Demokrat Zafer

14 Şubat Sevgililer Günü Tüketici İçin Alışveriş Festivaline Dönüştü

Yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü için Digital Exchange’den markalara Influencer marketing önerileri geldi. Digital Exchange’in uzman ekibi, “14 Şubat’ın Black Friday ve Yılbaşı gibi bir indirim festivali olduğu vurgusunu yapan, sosyal medyayı etkili kullanan ve tüketiciye katile vurgusu yapan markaların kampanyaları başarıya götürüyor” dedi.

Her yıl dünyada olduğu gibi Türkiye’de de coşku ile kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, klasik hediyeler çiçek, parfüm ya da giysi alışverişinin ötesine geçerek yılın merakla beklenen en önemli indirim festivallerinden birine dönüştü. Black Friday ve Yılbaşı kampanya dönemlerinde istedikleri ürünleri satın alamayan tüketiciler, Sevgililer Günü için düzenlenen kampanyalarla tablet, bilgisayar, oyun konsolu, cep telefonu, televizyon ve kulaklık gibi ürünleri yüzde 40-70 arası indirimle satın alma imkanını yakalıyor. 14 Şubat Sevgililer Günü, sadece teknoloji alanındaki ürünlerin değil, giysiden kozmetiğe, lüks restoran rezervasyonundan kış ya da yaz tatiline kadar sayısız ürün ve hizmetin de indirimlerle tüketiciyle buluştuğu bir kampanya dönemi olarak ön planda bulunuyor.

Online Taraftaki Artış Her Yıl 5-7 Kat Artıyor

Öte yandan 14 Şubat, kendi büyük ekonomisini de yaratıyor; yalnızca ABD’de 2021 Sevgililer Günü için 22 milyar dolar tutarında alışveriş yapıldı. Türkiye’de ise 2021’de 15 milyar TL olarak gerçekleşen Sevgililer Günü harcamaları 2010’dan itibaren her yıl özellikle online mecrada 5 ile 7 kat artışlar kaydederek ilerliyor. Bu büyük potansiyelden faydalanmak isteyen e-ticaret siteleri ve markalar, Influencer marketing yaparak, tüketiciyi cezbetme yoluna gidiyor. Dünyanın 126 ülkesinde Influencer marketing kampanyaları düzenleyen Digital Exchange’in uzman ekibi, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde markalara başarıyı bağlayacak bir dizi önemli tavsiyede bulundu. Ekipten yapılan ilk açıklamada “Tüm markalar kampanyalarında kırmızı kalp kullanarak tüketiciyi cezbetmek ister fakat yaşanılan ekonomik ortamda tüketiciler kırmızı rengi düşük fiyat çizgisinde görmeyi tercih eder” dedi.

Uzun Süre Kullanılacak Ürünler İçin Alışveriş Fırsatı

E-ticaret sitelerinin ve markaların 14 Şubat’ın sadece aşk temalı bir gün olmadığı konusunda yoğunlaşmaları önerisini getiren Digital Exchange ekibi, şu değerlendirmeyi yaptı:

“14 Şubat Sevgililer Günü, markalar ve tüketiciler için bir alışveriş fırsatı zamanıdır. Günün dokusu ve konsepti sevgililik, aşk üzerine olsa da son yıllardaki alışveriş trendleri bize tüketicilerin markalardan bu özel gün için anlamlı indirimler beklediği ve bunu yakalayınca, yıl boyunca ihtiyacı olan her türlü ürünü satın aldığını gösteriyor. Son yıllardaki 14 Şubat Sevgililer Günü alışverişleri;

-Cep telefonu

-Tablet-Bilgisayar

-Oyun konsolu

-Kablosuz kulaklık

-Televizyon

-Buzdolabı, Çamaşır Makinesi, Fırın

-Kozmetik

-Ayakkabı

-Giysi sıralaması ile ilerliyor. Çiftler, birbirlerine yıl boyunca kullanabilecekleri bir armağan vermek istiyor. Bunu da indirimlerle satın alma yolunu izliyor. Bu nedenle şirketler düzenledikleri Influencer marketing için, 14 Şubat’ın Black Friday ya da yılbaşı kampanyasından daha farklı bir alışveriş imkanı olduğu gerçeğini göz ardı etmemeliler. Sadece aşk ve sevgi temaları üzerine kurulacak, bu türdeki ürünleri ön plana çıkaracak kampanyalar daha az başarı sağlıyor. O nedenle tüketiciye yıl boyunca kullanabilecekleri ürünleri sevgi ve aşk temasına özel en uygun fiyatla aldıkları mesajı verilmeli.”

Instagram’da Yapılan Kampanyalar Etkili

Influencer marketing çalışmalarının sosyal medya mecralarında düzenlenmesi öncesinde iyi planlanması gerektiğinin altını çizen Digital Exchange ekibi, “Her ülkenin belli dönemlerde daha çok yoğunlaştığı sosyal medya mecraları vardır. Seçim ya da önemli toplumsal olaylar döneminde Twitter ön planda bulunur. Z kuşağı gençleri vakit geçirmek için genellikle TikTok’ta yer alır. Şirketler bir kurumsal içerikleri noktasında Linkedln ve YouTube’u tercih ederler. Fakat salgın dönemiyle birlikte Türkiye’de en çok yükselen sosyal medya alanı Instagram oldu. 2021’in başından beri Türkiye’de Instagram açık ara önde bulunuyor. Aylık 20.2 saat ortalama ile Türkiye, Instagram kullanımında dünya lideri. Bu nedenle de 14 Şubat Sevgililer Günü kampanyalarında tercih edilecek ilk mecranın Instagram olmasında fayda var. Influencer marketingde hem ürün ve deneyim hikayeleri, hem paylaşımlar de Reels videoları markalar için doğru tercihler sayesinde önemli bir verim sağlıyor” bilgisini verdi.

 

Müşteriyi Sürekli Kılacak Temalar İşlenmeli

Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk ise 14 Şubat Sevgililer Günü’nün hediye alma alışkanlıklarından söz etti. “Kişiler sadece bir elektronik eşya, bir giysi ya da kozmetik malzemesi almakla kalmıyor aynı zamanda romantik bir yemek ya da birkaç günlük kısa tatiller de satın alıyor” diyen Pamuk, şirketlerin 14 Şubat’tı tüketici ile uzun vadeli bir ilişki şeklinde görerek buna uygun kampanyalar yapması gerektiğini söyledi. Pamuk şöyle devam etti: “Türkiye’de şık ve romantik bir akşam yemeği yenecek birçok restoran var. Bu markalar arasında da ciddi rekabet bulunuyor. 14 Şubat’ta sevgilisi ya da eşi ile romantik bir akşam geçirmek isteyenlerin tercihleri, konaklayabilecekleri şık restoranlara sahip otel grupları olacaktır. Bu oteller 14 Şubat’a ilişkin Influencer marketing yaparken deneyimi anlatmaya, yaz ve kış tatili olanaklarını da bildirme gibi birden fazla seçeneğe yönelebilirler. Bu tür Influencer marketing çalışmalarında sosyal medya ünlüsü deneyimini aktaran bir çalışma yapacaktır. Fakat otel markalarının kış ve yaz tatillerini de düşünerek bir Influencer marketing çalışması yapması, müşterilerinin sürekliliğini sağlayacak temaları işlemesi onların cirolarını artıracak bir başka unsur olacaktır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ