Demokrat Zafer

Özel: Mağdur olan yine Bursa çiftçisi

Bursa Yenişehir’de SGK primlerini tam ödedikleri halde Tarım Bağ-kurundan emekli olamayan çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti, İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel yayınladığı basın duyurusu ile gündeme taşıdı.

Başkan Özel: Mağdur olan yine Bursa çiftçisi

 İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel yayınladığı basın duyurusu şu şekilde: “Yaklaşık bir yıldan bu yana Bursa Yenişehir’de SGK primlerini tam ödedikleri halde Tarım Bağ-kurundan emekli olamayan çiftçilerimiz yaşadıkları mağduriyet dolayısıyla büyük bir sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle kırsal mahallerde yaşayan onlarca vatandaşımız bu sorunları için İYİ Parti İlçe Başkanlığımıza gelip mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda destek istediler. İYİ Parti olarak bizler de çiftçilerimizin emeklilik sorununun çözümü için Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sayın Sadi Aktaş, Sosyal Güvenlik Kurumu Yenişehir ve Bursa Yöneticileri ile biraraya gelerek konu hakkında detaylı bilgi aldık.

YILLARCA PRİM ÖDEYEN ÇİFTÇİ EMEKLİ EDİLMİYOR

SGK’nın ilçemizde yapmış olduğu denetim sonucuna göre, ziraat odası tarafından tutulması yasal zorunluluk olan oda üyeliklerine ilişkin yönetim kurulu kararının olmadığı, üye kayıt defterinde üyelerin kayıtlarının bulunmadığı ve bu bahsedilen iki defterin noter tasdiklerinin olmadığı dolayısıyla, prim ödemelerini tamamlayıp emekliliğe hak kazanan çiftçilerimizin 2021 Şubat ayından itibaren emeklilik işlemlerinin yapılamadığı belirtiliyor. Ziraat Odası yöneticilerinin verdiği bilgilere göre ise kendi dönemlerinde oda’nın tutması gereken yasal defterlerin eksiksiz var olduğu, noter tasdiklerinin bulunduğu, tüm işlemlerin mevzuata uygun olarak yapıldığı ifade ediliyor. İki kurumun birbirinden farklı açıklamaları dolayısıyla primlerini tam ödeyen çiftçilerimiz ise emekli edilemiyor.

AMACIMIZ BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL, ÜZÜM YEMEK…

SGK mevzuatı gereğince Tarım Bağ-kurundan SGK’da tescili bulunan çiftçilerimiz, ödedikleri prim veyahut sattıkları ürünlerden kesilen primler sayesinde Tarım Bağ-kurundan emekli olabiliyor. Çeşitli kurumlardaki işlemlerini yerine getirmek için Ziraat Odasına kaydolan Yenişehir çiftçisi, ziraat odasındaki kayıtları sayesinde SGK’da tarım bağ-kuruna kayıt yaptırabiliyor. Bu kayıtla birlikte SGK’ya prim ödüyor, ödediği primler sayesinde de yıllarca devletin sağlık hizmetlerinden yararlanıp emekli oluyor. Aynı zamanda Yenişehir Ziraat Odasında kaydı bulunan Yenişehir çiftçisi, bu kayıt sayesinde devletin diğer kurumlarından da tarımsal desteklemeler de alabiliyor. Yenişehir Ziraat Odasında tüm işlemleri yapabilen çiftçilerimiz, bugün bu kayıtlar usulüne uygun tutulmadığı gerekçesiyle, kimi çiftçilerin ödediği prim gün sayısı 9 bin günden 6 bin güne, kimi çiftçilerin 7200 günden 3 bin güne, kimi çiftçilerin ise 5400 günden 300 güne indirilerek Yenişehir çiftçisi büyük bir mağduriyetle baş başa bırakılıyor.

Çiftçilerimiz mağduriyetlerinin çözümü için SGK’ya başvurduğunda bu sorunun Yenişehir Ziraat Odasından kaynaklandığı belirtiliyor. Yenişehir Ziraat Odası’na gidildiğinde ise sorunun SGK’da olduğu, emeklilik işlemlerini reddeden kurumun SGK olduğu Yenişehir çiftçisine beyan ediliyor. Bizlerin amacının bağcıyı dövmekten ziyade üzüm yemek olduğunu özellikle ifade etmek istiyoruz. Sorunun kaynağından ziyade çiftçilerimizin yaşadığı mağduriyetin bir an önce sona erdirilmesi bizim birinci önceliğimizdir.

MAĞDUR OLAN YİNE YENİŞEHİR ÇİFTÇİSİ…

Çiftçilerimiz ile yaptığımız görüşmelerde emekli olabilme hayaliyle kimi çiftçimiz hayvanını kimi traktörünü kimi de tarlasını satarak primlerini tamamladığını öğrendik. Birçok çiftçide ‘nasıl olsa emekli olacağım’ diyerek bankadan kredi çekip SGK primini ödemiş. Bu durumda; kurumlara karşı açılan davalar henüz devam ettiğinden dolayı bu işin sorumlusu şu an için tam olarak belirlenemese de tek mağdur olan taraf var o da Yenişehir ilçemizin çilekeş çiftçisi’dir. Yıllardır Ziraat Odası kayıtlarına istinaden birçok çiftçi emekli olmuşken son bir senedir aynı kayıtlara istinaden çiftçinin emekli edilmemesi bizlere, devlet kurumlarının kendi içerisinde çeliştiğini gösterdiği gibi çiftçilerimizin devlete olan güvenini de zedelemiştir.

HİÇBİR HATASI OLMAYAN YAKLAŞIK 4.500 ÇİFTÇİYE MAHKEME YOLU GÖSTERİLİYOR.

Çiftçilerimiz ancak emeklilik için dilekçe verdikleri zaman durumdan haberdar olmuştur. SGK’ya emeklilik için başvuran çiftçiye Ziraat Odasından noter tasdikli üye olduğuna dair yönetim kurulu kararı ve üye kayıt defterinde üye kaydı yapıldığına dair belge istenmiş, çiftçilere ise istenen bu belgeler Ziraat Odasınca verilemeyince emeklilik işlemleri yapılamamıştır. Sigortalılık günlerinin neden iptal edildiğine anlam veremeyen çiftçilerimize tespit davası açılması şeklinde mahkeme sürecine girmeleri önerilmiştir. Her ne kadar şu anda sadece emeklilik için SGK’ya başvuru yapan çiftçilerin mağdur olduğu düşünülse de henüz emeklilik günü gelmeyen çiftçilerin, ileride emeklilik için SGK’ya başvuru yaptıklarında bu sorunla karşılaşacağı ortadadır. Şuan Yenişehir genelinde 4.500’ün üzerinde çiftçimiz bu konuda mağduriyet yaşamakta ve bu sayı sorun çözülmediği takdirde her geçen gün artmaya devam etmektedir.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ TBMM’DE…

İYİ Parti İlçe Başkanlığı olarak yaptığımız araştırma ve görüşmeler sonucunda; Çiftçilikle uğraşan, kamu bankalarından çiftçi ve traktör kredisi kullanan, tarım kredi kooperatiflerinden alışveriş yapan, ÇKS kaydı yaparak devletten yıllarca tarım desteklemesi alan çiftçilerimizin, emeklilik işlemlerinde noter onayına takılmaları kabul edilebilir değildir. Çiftçilik faaliyetini tam anlamıyla yerine getirmiş olan vatandaşlarımızın, Yenişehir Ziraat odasındaki kayıtlarına bakılmaksızın ödedikleri prim günleri ile emekliliğe hak kazandıkları kabul edilmeli ve emeklilik işlemleri buna göre yapılmalıdır. Bu işlem, SGK genel müdürlüğü tarafından çıkarılacak bir genelge ile sağlanabileceği gibi TBMM tarafından yapılacak bir kanun tasarısıyla da mümkün kılınabilecektir. Siyasi iradenin bu anlamda hızlı bir girişimde bulunması gerektiğini belirtiyor, çiftçilerimizin bu sorunu çözülene dek yanlarında olacağımızı bildiriyoruz.

Saygılarımızla”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ