Demokrat Zafer

Güncel Hemoroid (Basur) Tedavileri Nelerdir?

Halk arasında basur adıyla bildiğimiz hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişlemesiyle meydana gelen ciddi bir hastalıktır. Avrasya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Akın Ünal, güncel basur tedavileri hakkında önemli bilgiler veriyor.

Hemoroid Neden Oluşur ve Belirtileri Nelerdir?

Kanama, ağrı, makatta oluşan şişlik ve ıslaklık hissi, ishal ve kabızlık, yanma gibi durumlar hemoroidin genel belirtilerindendir.

Hemoroid oluşmasına sebep olan etkenler arasında:

  • Günlük hayatta genellikle dar kıyafetler tercih etmek
  • Uzun süre çömelerek aynı pozisyonda kalmak ve ıkınmak
  • Çok ağır şeyler kaldırmak,
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Hamilelik gibi etkenler yer alır.

Hemoroid Türleri Nelerdir?

Hemoroid, iç ve dış olmak üzere iki farklı türe sahiptir.

  1. İç Hemoroid

İç hemoroidin kaynağı makat iç damarlarıdır ve 4 farklı evreden oluşur. İlk evrede damarlar genişler fakat makatın dışına çıkmaz. İkinci evrede damarlar dışkıyla birlikte makat dışına çıkabilir ve sonrasında kendiliğinden içeri girer. Üçüncü evrede makattan dışarı çıkan hemoroid elle itilerek içeri sokulabilir. Dördüncü ve son evrede ise dışarıya çıkmış olan hemoroid, kişisel müdahaleyle makatın içine sokulamaz.

  1. Dış Hemoroid

Dış hemoroidde kaynak makat bölgesinin dışındaki damarlardır. Şişlik ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Hemoroidin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hemoroid ilaçla tedavi edilemezse cerrahi işleme başvurulabilir. Ayrıca kişinin yaşam tarzında yapacağı değişiklikler de tedaviyi olumlu etkiler. İlaçla tedavi yapılırken hastaya makat bölgesi kremleri, fitilleri ve damar büzücü ilaçlar verilir.

Skleroterapi

Öncelikle damar büzücü ilaçlar, genişleyen damarlara uygulanarak onları birbirlerine yapıştırır. İşlem 3 ila 5 dakika arası sürer ve bazen birkaç kez tekrar edilebilir. Kişi işlem sonrası günlük hayatına devam edebilir.

İnfrared Koagülasyon

Halk arasında lazer tedavisi olarak bilinen ve 3 ila 5 dakika arasında süren işlemde genişleyen damarlar kızıl ötesi ışınlarla yakılır. Hasta aynı gün hastaneden taburcu olur.

Bant Ligasyon Yöntemi

Hemoroid kitlesinin köküne lastik bant takılır. Böylece sıkıştırılan damarların kuruyup düşmesi amaçlanır. Hasta aynı gün hastaneden taburcu olur.

Longo Yöntemiyle Hemoroid Tedavisi

Üçüncü ve dördüncü evredeki hemoroid hastalarında bağırsağın iç kısmından 2 cm çapında ve halka şeklinde bir doku alınır.  Kalan dokular birbirine zımba tekniğiyle bağlanır. Böylelikle genişleyen damarların bütünlüğü bozularak kısaltılmış olur. Son olarak dışarıya sarkan hemoroid de ortadan kaldırılmış olur.

Ferguson Tekniği (Cerrahi Hemoroidektomi)

Genişleyerek hemoroid oluşturan damarlar bistüri yardımıyla kesilip çıkarılır. Geriye kalan dokunun bütünlüğü ise dikiş atılarak sağlanır. Dikiş gerektiren bir işlem olduğu için diğerlerine göre tedavi süreci daha ağrılı geçebilir.

Ultrasonik Hemoroidektomi

Oldukça sık tercih edilen bu yöntemde, ultrasonik dalgalar kullanılır. Dolayısıyla hasta minimum seviyede doku hasarı yaşar ve çok daha az ağrı hisseder. Genişleyen damarlar ultrasonik dalgalarla yakılarak alınır. İşlem dikişsiz ve kansızdır.

Lazer Hemoroidolizis

Bu yöntem için uygun vakalarda ağrısız, kanamasız şekilde ve oldukça kısa sürede gerçekleştirilen güvenli bir tedavi yöntemidir.

www.avrasyahospital.com.tr

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ