Demokrat Zafer

“Hakkımı İstiyorum”

Bursa’da Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde çalışan 28 emekli personel, kıdem tazminatı ödenmediği gerekçesiyle Atatürk Anıtı önünde Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü’nden izin alarak oturma eylemi başlattı.

   
Bursa Mustafakemalpaşa'da belediyenin emekli personelinden eylem! "Hakkımı İstiyorum"

Mustafakemalpaşa Belediyesi‘nde çalışan 28 emekli personel, kıdem tazminatı ödenmediği gerekçesiyle Atatürk Anıtı önünde Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü’nden izin alarak oturma eylemi başlattı. Eylem yerini ziyaret eden Yeni Umut Parti Genel Başkan Yardımcısı İrfan Özen; “işçilere yapılan haksız tutumdan derhal vazgeçilmeli ve alın teri olan hakları onlara teslim edilmelidir.” dedi.

3’ü vefat eden 28 emekli işçi adına konuşan Ahmet Çoban; “Ortalama 20 yıldır karda, çamurda, yağmurda, fırtınada, ayazda, cehennem sıcağında her türlü hava şartlarında Mustafakemalpaşa‘yı yaşanabilir hale getirmek için canla başla çalıştık. Bizler 2018 yılından sonra KHK ile taşerondan belediyenin asli kadrosuna geçen işçileriz.

Bu yıl da hepimiz emekli edildik. Taşeronda çalışırken bile bizlerin hakkı olan yıllık 8 bin lira alabilecekken belediyenin asli kadrosuna geçmenize rağmen bizler bu hakkımızdan mahrum edildik. Şu anda Belediye Başkanı Mehmet Kanar ve belediye yönetimi ile yüzden fazla denememize rağmen üst makamlara ulaşamadık. O nedenle de mecbur kaldığımız için bu eylemi istemesekte başlatmak zorunda bırakıldık. 2019 yılında Belediye Fen İşleri Şantiyesinde seçime 1 hafta kala bizleri toplayarak, ‘Hiç merak etmeyin, sizlerin haklarınızı kuruşuna kadar ödeyeceğim. Gerekirse cebimden karşılayarak sizleri mağdur etmeyeceğim. Huzur içinde emekli olacaksınız’ ifadesi o tarihte bizleri memnun etmişti. Ancak kaç aydır kapılarını aşındırmamıza rağmen ne yazık ki belediyenin güvenlik görevlisinin haricinde kimseye ulaşamadık. 15 gün buradayız. Sadece bizler alın terimizden sökülen ‘haklarımızı istiyoruz! Mahkeme koridorlarına bu işi taşımak gibi bir niyetimiz yok ama mecbur bırakırlarsa yaparız.'” dedi.

BAŞKAN KANAR’DAN EYLEMCİLERE CEVAP

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, kıdem tazminatı alamadıkları gerekçesiyle bugün eylem yapan vatandaşlar hakkında özel açıklamalarda bulundu.

Kanar’ın açıklaması şöyle;

Bu konu ile ilgili daha önce çeşitli açıklamalarda bulunmuştuk.

Türkiye Cumhuriyeti demokrasi ile yönetilen adaletli bir devlettir. Haklı, her daim eninde sonunda hukuki yollardan kendini kanıtlar.

Lakin bugün başlatılan eylemin sebebini incelediğimizde önümüze çok sayıda husus çıkıyor.

2017 yılına kadar Belediyenin taşeron firmaların da çalışanlar KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile Belediye kadrosuna girmişti. Kadro alırken protokol gereği imza attılar. Imza attıkları kağıtta “bütün haklarımızdan feragat ediyoruz” ibaresi vardı. Şimdi belediyemize gelen konu ile ilgili resmi evrak olan, 375 Sayth Kanun Hükmünde Kararname hakkında bilgi notu paylaşmak istiyorum:

İlk Madde; Kanun hükmünde kararname ile sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerden alınan feragatnameler hakkında, kurumumuza gelen SayıŞtay Denetçisi işçilere ödeme yapılamayacağını, ödendiği taktirde kamu zararı ve kişi borcu olacağını beyan etmiştir.

İkinci Madde; Yargıtay kararı ve Bölge Adliye Mahkemesi kararinda, işcilerin vermiş olduğu feragatname beyanına göre, işçilik alacaklarından kamu kurumundan talep edilemeyeceği ancak taşeron firmadan alabileceği hüküm altına alınmıştır.

Üçüncü Maddemize gelecek olursak; Kurumumuz ile işçiler arasinda devam eden tazminat alacağı davalarında işçilerin tüm tazminatları mahkeme kararı ile icra dosyalarına teminat olarak yatırılmış olup dava sonuçlanınca kendilerine ödenecektir. İşçilerin bu bağlamda hak kaybı bulunmamaktadır.

9 Aralik 2021’de konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na sormuş olduğumuz görüş cevabında; feragat konusunda bakanlık olarak yetkilerinin bulunmadığını bu hususta yetkinin Hazine ve Maliye Bakanlığında bulunduğu, konunun mahkemelerce çözülmesi gerektiği kurumumuza bildirilmiştir.

Mustafakemalpaşa Belediyesi bu konuda sorumlu değildir. Biz devletimizin üst kurumları ve mahkeme kararlari ne derse onu yapmak ile hükümlüyüz. Mağduriyet yaşayan 25 işçi emeklimizin paraları hazırdır ve banka hesaplarına yatmış bulunmaktadır. Ilgili yasal süreç ve mahkeme kararı tamamladiktan sonra Belediyemiz tarafından gereğini yapacağız.

Kamuoyuna arz ederim

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ