Demokrat Zafer

Demokrat Direniş! “Bursa Coğrafyasının Yüzde 40’nı Kaplayan Zeytinliklerin 1 Milimetrekaresini Dahi Canımız Pahasına Koruyacağız!”

Türkiye’de 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir yönetmelikle zeytinliklerin maden projelerine açılması mümkün hale geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te, “elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin” zeytinlik alanlarına denk gelmesi durumunda “zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına” Bakanlık tarafından izin verilebileceği belirtiliyor. Buna karşın Türkiye’de 1939 yılında hayata geçen ve “Zeytincilik Kanunu” olarak bilinen bir yasa hâlâ yürürlükte. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılaştırılması Hakkında Kanun, bugüne kadar zeytinliklerin korunmasında kilit rol oynadı.

Demokrat Parti Bursa İl Teşkilatı’ndan ise bu duruma sert itiraz sesleri yükseldi. DP Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Konunun yasalaşması üzerine 2 martta harekete geçerek bir komisyon heyeti kurduk. Konuyu detayları ile inceledik. Yöremizde Osmangazi Ovası, Karacabey, Mudanya, Gemlik, Orhangazi ve İznik ilçelerimizin neredeyse tamamı zeytinlik. Ülke genelinde 165 milyon zeytin ağacından yüzde 30’u ilimizde. Sahil ve Göl ile sınırı olan bu zeytinliklerimizin kapladığı coğrafyada nasıl bir madencilik arayışı olabileceğini ise önümüzdeki günlerdeki gelişmeler gösterecek. Her hangi bir maden ocağı açılması teşebbüsünde Demokrat Teşkilatlar olarak oraya gidip çadır kuracağız! Zeytinlikler bizim kültürel en büyük mirasımız. Yeşil Bursa’dan kalan tek ağaç onlar. O nedenle biz bu konuya çok hassas yaklaşıyoruz. Maden Şirketleri’nin zeytinlikleri kökleri ile birlikte taşıyacağı söyleniyor. Bunun mümkün olmadığını bile Bursa kırsalında en genci 400 yaşında olduğu zeytin ağaçlarında Ziraat Fakültesi’nin birinci sınıf öğrencisi söyler! Geçit vermeyeceğiz!” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ