Demokrat Zafer

Ülkemizde haksız rekabete ve niteliksiz eğitime neden olan plansız eğitim anlayışından vazgeçilmelidir

Bursa İnşaat Mühendisleri Odası, Çağdaş Mühendisler grubu adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) başkan adaylığı açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa İnşaat Mühendisleri Odasında adaylık açıklaması

Bursa İnşaat Mühendisleri Odası, Çağdaş Mühendisler grubu adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) başkan adaylığı açıklaması gerçekleştirdi.

Küçükkayalar’ın konuşması şöyle;

“Meslek Odamız 6235 sayılı TMMOB kanunu, 3458 sayılı mühendislik mimarlık kanunu kapsamında 1954 yılında kurulmuş; günün koşullarına göre ağırlıklı kamu kurumlarının ihtiyacını karşılamak üzere eğitim, öğretim planlaması yapılmıştır.

Mühendislik diploması sahibi olan inşaat mühendisleri, mesleğimizin tüm faaliyet alanlarında imza yetkisine sahip olabiliyordu. Bugün de aynı yetkilerle inşaat fakülteleri mezun vermeye devam etmektedir. Günümüzde mühendislik faaliyet alanları teknolojiyle birlikte gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Neredeyse her faaliyet alanı uzmanlık gerektiren eğitime ve birikime ihtiyaç duymaktadır. Gelişmiş ülkeler inşaat mühendisliği eğitimini bu gelişmelere uygun biçimde planlamaktadır. Mühendislik faaliyetini sürdüren meslektaşlarımızın kazanılmış hakları korunarak 1954 koşullarını çoktan geride bırakmış ülkemizde, faaliyet alanımızdaki mühendislik eğitimi uzmanlık alanlarına göre ve ülkenin ihtiyacına göre planlanmalıdır.

İşsizlik ve istihdam sorununun çözülebilmesi için öncelikle her ilde mühendislik fakültesi açma şeklindeki popülist politikalar nedeniyle her sene 10-12 bin mezun veren ve 140 bin aktif mühendisin olduğu ülkemizde haksız rekabete ve niteliksiz eğitime neden olan plansız eğitim anlayışından vazgeçilmelidir. Genel Merkez tarafından her sene yayınlanan asgari mühendislik hizmet bedeli resmî gazetede yayınlanarak yasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Plansızlıktan ve politikasızlıktan çevre ve doğa sorunlarına da neden olan imar aflarıyla desteklenen, mühendislik hizmeti almayan, kaçak yapılaşmaya engel olunmalıdır. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde Marmara depremiyle gündeme gelen riskli yapıların iyileştirilmesi yasası ile ülkemiz gündemine giren kentsel dönüşüm politikası, kentlerin sorunlarını da çözmek amacıyla diğer farklı mesleki disiplinlerle birlikte mastır plan olaral ele alınmalı ve maddi manevi altyapısı oluşturulmalıdır. Uzun zaman yapı, proje denetimini savunan ve protokollere duyarlı belediyelerle iş birliği yaparak denetim sürecini hayata geçiren meslek odalarımızın öngörüsü Marmara depremiyle birlikte devlet politikası haline gelse de taraflarla yeterince tartışılmadan devşirme yasalarla kâr amacı güden özel yapı denetim şirketleri ile ülkenin koşullarına uyarlanan yasa değişiklikleri ile yürütülmeye çalışılsa da kamu çıkarı öncelimiz ve bağımsız yapılanması olmayan Yapı Denetim Yasası tartışması konusu olmaktan kurtarılmalıdır. Hayatın her alanında olduğu gibi mesleğimizin icrasında da cinsiyet ayrımcılığı ile mücadeleye kesintisiz devam, eşit işe eşit ücret söylemimiz savunulmalıdır. Teknolojinin ve bilimin gelişmesi ile birlikte mesleğimizin eğitim müfredatı da hızla değişime uğramaktadır. Eğitimdeki değişim, meslek içi eğitimlerde desteklenmelidir. Bu ve benzeri sorunların mesleğimizin genel sorunları olduğu ve sorunlarımızın birden fazla meslek disiplininin faaliyet alanını kapsadığını bilerek çözümün, yasa yapıcıyı ve yerel yönetimleri kitlesel tepkimizle ikna edebileceğimizden hareketle TMMOB birlikteliğinde faaliyet göstererek kesintisiz mücadele etmek için Meslek Odası yapılanmasına, hayatın merkezine vicdan ve merhameti koyarak mesleki ve toplumsal sorumluluklarımı yerine getirme çabasıyla, geleceğimiz olan genç meslektaşlarım ile birlikte üretmek, birlikte yönetmek için 20 Şubat 2022 Pazar günü yapılacak seçimlerde Çağdaş Mühendisler Başkan adayıyım.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ