Demokrat Zafer

Nişantaşı Seyhanlı Apartmanı’nda Beysun Mert Mimarlık İmzası

İstanbul Nişantaşı’nda kentsel yenileme kapsamında yeniden inşa edilen Seyhanlı Apartmanı, Beysun Mert Mimarlık tarafından bölgenin alışılagelmiş plan çözümlerinden farklı olarak daha çağdaş, kullanışlı ve kayıp alanlardan uzak duran bir anlayışla tasarlandı.

Nişantaşı Hüsrev Gerede Caddesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen ve Beysun Mert Mimarlık imzası taşıyan Seyhanlı Apartmanı, 16 bağımsız birimden oluşacak şekilde hayata geçirilmiş. 286 metrekare taban oturumu olan ve 2.241 metrekare kullanım alanına sahip olan projede bağımsız birimlerin 14’ü konut, diğer ikisi ise ticari amaçlı kullanılacak şekilde tasarlanmış. Çok eğimli Hüsrev Gerede Caddesi’nde, binaların eğimde kalan yarı bodrum katlarının algısı, bodrum kat etkisinde olduğundan yarı bodrum ve zemin kat iki metre içeri çekilerek projedeki bodrum kat etkisi yok edilmiş. Arka sokakta ise iki kat 70’şer cm içeriye çekilerek bu ikin katın ışık alması ve büyük pencereleriyle bodrum kat etkisinden kurtulması sağlanmış.

Caddede yaygın olarak kullanılan bitişik nizam plan tipindeki katlar, ön cephe-arka cephe doğrultusunda iki daire olarak çözülmüş. Bitişik nizamda derin parsel boyları, uzun koridorlu karanlık “aydınlık boşluklarıyla” kullanışlı olmayan ve çok kayıp alanları olan plan çözümleri yapılmış. Özellikle Seyhanlı Apartmanı’nın bulunduğu sıradaki binaların arka cephelerinin de güzel bir sokağa bakması, hatta üst katlardan deniz görür konumda olmaları nedeniyle işverene iki alternatif çözüm sunulmuş. Alışılagelen çift cepheli, uzun koridorlu ilk çözümde, aydınlık boşluğu merdiven sahanlığına katılarak kayıp alan azaltılmaya çalışılmış. İkinci plan alternatifinde ise tek cepheli, biri ön caddeye diğeri ise arka sokağa bakan iki daire olarak çözülmüş. Merdiven sahanlığında oluşturulan ışıklık, havalandırma için kullanılırken zemin kat dairesinin bile merdiven sahanlığından ışık alması sağlanmış. Böylece havalandırma açısından neredeyse çift cepheli daire gibi performans gösteren dairelerde, koridor-aydınlık gibi kayıp alanlar kalmamış. 286 metrekare taban oturumu olan binada, her katta 120 metrekarelik iki daire elde edilmiş ve bu bölgenin kullanıcı profili incelenerek kapalı mutfaklar açık mutfağa dönüştürülmüş.

Konut çözümlerinde dolap alanlarının önemi düşünülerek 120 metrekarelik dairelere 12 metrelik gömme dolaplar yerleştirilmiş ve alerjiler başta olmak üzere diğer kent hastalıkları da düşünülerek merkezi toz emme sistemi kullanılmış.

Beysun Mert Mimarlık Hakkında:

Beysun Mert 1970 yılında, İstanbul’da doğdu. 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne girdi. Öğrencilik yıllarından başlayarak farklı mimarlık atölyelerinde çalışarak eğitimini sürdürdü. 1999’da kendi mimarlık atölyesine kurdu. Halen Beysun Mert Mimarlık çatısı altında çalışmalarına devam ediyor.

Birbirinden farklı konularda proje üretmeyi vizyon olarak benimseyen Beysun Mert Mimarlık, bu doğrultuda esnek organizasyon yapısıyla diğer disiplinlerle ortak çalışmalar yürüterek İstanbul merkezli ofisinde profesyonel ekibiyle birlikte mimarlık hizmeti veriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ