Demokrat Zafer

“Yoksulluğa, faturalara, işsizliğe, zamlara, itirazımız var”

Bursa’da hayat pahalılığı emek örgütleri tarafından protesto edildi. Protesto da hayat pahalılığının minimalize edilmesi için bir dizi öneri sunuldu. Yapılan açıklamada ayrıca Rusya Ukrayna arasındaki savaşa da yer verilerek; savaşın yoksul halkları etkileyeceği söylendi.

KESK, Bursa Tabip Odası, DİSK, TMMOB ve Tümtis zamlara ve yoksulluğa karşı saat 18.00’de Şehreküstü meydanında biraraya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı KESK Bursa Şubeler Plarformu Dönem Sözcüsü Nuriye Aydemir okudu. Açıklamada Rusya-Ukrayna arasındaki savaşa “korkulan oldu” sözleriyle yer verildi.

Zamlar dalga halinde etkisini hissettiriyor

Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik krizde yoksulluğun yapılan zamlarla derinleşmesi hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Bursa’da yapılan açıklamada da yapılan zamların geri çekilmesi talep edilerek şu sözlere yer verildi: “Çünkü asıl ve gerçek tarihi artış hayat pahalılığında yaşanmaktadır. Resmi verilere göre 2022 Ocak ayı itibari ile tüketici enflasyonu yıllık yüzde 48,69, gıda enflasyonu yıllık yüzde 56, ulaştırma enflasyonu ise yüzde 69 artmıştır. Ancak asıl artış enerji kullanımı ile ilişkili olarak petrol, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yaşanmıştır. Merkez Bankası’na göre, üreticilerin elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı fiyatları yüzde 138,5 artarken, tüketicilerin enerji kullanım fiyatları ise yüzde 76,4 artmıştır. Enerji alanında yaşanan artışlar suya atılan bir taşın oluşturduğu halkalar gibi ulaşımdan gıda ürünlerine, meyve ve sebzeden temel tüketim maddelerine kadar her alana yansımaktadır.”

Artık mızrağın çuvala sığmadığını söyleyen Nuriye Aydemir, ülkenin dört bir yanında yurttaşların evlerine ve işyerlerine gelen yüksek faturaları yakıp “geçinemiyoruz” diye isyan ettiğini belirtti.

Hayat pahalılığın minimalize edilmesi için şu önerilere yer verildi:

• Tüm Tüketim Maddelerine Gelen Zamlar Geri Alınsın!
• Enerji Üretim ve Dağıtım Şirketleri Kamulaştırılsın!
• Şeffaf Ve Hesap Verebilir Kamu Yönetimi Hayata Geçirilsin!
• Ulaşım, Su Gibi Temel Kamu Hizmetleri Üzerindeki Ağır Maliyetleri Oluşturan Elektrik ve Akaryakıttan, ÖTV ve KDV Sıfırlansın!
• Temel Tüketim Maddelerindeki KDV Tamamen Kaldırılsın!
• Kamu Özel İş birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler Sonlandırılsın!

Savaş yoksulları etkiliyor’

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşa da değinilen açıklamada; NATO’nun çıkarları dışında hiçbir şeyi umursamadığı söylendi. Rusya’nın askeri müdahalesinin de eleştiri konusu edildiği açıklama şöyle sonlandırıldı: “Rusya eski gücüne kavuşmak için kendi içerisinde baskı politikalarını süreklileştirirken dışarıya yönelik hegemonik güç politikalarını hayata geçirmektedir. Savaş sürdükçe onlar kasalarını dolduracak, halk yoksulluğa mahkûm olacaktır!”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ