Demokrat Zafer

AppsFlyer Raporu, 2021 Yılında Kullanıcı Edinme için 14,5 Milyar Dolar Harcadığını Ortaya Koydu

AppsFlyer Raporu, Mobil Oyun Uygulamalarının, Bütçelerinin %10’unun iOS’tan Android’e Kaymasıyla Birlikte 2021 Yılında Kullanıcı Edinme için 14,5 Milyar Dolar Harcadığını Ortaya Koydu

Oyun pazarlamacıları, iOS’taki yükleme sayısının Android’in %22’lik büyümesi karşısında %6 azalması ve iOS gelirinin Android’in %10’luk artışına kıyasla %35 düşmesi karşısında yeni gizlilik çağına uyum sağlamak için adımlar atmaya devam ediyor.

AppsFlyer bugün, oyun alanındaki temel eğilimler ile ilgili derinlemesine bir rapor olan “2022 yılı Oyun Uygulaması Pazarlamasının Durum Raporu”nu yayınladı. Rapor, pazarlamacıların inovasyonu yönlendirmelerine ve yeni veri gizliliği çağında doğru adımlar atabilmelerine yardımcı oluyor.

Oyun uygulaması pazarlamacıları veriye dayalı uzmanlıklarıyla tanınıyor. Bununla birlikte, tüketici gizliliği gelişmeye devam ettikçe ve kimi platformlara veri kullanımına ilişkin yeni sınırlamalar getirildikçe, oyun pazarlamacılarının faaliyetlerini pazarlamak, ölçmek ve optimize etmek için yenilikçi yollar bulması gerekiyor.

Apple, Uygulama Takibi Şeffaflığı (ATT) çerçevesini kullanıma sunduğunda oyun pazarlamacıları başlangıçta organik olmayan yüklemeleri ölçme konusunda çok zorlandılar ve organik olmayan yüklemeler 2021 yılı Nisan ve Eylül ayları arasında küresel düzeyde %30 azaldı. Bu arada Apple’ın SKAdNetwork’ünün (SKAN) benimsenme hızı 5 katına çıktı ve SKAN ile eşleştirilmiş yeni ve geliştirilmiş ölçüm yöntemleri toplam organik olmayan yükleme sayısının tekrardan iOS öncesi 14.5+ seviyelerine yaklaşmasını sağladı. Ek olarak, oyun uygulamaları SKAN’ı oyun dışı uygulamalardan çok daha hızlı benimsedi. iOS’da oyun sektörünün organik olmayan yüklemelerinin %67’si SKAN’dan gelirken, bu oran diğer sektörlerde yalnızca %30’da kaldı.

AppsFlyer Türkiye ve Orta Doğu Satış Direktörü Ece İnanç Stepien; “Şu anda mobil oyun dünyasının altın çağındayız” dedi ve ekledi; “Mobile geçiş sürecinin hızlanmasıyla birlikte özgün oyun içeriğine yönelik yatırımlar mobil oyun sektörünü kazançlı bir alan haline getirdi. Bununla birlikte, Apple’ın 2021’de ATT çerçevesini uygulamaya başlaması sektörde zorluklar yaşanmasına neden oldu. Pazarlama mobil oyunlarda önemli bir rol oynadığından, ATT genel indirmeler ve gelir üzerinde büyük bir etki bıraktı. 2022’ye girerken, pazarlamacılar veri gizliliğinin yeni gerçekliğinde yüksek değere sahip kullanıcılara etkili bir şekilde ulaşmanın yeni yollarını bulmalı.”

Raporda Türkiye ile İlgili Önemli Veriler

  • Türkiye’de hyper-casual (hiperbasit) oyunların toplam yüklemelerinde bir önceki yıla kıyasla %90’lık bir büyüme kaydedildi. Android’de bu oran %137’ye yükseldi. Ayrıca hardcore (zorlayıcı) oyunlar toplam yüklemelerde Android’de %32 ve iOS’ta %30 artış gördü.
  • ATT yaptırımının ardından iOS’da organik olmayan yüklemelerde Nisan- Eylül 2021 arasında düşüş yaşandı. Pazarlamacıların alternatif ve gizlilik uyumlu ölçüm yöntemlerine önemli kaynaklar ayırmaya başlamasıyla birlikte yılsonunda düzelme işaretleri görüldü.
  • Android platformunda, 2021 yılı boyunca alt kategoriler uygulama içi reklam gelirinde büyük artış yaşadı. Hyper-casual %618’lik inanılmaz bir artışla başı çekerken, bunu casual (gündelik) (%292), hardcore (%200) ve midcore (%104) alt kategorileri izledi.

Rapordaki Önemli Küresel Veriler

  • Android’de toplam oyun uygulaması yükleme sayısında %22 ‘lik bir artış kaydedildi. Bu, pandeminin oyun oynamayı kitlelere tanıtmada kilit bir rol oynadığını kanıtlayan ilk karantinaların zirveleri düşünüldüğünde oldukça etkileyici bir başarı olarak dikkat çekiyor.
  • 2021’de oyun uygulamalarının kullanıcı edinme çabaları için yarısı ABD’de olmak üzere 14,5 milyar dolar harcandı. Gizlilik değişiklikleri iOS’ta bir önceki yıla göre %13 düşüşe neden olurken, Android’de görülen %35’lik artış 2021’de toplam kullanıcı edinme harcamalarının %18 artmasını sağladı. ATT sonrası ölçüm zorlukları ve daha az organik olmayan yükleme sayısı, Ağustos ayında başlayan TÜFE’deki önemli artışa rağmen iOS harcamalarında azalmaya neden oldu. Android’de yaşanan sıçrama, esas olarak değişen bütçelerin bir sonucu olarak organik olmayan indirmelerde görülen %22’lik bir artıştan kaynaklandı. iOS 2020 yılında kullanıcı edinme bütçelerinde %38 ile zirvedeyken, 2021 yılında rakam %28’e düştü.
  • ATT sonrası iOS’ta toplam oyun uygulaması yüklemelerinin sayısında -%6’lık bir düşüş yaşandı. Toplu ölçüme geçişle birlikte, çoğunlukla pazarlamaya dayalı yüklemelerdeki düşüş nedeniyle oyun sektöründe yükleme sayıları azaldı. Bunu en iyi şekilde gösteren etken, Android’in %22’lik büyümesinin tam tersine, iOS oyun uygulamalarındaki %6’lık düşüş olarak öne çıkıyor. Oyun endüstrisinin kullanıcı düzeyindeki verilere olan ihtiyacı, her iki platformun oyun dışı uygulamalardaki %21 ve %25’lik artışlarında kendini gösteriyor.
  • Oyun sektöründe uygulama içi satın alma geliri, iOS 14.5’in yüksek ilgi gördüğü Haziran ayından bu yana %35 düştü. Uygulama içi satın alma gelirindeki keskin düşüş, gizlilik çağında oyunların para kazanma zorluğunu ortaya koyuyor. Android tarafında ise bu rakamlarda büyük değişiklik görülmedi hatta 2021’in sonuna doğru %10’luk bir artış yaşandı.

Metodoloji

AppsFlyer’ın 2022 Yılı Oyun Uygulama Pazarlamasının Durum Raporu, 2021 yılında minimum 25000 yükleme ve 13 milyar organik olmayan oyun uygulaması yüklemesine sahip olan 17000 uygulamanın 29 milyar uygulama yüklemesinden elde edilen küresel verilerin anonim bir toplamıdır.

AppsFlyer Hakkında

AppsFlyer, yenilikçi, gizliliği koruyan ölçüm, analitik, dolandırıcılık koruması ve katılım teknolojileri aracılığıyla markaların iyi seçimler yapmasına yardımcı olur. Markaların özel deneyimler sunarken müşteri gizliliğini artırabileceği fikrine dayanan AppsFlyer, daha iyi ve daha anlamlı müşteri ilişkileri oluşturmak için binlerce içerik oluşturucuya ve 8.000’den fazla teknoloji ortağına güç veriyor. Daha fazla bilgi edinmek için www.appsflyer.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

www.appsflyer.com.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ