Demokrat Zafer

Elini taşın altına koyan meslektaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar çözüme kavuşturulmayı bekliyor!

Ankara Serbest Muhasebe Mali Müşavirler Odası Başkanı Turgut Bahadır’ın ‘’1-7 mart muhasebe haftası’’ nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Bahadır; “Ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sunan bir mesleğin mensupları olarak 1-7 Mart Muhasebe Haftası’nı kutlarken, dünyada ve ülkemizde önemli gelişmeler yaşanıyor.

2020 yılından bu yana Dünyayı ve Türkiye’yi derinden sarsan Covid 19 salgını nedeniyle, binlerce insan yaşamını yitirirken,  diğer yandan da ekonomik kriz derinleşerek  herkesin yaşamını sarsıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş dünyamızı yeniden karanlık bir geleceğe sürükleme riski taşıyor. Can kayıpları, kentlerin yıkımı, yüzbinlerce insanın ülkelerini terk ederek başka ülkelere sığınması hepimiz açısından son derece üzüntü verici. Zor süreçlerden geçen dünya ekonomisi bu savaşla birlikte milyonlarca insan açısından yaşamı daha da zorlaştıracaktır.

Bu işgalin derhal sonlandırılması ve barışın yeniden tesis edilmesi tüm insanlığın ortak talebidir.

Pandemiyle birlikte ekonomik krizin artması, ciddi sayıda işletmenin kapanması, var olanların ise ayakta kalma mücadelesi; enflasyon, yüksek kurlar, işsizlik, tedarik zincirinde yaşanan tıkanmalar toplumun tüm kesimleri gibi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri de doğrudan etkileyerek ciddi bir iş yükü yanında ücretleri de erozyona uğratarak kayıplara neden oldu.

Salgın koşullarında bile çalışmalarına ara vermeden devam eden, ülkemizin ekonomisinin ve gelirlerinin düzenlenmesinde kilit önem taşıyan bir mesleğin mensupları olarak yine de bu zor ve özverili mesleği seçmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Ancak bu zor dönemde ekonominin çarklarının dönmesi için elini taşın altına koyan meslektaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar çözüme kavuşturulmayı bekliyor.

Geçtiğimiz yılın sonuna doğru yaşanan kur dalgalanmasıyla birlikte yükselen enflasyon,  tüm vatandaşlarımız gibi meslek mensuplarımızı da oldukça derinden etkiledi. Yıllık yapılan sözleşmelerimiz yüksek enflasyon karşısında ciddi bir erimeyle karşı karşıya kaldı.

Vergi adaleti uzun yıllardır dillendirdiğimiz bir konu. Diğer serbest meslek mensuplarına uygulana gelen yüzde 8’lik KDV oranı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere uygulanmamakta, bu anlamda ciddi bir hak kaybı yaşamaktayız. Çağrımızı yineliyor, ekonominin çarklarının dönmesine katkısı olan meslektaşlarımıza da bu oranın uygulanmasını talep ediyoruz.

Sık sık çıkartılan vergi afları, vergide adalet duygusunu incitirken, meslektaşlarımıza ağır yükler getirmektedir. Mesleğimizi ilgilendiren ‘son dakika’ uzatmaları meslektaşlarımızın iş planlarını bozmakta ve kargaşaya neden olmaktadır.

Bunun yanı sıra çıkan yasalar, yönetmelikler, tebliğler uygulamaya geçmeden önce  mutlaka meslek örgütümüzün görüşünün alınması gerekir.

İlgili kurumların meslek örgütümüzle geliştireceği her türlü iletişim, ülke ekonomisine kazanç olarak dönecektir.

Yaşanan sıkıntılı süreçte bizlere bir nebze de olsa rahat nefes aldıracak önemli mesleki kazanımları da belirtmek isteriz.

Odalarımız ve üst kuruluşumuz TÜRMOB’un çabalarıyla 4. Dönem Geçici Verginin kaldırılması meslek camiamızın uzun yıllardır dillendirdiği bir talepti.  Bu talebimiz olumlu karşılandı ve bu uygulama kaldırıldı. Ayrıca hastalık ve ağır hastalık Mücbir Sebep sayılmış, kadın meslektaşlarımız için ise doğum öncesi ve sonrası dönemlerde Mücbir Sebepli sayılmaları sağlanmıştır. Israrlı takiplerle elde ettiğimiz bu kazanımlar bizlere moral vermiştir.

Covid 19 salgını nedeniyle yaşamını yitiren meslektaşlarımız için, odamızın girişimleriyle Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından park ve anıt yapılması kararı, Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi meslektaşlarımız tarafından önerilmiş ve kabul görmüştür. Kararda emeği geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne, Belediye Meclis üyelerine ve meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.

Ülkemizin yaşadığı ekonomik kriz özellikle gençlerimizi umutsuzluğa yöneltirken, vatandaşlarımızın da genel bir karamsarlık içerisinde olması hepimizi derinden kaygılandırmaktadır. Toplumsal barışın ancak gelir dağılımındaki en geniş adaletle sağlanacağı bir gerçektir.

İnsanlar arasında hiçbir ayrım yapmaksızın “İnsan onuruna yaraşır bir işte çalışıp gelir elde edebilmek ve geceleri aç yatmamak”, bu ülkenin insanları olarak hepimizin ortak temennisidir.

Bu güzelim ülkeyi, insanına duyduğu sevgi ve inançla; çağdaş, demokratik, laik bir Cumhuriyet haline getirmeyi başaran Mustafa Kemal Atatürk ve onun gösterdiği aydınlık ve bilimsel yol bizler için de nesiller boyu değişmeyen tek güzergahtır.

Bu duygularla tüm meslektaşlarımızın MUHASEBE HAFTASI’nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ