Demokrat Zafer

Şehit Kadın Öğretmenlerin Haklarını Nasıl Öderiz…

Türk Eğitim Sen Bursa 3 No’lu Şube 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı basın açıklamasında “Şehit Kadın Öğretmenleri” vurgusu! Türk Eğitim-Sen Bursa 3 No’lu Şube Başkanı Ömer Işıkoğlu açıklamasında;

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü 1857 yılında Amerika’da 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesi üzerine 1910 yılında itibaren tüm dünyada, 1921 yılı itibariyle de Türkiye’de kutlanmaktadır. Kadınların sosyal yaşamda ve çalışma hayatında eşit koşullarda yaşamasını sağlamak amacıyla ortaya koyduğu mücadele yıllardır süregeliyor.

Kadınlarımız yasalar önünde eşit koşullara sahip olsa da birçok kadın toplumumuzda hala “zayıf” olarak görülüyor. Yerleşik toplumsal normlar kadınların hem iş hem de aile yaşamında birçok engellerle/engellemelerle karşılaşmasına neden oluyor. Ülkemizde her gün yazılı ve görsel basında görmeye devam ettiğimiz ama alışmak istemediğimiz şiddet ve taciz haberleri toplumsal huzur ve barışın sağlanmasının önünde büyük bir engel teşkil ediyor.

2020 yılında 300 kadın cinayetinin yaşandığı istatistiklere geçmiştir. Kadınlar sosyal yaşamda yasaların ve insan olmanın kendilerine verdiği hakları kullanmak istiyor. Fiziksel şiddetin yanında psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet de her geçen gün artmakta ve bu durum normalleşmeye başlamaktadır. Bununla ilgili önlemler acilen alınmalı ve şiddetin her türlüsünün normalleşmesinin önüne geçilmelidir. Diğer yandan görevi başında şehit edilen kadın öğretmenlerimizi de unutmamak gerekir. Henüz 26 günlük öğretmenken ve daha 21 yaşındayken babasıyla birlikte şehit edilen Neşe Alten öğretmenimiz ve Batman’da ilk karnesini dağıttıktan sonra bölücü teröristlerin saldırısı sonucu 23 yaşında hayatını kaybeden Şenay Aybüke Yalçın öğretmenimiz de şiddetin ve terörün elimizden aldığı kadınlarımızdan.

Ülkemizde eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinde kadın nüfusu göz ardı edilmemelidir. TALİS (Uluslarararası Öğretme ve Öğrenme Anketi) verilerine göre 2018’de Türkiye’de kadın öğretmenlerin oranı %56 olarak belirlenmiştir. Buna karşın okul yöneticilerinin yalnızca %7’si kadınlardan oluşmaktadır. Çalışma hayatında kadınların yönetim kademelerinde yer alamayışı toplumsal kabullerimizde kimsenin görmediği, görmek istemediği bir “cam tavan”ın varlığını işaret ediyor. Bu durum bile kadınların çalışma yaşamında psikolojik bir şiddete maruz kaldığının ispatı.

Bizler Türk Eğitim Sen olarak toplumsal huzur ve barışın sağlanabilmesi ve sürdürülebilirliği için kadınların çalışma hayatında daha çok yer edinebilmesi, “cam tavan”ların yıkılabilmesi ve yalnızca yasalarda değil pratik yaşamda da kadınların eşit haklara sahip olabilmesi için her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceğiz. “Güçlü Kadın, Güçlü Toplum” bir slogan olarak kalmamalı ki aynı zamanda “Mutlu Kadın, Mutlu Toplum; Üreten Kadın, Üreten Toplum” diyebilelim.

Bu vesileyle başta eğitim çalışanı kadınlarımız olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.” Dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ