Demokrat Zafer

“İhraç edilmezse stoklarda hazirana kadar yetecek yağ var”

Ukrayna-Rusya Savaşı, çoğu zincir markette yağ satışlarını zirveye çıkarırken bazı fırsatçılar ürünleri stoklamaya kadar gitti. Türkiye’nin en büyük yağ ihracatçılarından Rus Agro Trade, ihraç edilmezse stoklarda hazirana kadar yetecek ayçiçek yağı olduğunu açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna saldırısı nedeniyle ayçiçek yağı sevkiyatındaki yaşanan sorunlar panik havası yarattı. Türkiye’nin en büyük yağ ihracatçılarından Rus Agro Trade Yönetim Kurulu Başkanı Halil As, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

As, Türkiye’de yılda 1 milyon 375 bin ton ayçiçek yağı tüketildiğini belirterek, “2021/22 sezonunda 1 milyon 650 bin ton yağlık ayçiçeği üretilmiştir ve bunun karşılığı da yüzde 42,5 yağ oranı ortalaması ile yaklaşık 700 bin ton yağ elde edilmiştir.” dedi.

Bu verilere göre yurtiçi tüketiminde yaklaşık 675 bin ton ayçiçek yağı açığı oluştuğunu kaydeden As, şöyle konuştu:

“Ayrıca 500 bin ton civarı da ayçiçeği yağı ihracatı vardır. Yani ihracat ile birlikte toplam açık 1175 bin ton ayçiçeği yağı olacaktır. Bu miktar yağlık ayçiçeği ve/veya ayçiçeği yağı ile kapanması gerekmektedir. Normal şartlarda 500 bin ton civarı yağlık ayçiçeği ( 215 bin ton ayçiçeği yağına eşit) ve 960 bin ton da ayçiçeği yağı ithalatı öngörülmekteydi.”

“1-1,5 aylık bir eksiğimiz var”

As, mevcut yağlık ayçiçeği ve ayçiçeği yağıyla hazirana kadar sıkıntı olmadığını dile getirerek, “Ancak Çukurova üretime temmuz ortası gibi başlıyor ve 1 – 1,5 aylık bir eksiğimiz var ve özellikle Rusya’dan bağlı gemilerimizin gelmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Rusya’dan gelecek 24 bin ton ayçiçek yağına da değinen As, “Ülkemizin aylık yurtiçi tüketimi 115 bin ton civarında. Yani 24 bin ton en fazla 1 hafta tüketim demek.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Yeisk Limanı’ndan bugün 6 bin 99 ton ayçiçek yağı yüklü 4 geminin yola çıkması ve toplamda 24 bin ton ayçiçek yağının Türkiye’ye ulaşmasında büyük rol oynayan Rus Agro Trade Yönetim Kurulu Başkanı As, Rusya’nın önde gelen buğday ve yağ ihracatçılarıyla bir araya  gelerek bu ve benzeri sorunları masaya yatıracaklar.

As, yağ ihracatına yönelik kısıtlamalara ilişkin ise, “Türkiye ayda 40-45 bin ton civarında ihracat yapıyor. Yani ihracat kısıtlanırsa elimizdeki stokları her ay 10 gün daha öteleriz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ