Demokrat Zafer

İHRACATÇI TEDİRGİN 60 MİLYAR TL’LİK DESTEK PAKETİ YETERSİZ KALDI

Ekonomist-Finans Uzmanı Murat Özsoy, 60 milyar TL’lik KGF destek paketine gerçekten ihtiyaç duyan küçük işletmelerin fayda sağlayamadığını bildirdi. Özsoy’a göre ekonomi yönetiminin KGF Destek Paketi’ni reel kesimin ekonomik faaliyetin sürmesini sağlayabilecek şekilde tasarlanmış şekilde ya yeniden düzenlemesi ya da yeni bir paket açıklaması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen ve daha sonra detaylarını Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin açıkladığı toplam 60 milyar liralık KGF kefaletli Yatırım, İhracat ve İşletme Harcamaları Destek paketleri için başvurular başladı. Ekonomist-Finans Uzmanı Murat Özsoy, iki hafta önce açıklanan KGF destek paketinin iş dünyasına gerektiği kadar fayda sağlayamadığını belirtti.

Ekonomist-Finans Uzmanı Murat Özsoy, paketin açıklandığı 12 Şubat tarihinden sonraki ilk işlem günü olan 14 Şubat’tan bir hayli sonra başvuru alınmaya başladığını söyleyerek, “Bu süre içerisinde de birçok işletme daha önceki KGF kaynaklı kredilerdeki gibi limitlerin hemen dolması nedeniyle yine faydalanamayacak olma endişesi içerisine düştü. Ne yazık ki yine açılan bu limite gerçekten ihtiyaç duyan birçok işletme bu imkandan fayda sağlayamadı” dedi.

BANKA ŞUBELERİNİN LİMİTİ 500 BİN TL’YE KADAR DÜŞTÜ

Özsoy, açıklanan 60 milyar TL’lik kefalet limitinin reel kesimin duyduğu ihtiyacın da altında olduğunu ifade etti. Deneyimli ekonomist, “Öncelikle 60 milyar TL kefalet limiti reel kesimin duyduğu ihtiyacın oldukça altında kaldı. Miktar, paketin tamamını ifade etmesi açısından büyük görünse de, 60 milyar TL’nin bankalara dağıtılmasına ve her bankanın da kendi şubelerine pay etmesini hesaba kattığımızda şube başına düşen paylar birçok şubede 1 milyon TL’nin altında kaldı. Özellikle KGF kredi destek paketi uygulamasına dahil olanlar içerisinde diğerlerine göre daha geniş şube ağına sahip bankalarda şube başına düşen bu limit 500 bin TL sınırına kadar düştü. Şubeler de kendi paylarına düşen bu limitten müşterilerini faydalandırmak konusunda çok seçici davranmak zorunda kaldılar. Ve neticede ihtiyaç sahibi olan birçok işletme bu imkandan fayda sağlayamacaklar arasında kaldı” diye konuştu.

KISA VADEDE KESİN VE HIZLI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR

Ekonominin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten hızlıca çıkabilmesi için şu anda kısa vadeli, kesin ve hızlı çözümler üretecek politikalara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Murat Özsoy, “KGF kredi destek paketinin de bu politikanın bir uzantısı olabilmesi için aslında işletmeler için ayrılan 10 milyar TL tutarındaki dilimin daha fazla olması gerekiyordu. Ülkemizin elbette yeni yatırımlara çok ihtiyacı var ve üretim odaklı yatırım projelerinin desteklenmesi çok önemli. Ancak şu dönemde açıklanan KGF Destek Paketi’nin yatırım desteğine kıyasla işletmelerin kısa süreli finansal ihtiyaçlarına yanıt vermesi için ağırlıklı payın burada olması ve kullandırım koşullarının da kredi kartına limit tanımlama şeklinde kısıtlanmaması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

İHRACATÇI BLOKEDEN RAHATSIZ

KGF destekli kredi paketinin ihracatçılar için ayrılan kısmının da yetersiz kaldığını belirten Özsoy, “İhracatçı kesim özellikle ihracat bedelinin yüzde 25’ini banka üzerinden bozdurulması ve paranın blokede tutulması zorunluluğunun KGF ön koşulu şeklinde bankalar tarafından kullanılmasından da son derece rahatsız” dedi.

Özsoy, şunları söyledi;

“Hammadde fiyatları özellikle Rusya – Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle her gün artıyor. Üreticiler ve ürettikleri malı yurtdışı pazarlara ihraç eden işletmeler için de yerine koyma maliyeti günden güne artıyor. Küçük çaplı işletmeler açısından da işletme finansmanı ihtiyaçları henüz karşılabilmiş değil. Ekonomi yönetimi, KGF Destek Paketi’ni reel kesimin ekonomik faaliyetin sürmesini sağlayabilecek şekilde yeniden düzenlemeli ya da yeni bir paket açıklamalıdır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ