Demokrat Zafer

Elektrik fiyatlarında bindirim değil indirim yapın!

Bursa Akademik Odalar Birliği elektrik faturaları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

BAOB'dan elektrik zamları açıklaması: Elektrik fiyatlarında indirim olabilir

Bursa Akademik Odalar Birliğielektrik faturalarına gelen zamlarla ilgili, BAOB’da açıklama yaptı.

“ELEKTRİK FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR”

Bursa Akademik Odalar Birliği’nin yaptığı açıklamada, Limak Uludağ elektrik ile yapılan görüşmeler sonucunda dağıtım şirketlerinin Cumhurbaşkanlığı’ndan bir haber beklendiğini ve bir indirim gelebileceğini belirtti.

“FAHİŞ ZAM YAPILDI”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 31 Aralık 2021 gece yarısı Resmi Gazete’de yayınladığı yeni tarifeyle elektriğe fahiş zam yapıldı.

“GELEN TEPKİLER ÜZERİNE DEĞİŞEN TARİFE TÜKETİMİ”

Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) tedarik şirketlerine toptan satış fiyatına yüzde 34 zam yapmasına rağmen EPDK’nın resmi sitesinde yer alan ve bu yıl ilk kez uygulanacak kademeli elektrik tarifelerine göre, meskenlerde alçak gerilim (AG) tek zamanlı abone gurubu tarife faturaya esas günlük ortalama 5 kwh ile aylık 150 kwh tüketim miktarı altındaki elektrik birim fiyatlarının yüzde 50, günlük ortalama 5 kwh tületim miktarı üstündeki elektrik birim fiyatlarına ise yüzde 125 zam yapılmıştı.

Elektrik fiyatlarına farklı alanlar için yüzde 91 ile 127 arasında zam yapılmıştı. Türkiye’de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketimi Elektrik Mühendisleri Odası tarafından 230 kwh olarak hesaplanmıştı.

Aralık 2021’de aylık elektrik tüketimi 230 kwh olan 4 kişilik bir ailenin toplam ödediği fatura toplamı 210.58 TL iken Ocak 2022 itibariyle aylık faturası 370.80 TL’ye çıkmış, vatandaş lehine yapıldığı söylenen güncelleme ile yapılan zam ortalamada yüzde 76’yı aşıyor.

“ESNAFLAR ZAM’DAN NASİBİNİ ALDILAR”

Kademeli tarife uygulaması ile dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarrufu ve verimliliği arttırmak haberi ile sunulan zamlar, aslına iğneden ipliğe yeni zamların yolunu açtı. Bu durum sadece dar gelirli yurttaşların değil ayakta kalmaya çalışan esnaf ve sanayicilerin de zamdan nasibini almasına yol açtı. Ülke genelinde, pandemi yasaklarının yaralarını sarmaya çalışan birçok esnaf bu kez de fahiş elektrik faturaları sebebiyle zor günler geçiriyor.

“ELEKTRİK FİYATLARI RAFLARA YANSIYACAK”

Sanayi tarafında da durum farksız değil. Akaryakıta art arda gelen zamlar ile birlikte elektriğe de yüzde 125 oranında zam yapılması, üretim maliyetlerini arttıracak, ürün maliyetlerinin artması da raflardaki fiyatlara artış olarak  yansıyacak.

“YENİLENEBİİR ENERJİ DESTEKLENMELİ”

Özelleştirme politikalarının bize fayda sağlamadığı açıkça görülüyor. Kamulaşma en öncelikli ihtiyaç. Enerjide dışa bağlılığı önlemek adına yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş için desteklerin artması gerekiyor. Elektrik zamları; mazot, ilaç, gübre zamları ile boğuşan çiftçiyi de boş geçmedi. Tarımsal sulamada kullanılan elektriği de yüzde 92 zam geldi. Sebze ve meyvede artan fiyatlara bir de elektrikten kaynaklı üretim maliyetinin de ilerleyen günlerde yansıyacağı kaçınılmaz bir gerçek.

Bu gerçeklerden hareketle acil taleplerimiz şunlardır:

Elektrik fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez. Zamlar geri alınmalıdır.

Elektrikte konutlar için düşük tarife sınır aylık 230 kWh’a yükseltilmelidir

> Site ve apartman ortak kullanımları zaruri ihtiyaç olduğu için mesken alt kademesinden faturalandırılmalıdır

> Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oran yüzde 1’e düşürülmelidir

> Maddi imkansızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklanından sağlanacak desteklerle, yurttaşların karanlıkta’ soğukta ve susuz kalmalan önlenmelidir. Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri de hızla gerileyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir.

“ZAM ÜRETEN BİR SİSTEM OLUŞMUŞTUR”

Enerji zamlarının temek nedeni 2001 yılından bu yana enerji alnında sürdürülen neo-liberal, özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarıdır. Elektrik dağıtım bölgelerinin de Özelleştirilmesi ile birlikte ne yazıkki maliyetlerden bağımsız olarak da zam üreten bir sistem oluşmuştur. Salgın döneminde tüm Dünya’da talep daralması nedeniyle elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz ve kömür gibi birincil enerji kaynaklarında yaşanan fiyat düşüşleri, ülkemizde elektrik faturalarında yer alan “dağıtım bedeline” zam yapılarak indirime dönüşmesi engellendiği gibi, bugün doğalgaz ve İtal kömürdeki artış nedeniyle zam yapıldığı ifade edilmektedir.

“TÜRKİYE PAHALI BİR KARANLIĞA MAHKUM EDİLMİŞTİR”

Enerjide özelleştirme ve serbestleştirme politikaları ile iddia edildiği gibi ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektriğe ulaşım mümkün olmamış Türkiye pahalı   bir karanlığa mahkûm edilmiştir. Kışın ortasında vatandaşlar soğuk ve yokluk arasında seçim yapmaya zorlanmaktadır. İthal kaynaklara bağımlılık yüksek seviyelerde seyretmekte, enerji tasarrufu ve verimlilik politikaları sadece söylemde kalmakta, yaşama geçirilememektedir. Yaz saati gibi çocukların, çalışanların karanlıkta yollara düşmesine neden olan ve daha fazla elektrik harcanmasına yol açan uygulamalarda ısrar edilirken, güya yapılan tasarruf ile ilgili bilimsel, ciddi hiçbir veri ortaya konulamamaktadır.

“HALK YOKSULLAŞIYOR”

Yapılan zamlar toplumsal yaşamın her alanını etkileyerek, mal ve hizmet üreten tüm sektörlere de yansıyacaktır. Elektrik enerjisinin temel girdi olduğu tüm alanlarda kaçınılmaz fiyat artışları gündeme gelecek ve enflasyon daha da yükselecektir. Döviz kurundaki artış bahanesinin ardında süreklilik kazanan zamlar nedeniyle şirketler kasaları doldururken, halkımız günden güne yoksullaşmaktadır.

“ÖZELLEŞTİRİLEN KURUMLAR YENİDEN KAMULAŞTIRILMALI”

Enerjinin herkes için erişilebilir ve makul fiyatlı olabilmesi için siyasi-ticari kaygılardan uzak kamu eliyle yönetilmesi zorunluluktur. Enerjide, üretimden tüketime kadar tüm süreç kamu yarari esasına göre yeniden planlanmalı özelleştirilen kurumlar tekrar kamulaştırılmalı, enerji tasarrufu ve verimlilik ilkesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarını önceleyen politikalar yürürlüğe konulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ