Demokrat Zafer

GDP Bursa’dan ‘baraj’ tepkisi! “Eğitime darbe üstüne darbe”

Gelişim ve Demokrasi Partisi Bursa İl Başkanı Zeki Baştürk, üniversite girişlerde koyulan puan barajının kaldırılmasının üzerine basın açıklaması yayınladı.

GDP Bursa'dan 'baraj' tepkisi! "Eğitime darbe üstüne darbe"

Başkan Zeki Baştürk’ün basın açıklaması şu şekilde; “Eğitime darbe üstüne darbe . Ulusal eğitim, öylesine sağlam temeller üzerine kurulmuş ki..Her yediği darbede şöyle bir sarsılıyor, sallanıyor ama yine dikeliyor. Eğitim direndikçe daha bir öfkeleniyor, hınçlanıyorlar. Daha bir şiddetle vuruyorlar darbelerini.

İlk darbeyi Köy Enstitüleri’ne vurdular. Aydınlanmanın kalesiydi onlar. Köylere ışık ve bereket götürecek köy çocuklarının okullarıydılar. Yetmedi. Köy çocuklarına yüksek öğrenim olanağı sağlayan Yüksek Öğretmen Okulları’nı hedef aldılar. Kestiler köy çocuklarının aydınlanma yolunu.

Eğitim Enstitüleri kapatıldı. Sonra İlköğretmen okulları. Öğretmen kaynağı kurutuldu. Çorak topraklarda kuruyan derelerde yetişen ürün nitelikli olur mu hiç? Öğretmenlerin yeri, farklı mesleklerden kişilerle dolduruldu. Öğretmenin yeri doldurulur mu?

Köy okulları kapatıldı. Taşımalı eğitime geçildi. Öğretmenin yerini  imamlar aldı. İmamdan bilimsel eğitim vermesi beklenir mi?

Sınav sistemleriyle oynandı sürekli. İmam Hatip Liseleri’nin üniversiteye girmesinin önü açıldı. Öğrenciyi düşünmeye yöneltecek felsefe dersleri kaldırıldı. Yeteneklerini geliştirecek, resim, müzik , beden eğitimi,  drama gibi dersler programdan çıkarıldı.

Alamadılar hızlarını. Darbeler, çoğaldıkça, darbelerin şiddeti arttıkça öfkeleri daha da artıyordu. Seçmeli dersleri zorunlu hale getirerek öğrenciler din derslerine yönlendirildi. Burunlarından solumayı sürdürdüler. Bu kez her okulu İmam Hatip’e çevirdiler.  Kayıt sistemine el attılar. En yakın okula kayıt zorunluluğu ile herkesi imam Hatip’lere gitmeye zorunlu kıldılar.

Bitmedi. Şimdi de üniversiteye girişte uygulanan baraj sistemine el attılar. AKP , (20) yirmi  yıldır eğitim sistemini  yapboza çevirdi. Eğitimin hiçbir paydaşına sormadan, bilime ve akla kulak vermeden, üniversiteye giriş sınavında yaşamsal değişiklikler yaptı.

Üniversiteye girişte TYT ( Temel Yeterlilik  Testi – Yükseköğretim Kurumları Giriş Sınavı 1. Oturumu) ve AYT ( Alan Yeterlilik Sınavı- Yükseköğretim Kurumları Giriş Sınavı 2. Oturum)  sınavlarında baraj sistemi kaldırıldı. Yerleştirmede ortaöğretim başarı puanının esas  alınacağı belirtildi.   (135) dakika olan TYT’nin süresi 165 dakikaya uzatıldı. Amaç   bir taşla  iki kuş vurmak değil  birkaç kuş  birden vurmaktır.

Baraj puanlarının düşürülmesi ile ne yapılmak istenmektedir?

a) İktidar, sorgulayan bir kuşak  olan  Z kuşağını,  umut satarak  ele geçirmek çabasındadır. Açıkçası , bu bir seçim yatırımıdır.

b) “Her ile  bir üniversite ” sloganıyla çıktıkları yolda umduklarını bulamadılar. Kent üniversitelerinin boş kalan kontenjanlarını  ve  tarikat yurtlarını bu yöntemle  doldurmak  istemektedirler.

c)  Şu anda  bile her dört  gençten birinin işsiz olduğu gerçeği varken öğrencileri üniversiteye alarak  genç işsizlik oranını düşürmek amaçlanmaktadır.

d)  Sınavlar, okullardaki başarısızlığı  gözler önüne sermektedir.  Bir milyon öğrenci barajı geçememiş; binlerce öğrenci sıfır puan almıştır. “Şu kadar genç barajı geçemedi” haberlerinin önüne geçmek, başarısız ve niteliksiz eğitimi gizlemektir  amaç.

e) Üniversiteye girişte salt ortaöğretim başarı puanının esas alınması, adaletsizlik yaratacaktır. Her türlü desteğin verildiği imam hatiplerle , velileri memnun etmek için bol keseden not dağıtılan özel okul öğrencilerinin ayrıcalıklı olacağı kaçınılmazdır.

Adaletsizliğin egemen olacağı bir eğitim sistemi uygulanacaktır. “Bastır parayı al notu ” dönemi başlatılacaktır.

f) İki soruyu  bilenin  üniversiteye  gireceği  bu uygulama, çalışkanı cezalandırma, tembeli ödüllendirmedir. Çalışkan öğrenciyi soğutacak , tembel öğrencinin sırtı sıvazlanacaktır.

g) Gerçek not vermek isteyen, öğretmenler de risk altına girecektir. Yüksek not vermeleri istenecektir.

g)  Sınav süresinin  bilime ve değerlendirme ilkelerine aykırı olarak yarım saat daha uzatılması da ayrı bir sorundur.  Yoğun stres yaşayan   kimi gençlerin bilgi sahibi  oldukları halde stres nedeniyle sınavda başarısız olacağı açıktır.

h) İktidar,  her genci üniversiteli yaparak  akademik ve bilimsel bilgiyi  sıradanlaşturmak istemektedir.

Eğitime vurulan bu darbenin adı umut sömürüsüdür. Üniversiteleri liseye geriletmektir. Gençlerin , dolaylı olarak  ülkenin  geleceğini seçim yatırımı yapmaktır.

Her kurumu değersizleştiren, her kurumu çökerten iktidar, eğitime vurduğu son darbeyle eğitimi de yerle bir etmiştir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Zeki BAŞTÜRK”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ