Demokrat Zafer

Savaş koşulları gübre fiyatlarına tavan yaptırdı!

İGSAŞ üre gübresine 500 TL zam yaptı. Gübrenin tonu 9900 liraya yükseldi. CHP Bursa Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, savaşın etkilerinin kendini göstermeye başladığını belirterek; yeni zamların olacağını söyledi.

Rusya Ukrayna savaşının başlamasıyla Türkiye’nin büyük oranda ithalatçı ülke olmasının tarıma yansımaları kendini göstermeye başladı. İGSAŞ üre gübresine 500 TL zam yaparak gübrenin ton fiyatını 9900 TL’ye çıkardı. Gübreye gelen zamlarla ülke içi tarımın nasıl etkileneceğini ve yüksek girdi maliyetinin tüketiciye kadar uzanan etkilerini CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal ile konuştuk. Sarıbal, savaşın 2 günde getirdiği olumsuz etkilerle birlikte zamların kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Savaşın gübre etkisi

Üre gübresi Türkiye’de çiftçilerin yaygın olarak kullandığı gübreler arasında yer alıyor. Gübre fiyatlarına yapılan zamlara kamuoyundan itirazlar yükselirken, savaşın etkisinin kendini ilk elden göstermesi endişe konusu oldu. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da gübre fiyatlarının artırılmasını savaşın etkisi olarak değerlendirdi: “Türkiye’de tarımda dışa bağımlı ülke olduğu için dolardaki her hareketlilikten olumsuz etkileniyor.” Doların yukarı yönlü grafiği nedeniyle eldeki stoka zam yapmak durumunda kalındığını anlatan Sarıbal, “Zaten indirimler baskıyla indirildi. İndirim yaptılar ama o fiyatlardan doğru dürüst gübre vermediler. Zam gelmek zorundaydı. Dolar artıyor, petrol artıyor… Bütün gelişmeleri yan yana koyduğunuz zaman gübreye yeni zamlara herkes beklesin.”

‘Rekolte ve verim düşecek’

Dünya’nın en büyük tedarikçilerinden biri Rusya. Eğer savaş nedeniyle bir ambargo uygularsa Rusya, dışarıya gübre vermeyecek diyen Sarıbal, tarıma dayalı bütün ürünlerde ciddi artışlar olacağını sözlerine ekledi. Yeterli gübre olmaması halinde tarımdaki rekoltelerin ve verimin düşeceği öngörüsünü aktaran Sarıbal, şöyle konuştu: “Bu açığı veya kaliteyi tamamlamak için yurt dışına yönelme olacak. Bu da zam demek…”

Atılması gereken adımlar

Zararın minimalize edilmesi için bir dizi öneri sunan Sarıbal “Acilen toprak analizi yapılmalı. Analize uygun gübre belirlenmeli. Devletin bunu sübvanse etmesi lazım ve hasat sonrası sezon sonu ödemeli gübre tahsis etmesi lazım. Yoksa çiftçinin bu koşullarda gübreyi, ilacı kullanma durumu yok.”

Osman Çaklı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ