Demokrat Zafer

MODOKO BAŞKANI KORAY ÇALIŞKAN: “HAMMADDEDE FİYAT ARTIŞI DEVAM EDİYOR”

Türkiye’nin en eski mobilya alışveriş sitesi MODOKO, İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25-31 Ocak tarihleri arasında eş zamanlı gerçekleşen Avrupa’nın en büyük mobilya fuarı, İstanbul Mobilya Fuarı’nda yer aldı. İstanbul’daki mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştiren MODOKO, 2022 yılında ihracat payını yüzde 40’a çıkarmayı hedeflerken, Başkan Koray Çalışkan, hammaddeye yeniden yüzde 15 zam geldiğini belirtti. Çalışkan, bir daha hava muhalefetiyle karşılaşılmaması için 2023 yılında İstanbul Mobilya Fuarı’nın nisan ayında yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Doğrudan 5 bin, dolaylı yoldan 25 bin kişiye istihdam sağlayan, 350 işletmesiyle mobilya sektörünün kalbinin attığı MODOKO, İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25-31 Ocak tarihleri arasında eş zamanlı gerçekleşen Avrupa’nın en büyük mobilya fuarı, İstanbul Mobilya Fuarı’nda yer aldı. 2021 yılını 4,3 milyar dolar ihracatla kapatan ve 2022 yılında 6 milyar dolar ihracat hedefinin konulduğu mobilya sektörü, 2022 yılını “ihracat yılı” olarak belirlerken, MODOKO da ihracatla ilgili özel bir birim oluşturdu. İhracat hedefi karşısında hammaddedeki zamların 2021 yılından itibaren artarak devam ettiğini belirten MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “MODOKO olarak İstanbul’daki mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştiriyoruz. 2022 yılında ihracat payımızı yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yüzden MODOKO olarak her iki fuar merkezinde de yerimizi aldık. Geçtiğimiz günlerde İtalya’da her yıl düzenlenen dünyanın en büyük mobilya fuarının iptal edilmesi, sektörümüz için bir avantaj sağladı. Fuarın ilk gününden itibaren ağırlıklı İsrail olmak üzere Katar, Rusya, Romanya, Pakistan, Hindistan, ABD gibi pek çok satın almacılarla bir araya geldik. Ancak kar yağışı fuarı buruk başlamamıza neden oldu. Tekrar aynı sorunu yaşamamak adına fuar sonrası ilk gündem maddemiz 2023 yılında fuarın her yıl nisan ayında düzenlenmesi gerektiği yönünde olacaktır” derken, artan hammadde fiyatlarına da bir kez daha dikkat çekti. Koray Çalışkan, “2021 yılında tam 9 kez sunta&MDF artışıyla karşı karşıya kalan mobilya sektörü, geçtiğimiz günlerde yeniden yüzde 15’lik bir zamla karşılaştı. 10 sene öncesinde 25 tane sunta&MDF üreticisi varken, bugün bu sayı yarı yarıya azaldı ve ciddi bir tekel oluşmuş durumda. Mobilyada zam yağmurunun yaşanmaması için hammadde fiyatlarındaki artışın bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor ki, dünya devi sunta&MDF üreticilerimizin ihracattan ziyade daha hammaddeyi daha katmadeğerli bir hale getiren mobilya sektörüne temin etmelerini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

1969 yılında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının desteği ile kurulan MODOKO’da 150 bin metrekarelik alanda 350 önemli mağaza bulunmaktadır.  Her tarzda mobilya üreten ve kişiye özel tasarım yapan birçok firmayı da bünyesinde bulundurarak yaşam alanlarını daha özel kılan MODOKO, doğrudan 5 bin, dolaylı olarak 35 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. MODOKO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan’dır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ