN’den!

Bursa’nın takip edilen kalemi enbursa.com köşe yazarı Yüksel Baysal, İstanbul’da yaşanan ilginç bir olayı yazısına taşıdı. Bir köpeğe reçete yazılmadığı için hakkında soruşturma başlatılan doktorun başına gelen olayları derlediği yazısı sonrası Bursa’nın yaptığı aktiviteleriyle dikkatleri üzerine çeken Doğal Yaşam ve Hayvanları Koruma Derneği dikkat çeken bir açıklama yayınladı.

Baysal yazısında; “İnanılmaz ama gerçek… İstanbul’da köpeğe ilaç yazmayan doktora soruşturma açıldı, ifadeye çağrıldı. Hekimin ismi Faruk Çolakoğlu… Olay geçen yıl mart ayının başında meydan geldi. Soruşturmanın gerçekçiliğini anlatmak için hem belgeyi bilginize sunayım hem de tutanağı buraya alayım:

Yukarıda açık kimliği ve yer bilgileri yer alan Dr. Faruk ÇOLAKOĞLU 01.03.2021 tarih ve saat 10:00da Bayrampaşa Cevatpaşa ASM Sorumlu Hekim odasına davet edilerek davet edilmesine esas konu kendisine anlatılıp bu konuda açıklamalarının isteneceği ve açıklama yapmasına engel bir durumu olup olmadığı açıklama yapmak isteyip istemediği sorulduğunda; açıklama yapmasına engel bir durumu olmadığını ve özgür iradesi ile açıklama yapmak istediğini belirtmesi üzerine soruldu:

Soru 1: Göreviniz nedir?

Cevap: Cevatpaşa ASM’de Aile Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Soru2: TC… Bayrampaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne vermiş olduğu şikayet dilekçesinde “Köpeğine Dramamin yazdırmak istediğinde sizin veteriner değiliz dediğiniz ve ….’e elinizle çık dediğiniz iddiası hakkında söyleyecekleriniz nelerdir?

Cevap: Bahsi geçen konu yaşanmıştır. Şahıs tarafıma başvurup ismini ve cinsini bilmediğim köpeğine ilaç yazdırmak istediğini tarafıma beyan etti. Ben ise söz konusu canlının kimlik numarası bulunmaması, tarafıma kayıtlı hastalardan biri olmaması ve canlının kurumda olmaması sebebiyle ilacı reçete etmedim. Sıradaki canlıyı muayene etmek için Şahsa lütfen dışarı çıkar mısınız diye ricada bulundum. Olay bu şekilde cereyan etmiştir.”


14 Mart Tıp Bayramı yaklaşıyor. Yöneticilerimiz, reislerimiz, bakanlarımız yine bol bol nutuk atacak ama hekimin sorunları çözülmeyecek, sağlık çalışanlarının hakları ödenmeyecek. Hekimlerin hakları ödenmeyeceği kesin de, hiç olmazsa ülkenin cumhurbaşkanı tarafından azarlanmasalar… Küçümsemiyorum ama hastanede yer silen, hiçbir niteliği olmayan asgari ücretli 4 bin 500 lira alacak, onca yıl dirsek çürütmüş, canımızı emanet ettiğimiz insan iki asgari ücretle geçinmeye çalışacak. Durumlarından yakınınca da onlara kapı gösterilecek, “Giderseniz gidin” denilecek.” ifadelerini kullandı.

DOHADERN Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş; “Ülkede yaşanan üstü örtülen olayları bir avuç kalan özgün gazetecilerin yazılarıyla öğreniyoruz. Bu arkadaşlarımızdan biri olan sayın Yüksel Baysal’ın yazısı ile olay günışığına çıkmıştır. Bir tıp hekiminin savaş yada doğal afet dışında sokak canına yada ev canına ilaç reçete etmesi imkansızdır, bunun çözümü hayvan koruma görevlisi arkadaşların koruma kartlarını gösterdiğinde veteriner hekimlerin sokak canlarıyla ilgili ilaçları reçete ederken muayene ücreti almayarak sağlanabilir. Çünkü bu görevli arkadaşlar muayene ücreti alındığı için mecburen sağlık hekimlerine kendi üzerlerinden ilaç reçetesi yazdırarak bu sorunu çözmek zorunda kalıyorlar. Yazarın yazdığı olayın vuku buluşunda yaşanan olayların nasıl cereyan ettiğini bilmiyoruz. Ancak; sayın Dr. Faruk Çolakoğlu’nun yaşanan olayla ilgili hayvanın hayatını riske atmamak için reçete yazmadığı için ben hem dernek başkanı olarak hem de bir veteriner hekim olarak kendisine teşekkür ederim. Bu gibi durumlarda tıp hekimlerimizin sokak canlarının tedavisi için gelen hasta yakınlarını “veteriner kliniklerine yönlendirmesinin” uygun olacağını düşünüyoruz. Ayrıca; tüm ülkede karma aşıyı bulma noktasında büyük sıkıntılar çekiyor ve tedarik zincirinde birçok aşı bulamıyoruz, o nedenle de bize en yakın canların tedavilerini tamamlayamıyoruz. Hayat pahalılığının getirdiği ağır yükler nedeni ile doğal besleme yapan gönüllülerimizde de her geçen gün sayıları azalıyor. Belediyelerimiz, Kamu Kurumları’mızın koordinatörlüğünde yapılacak çalışmalarda sokak canlarının beslemelerinde dernek olarak kılavuz olabiliriz. Canlar kaderine terk edilmemeli.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ