Demokrat Zafer

KÜÇÜKKAYALAR: “HAKLARIMIZDAN, EŞİTLİKTEN, ADALETTEN VAZGEÇMİYORUZ”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, kadın üyeleri ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün bir araya geldiler. Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, “Haklarımızdan, eşitlikten, adaletten vazgeçmeden kadınların toplumun her alanında eşit, özgür olduğu yarınlara bizimde bir katkımız olması için çalışıyoruz” dedi.

İMO Bursa Şubesi, 8 Mart Dünya Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadın inşaat mühendislerinin katılımıyla BAOB Yerleşkesi’nde bulunan Şube Hizmet Binasında kokteyl düzenledi. İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ayşegül Kebir, İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gonca Hüyüklü ve Reyhan Loyan Dalkılıç, etkinliğe katılan meslektaşlarını karşıladı. Şube Yönetim Kurulu adına basın açıklaması yapan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gonca Hüyüklü, tüm kadın inşaat mühendisi üyelerinin Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak, bu yılın temasının Sürdürülebilir Yarınlar için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği olduğunu söyledi.

Türkiye’deki kadın hakları mücadelesinin sürecini aktaran Hüyüklü, “Cumhuriyet kazanımlarının en önemlilerinden biri olan Türk Kadınlarına seçme ve seçilme hakkı veren yasanın kabulü Mustafa Kemal Atatürk’ ün öncülüğünde 5 Aralık 1934’ te kabul edilmiştir. Kurucu önderimizin bu büyük öngörüsü, günümüzde sürdürdüğümüz hak mücadelemizin temel taşıdır. Elde ettiğimiz kazanımlarımızın bir karşılığı olarak başta Anayasamız olmak üzere ulusal ve uluslararası tüm sözleşmeler Kadın Hakları açısından önemli birer dayanak niteliğindedir. Aslında yazılı metinlerde eşit haklara sahibiz. Sorunumuz yasalarımız değil, yasaların uygulanmıyor olması ve erkek egemen ataerkil sistemin dayatmalarının yasaların önüne geçmesidir. Toplumdaki cinsiyetçi bakış açısı ile mücadele; mesleki unvan ve statülerimizin güvence altına alınması, iş arama süreçlerinde kadınlara eşit fırsatlar tanınması, güvenli çalışmanın temini, kadınların ucuz emek gücü olarak görülmesinin önüne geçilmesi, daha fazla kadının karar mekanizmalarında rol alması için Meslek Odamız açısından bakarsak TMMOB’ de kadın örgütlüğünün arttırılması bir zorunluluktur” dedi.

HÜYÜKLÜ: “MESLEK ODALARI GÜÇLÜ OLMALIDIR”

“Toplumsal değişim ve gelişim için doğru ve cesur politikalar şart” diyen Hüyüklü sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu politikaların oluşturulmasından kadın dayanışması, toplumsal talep ve baskı çok önemlidir. Meslek odaları kadın meslektaşlarının sorunlarına sahip çıkan ve çözüm önerilerini geliştiren, kadın meslektaşlarının, görünür kalınmasını sağlayan güçlü örgütler olmalıdır. Bu verilere göre çalışma yaşındaki kadınların sadece yarısı işgücüne katılıyor. Kadının çalışma yaşamında daha fazla yer alabilmesi için, yönetim kademelerinde daha fazla kadın görmemiz için, eşit işe eşit ücret hakkımızı elde edebilmemiz için toplumun tüm kesimlerinde cinsiyet ayrımcılığına karşı bilinçlendirme ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde farkındalığın arttırılması çalışmalarına devam edilmelidir. Kadının insan hakkı ihlalleri sadece kadına ait bir sorun değildir, toplumsal gelişme ve ilerleme sorunudur. Bir ülkede kadının statüsü, demokratikleşme ve aydın sorumluluğun bir göstergesidir. Kadın erkek eşitliği, bütün insanlar için siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel güvenliği sağlamanın ön koşuludur. Sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplum inşa etmenin tek yoludur. Kadın hakları ve eşitlik mücadelesinde haklarını kaybetmiş, çeşitli zulüm ve insanlık dışı eylemlerde yaşamdan koparılmış kadınlarımızın her birinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Kamusal ve özel alanda kadına yönelik şiddetin son bulması için ‘’ İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’’ diyoruz. Ve yüzyıllara dayanan kadınların eşitlik mücadelesinin devam ettiği günümüzde; haklarımızı kullanıp eşitlik ve adaleti sağlayacağımıza inanıyoruz.”

BAŞKAN KÜÇÜKKAYALAR: “8 MART KUTLAMADAN ÖTE”

Basın açıklamasının ardından sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamayan Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar canlı yayınla bağlanarak, meslektaşlarının Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

“Kalbimle sizlerle beraberim” diyen Küçükkayalar, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir kutlamadan öte kadınların yüzyıllar boyunca süren hak arama mücadelesinde neler yaşadıklarını, hangi süreçlerden geçtiklerini, ne kazanıp nelerin peşinde olduğunun hatırlandığı bu uğurda hayatlarını kaybetmiş insanlarımızın, kadınlarımızın anıldığı, kadın hakları, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin ne anlama geldiğini anlamaya çalıştığımız bir gün. Etkinliklerle farkındalık yaratmaya çalışıyoruz, haklarımızdan, eşitlikten, adaletten vazgeçmeden kadınların toplumun her alanında eşit, özgür olduğu yarınlara bizimde bir katkımız olması için çalışıyoruz. Yaptığımız her işte vicdan muhakememizi eksik etmeyelim, sunduğumuz emekler, sevgi bize bolluk bereket, adalet ve yine sevgi olarak geri dönecektir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Emekçi Kadınlar Günü’nün anlamı ve gelinen süreci anlatan kısa film gösterimi yapıldı. Etkinlik canlı müzik eşliğindeki kokteyl ile son buldu.  

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ