Demokrat Zafer

‘Şu anda satışlar durma noktasına gelmiş’

www.olay.com.tr’de yayınlanan, gazeteciler Mustafa Özdal ve Yaman Kaya’nın hazırlayıp, sunduğu “Gündem Özel” programına katılan Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız, “Fiyatların anormal yükselmesinden dolayı esnaflarımız çok etkilenmiş durumda. Şu anda satışlar durma noktasına gelmiş. Cirolarda yarı yarıya bir kayıp var” dedi.

Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız, “Biz yaklaşık bir yıldır pandemi süreciyle beraber pandeminin biraz da normale dönmesinden itibaren daha da yoğunlaştırdık esnaf ve çarşı, pazar ziyaretlerimizi. Önceki hafta da Gemlik, Orhangazi ve İznik ilçelerimizi ziyaret ettik. 220 civarında esnaf ziyareti yaptık üç günde. Çatkapı değil, içeri giriyoruz, sohbet ediyoruz, dertleşiyoruz” ifadelerini kullandı.

Cirolarda yarı yarıya bir kayıp var”

Başkan Yıldız, “Gördüğümüz tablo şu ekonominin şu anki zaten verileri, rakamlar, enflasyon, fiyatların anormal yükselmesinden dolayı esnaflarımız çok etkilenmiş durumda. Şu anda satışlar durma noktasına gelmiş. Cirolarda yarı yarıya bir kayıp var. Bazı esnaflarımızın durumu daha da sıkıntılı. Mesela size bir, iki örnek vereyim. Bir tane esnafımızın söylediği gerçekten bizi çok etkiledi. Bu aslında toplumun içinde bulunduğu durumu da gösteriyor. Alışveriş yapan bir müşteri 5 liralık bir ürün almış. Bozuğum yok, bunu kredi kartından geçsek olur mu demiş. Esnaf da buna gerek yok, sonra verirsiniz, önemli değil demiş. Vatandaş da teşekkür etmiş ama almadan çıkmış. Böyle bir durum var. Bu gelinen noktayı gösteriyor. Düşünün kredi kartları, artık son limitler” dedi.

Durum iç açıcı değil”

Esnafların da durumunu anlatalım. İçeride lambalar kapalı. Düşünün zemin kattaki dükkanlara giriyorsunuz bugün hangi dükkana gitseniz normalde ışıklar açık olur. Çünkü içerisi genelde loş ortamlar oluyor, hepsinin vitrini genelde güneş alan noktalarda değil. Ancak artık lambalar kapalı” şeklinde konuşan Başkan Yıldız, “İçeride ısıtıcı yok ve soğuk bir ortam. Hatta dışarısı daha sıcak diyebilirim çünkü güneş var en azından dışarıda biraz üzerinize güneş vuruyor. Birkaç kat kalın giyinmiş ve kendini korumak durumunda olan esnaflarımız var. Hakikaten durum iç açıcı değil. Elektrik sobası veya klima var neden kullanmıyorsunuz dedim artık çalıştıramıyoruz başkanım dediler. Elektrik faturaları el yakıyor. Geçen ay bize 300 lira fatura geliyordu. Bu ay 480, 500 lira fatura gelmiş. İki katına yakın fatura gelmiş, elektrikte yüzde 127’lik bir zam var. Tablo böyle. Esnafların çoğunda artık yardımcı personel yok. Çıraklık-kalfalık olayı kalkmış. Bakın bir kültür yok oluyor. Zorunluluktan dolayı çünkü ben geçinemiyorum diyor, kiramı ödeyecek durumda değilim… Artık elindeki malı, nakit paraya çevirmeye çalışan, kendini son süreçte kurtarmaya, toparlamaya çalışan ama umudunu yitirmiş esnaflar var. Moralinizi bozmayın, bugünler de geçer, sonuçta evet ekonomi kötü ama bu hep böyle gidecek diye bir durum yok dedik” ifadelerini kullandı.

Partimize teveccüh var”

Yıldız, “Şu anda vatandaşta iktidar partisine karşı bir rezerv oluşmuş durumda. Hatta yıllardır esnaf ziyareti yaparım, ilk kez esnafların bu kadar tepkili olduklarını görüyoruz. Kamera karşısında, fotoğraf çekiminde çok dikkat ederlerdi, kareye girmek istemezlerdi, artık her girdiğim esnafla fotoğrafım var, hiç çekinmiyorlar. İnsanlar çok tepkili. Haklılar, canları yanmış. Partimize teveccüh var. Birebir görüşmelerde bunu hissediyoruz, gözlerindeki umut ışığını görüyoruz. Genel Başkanımıza bir teveccüh ve saygı var. Genel Başkanımızın samimiyetini ve içtenliğini insanlar biliyor. Tabii ki eleştirenler de var. Bunları da görüyoruz sahada. Niye o zaman bunları dile getirmediniz diye duygusal tepki veren vatandaşlarımız da var” açıklamasını yaptı.

Gelecek” anketlerde nasıl gözüküyor?

Başkan Yıldız, “Gerçek anketler çarşı, pazar, vatandaştır. Evdeki hanımefendilerin mutfakları, kaynamayan tencereler, raflardaki etiketler… Gerçek anketler bunlardır. Bu anketlere baktığımız zaman zaten durum ortada. Fakat anket şirketlerinin yapmış olduğu çalışmalar evet bize de yansıyor, duyuyoruz. Fakat bir, iki anket şirketi bizim partimizi anketlerde manipüle ederek, çarpıtarak verdi ve biz bunu yakaladık. Bizim teşkilat mensuplarımıza yapılan anketlerden dolayı yakaladık. Konya, İstanbul ve birkaç ilimizde tesadüfen teşkilat mensubu arkadaşlarımıza anketör soru sordu. Sorularda 7-8 tane parti ismi var ama Gelecek Partisi’nin ismi yok. Hangi partiye oy verirsiniz diye soruyor doğal olarak teşkilat mensubu Gelecek Partisi diyor ama bizim listemizde Gelecek Partisi yok diyor anketi yapan kişi. Bizde yok ama diğer seçeneğine sizi dahil edelim teklifi geliyor. Bunun fotoğrafı da var. Genel Başkanımız bu anket şirketlerini öncelikle uyarıp, tekrar halinde de kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade ettiler. Biz gösterilen oranların üzerinde olduğumuzu biliyoruz, çünkü vatandaştaki yansıma bunu gösteriyor. Bir de gerçek anket neticelerini seçim atmosferine girdiğinizde hissedeceksiniz” dedi.

Şu anda gençlerimiz evden çıkamıyor”

Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

“Gençlerimizin sosyalleşmesi konusunda şu anda ciddi endişelerimiz var. Sebebi şu ailelerin ekonomik problemleri çocuklarına yansıyor. Bunları gözlemliyoruz. Bir kafeye gidip oturması lazım bir gencin, arkadaşıyla çay içebilmesi, sinemaya, tiyatroya gidebilmesi lazım. Yurt dışını geçtik… Bu sosyal şeyleri yapabilmesi lazım. Şu anda gençlerimiz evden çıkamıyor. Neden biliyor musunuz? Harçlığı yok… Ailesine yük olmak istemiyor, ailesinin durumu sıkıntılı, tasarruf yapmak istiyor… Dolayısıyla asosyal bir gençlik var, bakın tamamen internet üzerinde zaman geçiren çünkü başka alternatif yok, bundan endişe ediyoruz. Gençliğin sosyalleşmesi, spor yapması lazım, dışarı çıkması lazım, hava alması, yürüyüş yapması, arkadaşlarıyla oyun oynaması lazım. Bu çok önemli.”

Alparslan Yıldız Röportajı
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ