Demokrat Zafer

EĞİTİME YEPYENİ BİR BAKIŞ AÇISI: EĞİTİMİN PATRONLARI

Eğitime patron olmak; hükümetlerin ideolojik yaklaşımları, eğitim pedagojisinin bilimselliği ile oynamalarının nedeni midir? Eğitimci, Yazar Şule Yurcu, Eğitimin Patronları adlı kitabında bu sorulara yanıt arıyor. Hem eğitimciler hem de aileler için çocuk yetiştirme sanatının inceliklerine değinirken bunu, eğitimin günümüzdeki durumu ve sorunları üzerinden tespitleriyle bambaşka bir boyuta taşıyor. Pedagojideki ‘çocuğa görelilik’ kavramının, günümüzdeki ihmaller ve yetersizlikler sonucunda sadece sözde kaldığını anlatırken karamsar bir tablo çizmek yerine nelerin yapılabileceği konusunda çözüm önerileri sunuyor.

Eğitimde patron olmak kavramının, çocuğu öncelemek yerine salt belli kazanım ve görmezden gelinenlerle şekillenen eğitim sisteminin bir yarası olduğunu anlatan Eğitimin Patronları, Osmanlı’dan günümüze eğitim sistemini mercek altına alan bir eser. Yazarın, eğitimcilere ve velilere seslenen; âdeta onlarla sohbet edercesine deneyimlerini aktaran üslubuyla bir başucu eseri, denebilir. Şule Yurcu; elli iki yıl önce başladığı öğretmenlik yaşamındaki tanıklıkları, gözlem ve çıkarımlarıyla eğitim sistemine yaklaşımların farklı yönlerine de dikkat çekiyor.

“Özel okul girişimciliğinin, devletimiz adına artıları çoktur. Eğitim alanında devlete destek olmak açısından yararı çok olan kurumlar sayesinde devletin hizmet vereceği çocukların sayı­sı azalır; sayı azaldıkça da hizmet daha kaliteli olur. Benim, bu kitapta özel okulculuğun yararlarını es geçmek gibi bir amacım asla yok. Ancak yapılan iş, bir insanın olumlu ve özgür gelişi­mine yönelik bir iş olduğu için çalışmaların, uygulamalarla ilgili kararların sorgulanarak, eğitim bilimin ölçütlerine uyarlanarak alınması gerekmektedir.”

Şule Yurcu, Bursa Kız Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra 1969 yılında öğretmenliğe başladı. Yıllar içinde eğitim pedagojisi, ilköğretim matematik öğretmenliği bölümlerini de tamamlayarak yirmi iki yıl resmî okullarda, otuz yıl özel okullarda olmak üzere, elli iki yıllık rutine bağlanmayan sürekli arayış ve gelişim içinde bir süreç yaşadı. 1985-2012 yılları arasında İstanbul, Boğaziçi, Marmara ve Kültür Üniversitelerinin Sürekli Eğitim Merkezlerinde, 1995-2012 yılları arasında da Amerika, İngiltere, İsviçre başta olmak üzere birçok ülkede ECİS ve IB eğitimlerine katıldı. Londra’da Bath Üniversitesi’nde “Eğitim Yönetimi” Sertifika Programı’nı tamamladı. Harward Üniversitesi’nde Howard Gardner’dan “Çoklu Zekâ” ve “Beş Akıl,” David Perkins’tan “Anlamaya Farklı Bakışlar,” Anderson’dan “Bilgiye Ulaştıran Bilişsel Beceriler” taksonomisi ile ilgili eğitimler aldı. California Berkeley Üniversitesi’nde İngilizce adı “Great Exploration Math Science” “Math Their Way” eğitim programlarına katıldı. Yazarın, mesleği eğitimcilik olanlar kadar çocuklarına iyi bir gelecek sunmak isteyen ailelere farklı bir bakış açısı sunan kitabı Eğitimin Patronları, Yazardan Direkt Yayınevi’nden yayımlandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ