Demokrat Zafer

Müteahhitler neden ihalelere katılmıyor?

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, kamudaki inşaat ihalelerine girmeyen müteahhitlerle ilgili bir okurdan gelen açıklamayı bugünkü köşesinden paylaştı.

Aydın, köşesinde şu ifadeleri kullandı:

Önceki hafta bu sütunlardan, kamudaki inşaat ihalelerine girmeyen müteahhitlerin beklediği fiyat farkı düzenlemesinin TBMM‘den geçtiğini aktarmıştık.

O yazımız üzerine Faruk Özer adlı okurumuzdan bir ileti aldık.

Kendisi de müteahhit olan okurumuz bunun sadece fiyat farkı kaynaklı bir sorun olmadığını belirtmiş.

Özer, “Belki amacınız Bursa belediyelerinin bir an önce yatırımlarının başlamasıdır, lakin, bu yazınızla müteahhitlerin de durumundan bahsettiğiniz için sağ olun. Ben de orta boy bir kamu müteahhidiyim Ancak ihalelere katılmama sebebi; fiyat farkından ziyade, ihalelerin idarelerce belirlenen fiyatlarının çok düşük kalmasıdır.”

Faruk Özer bunu da şöyle izah etmiş;

İdareler bir işi maliyetlendirirken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İller Bankası, DSİ ve Karayolları gibi kamu kurumlarının her sene yayınladığı birim fiyat ve pozları kullanırlar. İdareler için bu birim fiyatları kullanarak yaklaşık maliyet oluşturmak bir nevi zorunluluktur ve bu yol ilgili memuru teftiş tehdidinden kurtarır.”

Henüz bu kurumların 2022 yılı birim fiyatlarını yayınlamadıklarına dikkat çeken Özer devamla şunları da vurgulamış;

2021 birim fiyatları çok çok düşük. İdareler halen 2021 birim fiyatları ile ihaleye çıktığından müteahhitler bu ihalelere katılsa bile günümüz maliyetlerine göre verilen fiyat teklifleri 2021 birim fiyatlarına göre hazırlanan idare yaklaşık maliyetinden çok yukarıda kalmaktadır ve ihaleler iptal edilmektedir. Güncel maliyetler ile kamu kurumlarının 2021 fiyatları arasında yüzde 80 ila yüzde 100 fark olduğunu tahmin edersiniz herhalde.”

Kamuda çalışan müteahhitlerin bu nedenle, nasıl olsa iptal edilir düşüncesi ile ihalelere katılmamaya devam ettiklerine dikkat çeken Özer çözümü de şu satırlarla önermiş;

Kamu kurumlarının ivedi olarak 2022 yılı birim fiyatlarını hakkaniyetli bir şekilde ilan etmesi ve idareler de yeni ihalelerinde 2022 fiyatlarını kullanarak ihaleye çıkmalıdır.”

Yeni pozlar yayınlandı mı bilmiyoruz ama projelerine yüklenici bulamayan kurumların bu sorunun aşılmasına eğilmeleri de şart olmuş.

Gerçi döviz ve altındaki oynaklık durağanlaştı ama piyasada fiyatlar henüz oturmuş değil.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ