Demokrat Zafer

Bu cinayetler genel ahlaki çöküşün sonucudur!

Genç meslektaşımız Özge Demir’in “Bu Memleketin Kadınları” kaleminden anılarla buluşmaya günler kala Memleket Parti Bursa İl Başkanlığı ve İlçe Başkanlıklarından tam destek! kitabın editörlüğünü meslektaşımız Asya Nur Şener yaptı.

Kitaba ilişkin görüşlerini gazetemizle paylaşan Memleket Parti üyelerinin heyecanı da gözlerinden okunuyordu.

Memleket Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Burpol Polimer Kurucu Ortağı Genel Müdürü İlkay Yıldırım;”Türkiye’de kadın olmak bir türkü dür. Memleketimde kadın olmak bazen de hikâyenin tamamlanacağını öngöremediğin bir mücadeleyi her cephede sürdürmek zorunda olmaktır. Bir cesaret öyküdür memleketimin kadınları. Evde ev kadını, okulda öğrenci, iş dünyasında çalışan, her alanda varım demeye çalışmaktır Türkiye de kadın olmak. Hayatın içinde “Ben de varım” diye haykırmak zorunda kalmaktır. Çocukluğunu bir çırpıda geride bırakıp bazen de çocuk gelin olup büyümeye mecbur olmaktır. Bazen de hep öteki kalmaktır. Sevgili Özge Demir’ in kaleminden memleketimin kadınları her satırında umut ve Hepimizin çok istediği değişimi arzulayan manaları bulacaksınız. Tüm onurlu, mert, çalışkan, gururlu Türk kadınlarına, memleketimin kadınlarına bu satırlar ve umut armağan olsun.” dedi.

Memleket Partisi Bursa İl Başkanı Av Güner Aklan; “Ülkemizde kadına yönelik şiddet yaygın bir toplumsal sorun. Bu sorunu ne kadar gizlemeye veya yok saymaya devam edersek o kadar artacaktır. Elinizdeki bu kitap gerçek ve yaşanmış olaylarla kadına şiddeti tüm çıplaklığıyla ortaya koyarken, siyasetçilerden yöneticilere, uzmanlardan sokaktaki vatandaşa kadar her birimizin çıkara-cağı çok önemli dersler de içermekte.” dedi.

Memleket Partisi İnegöl İlçe Başkanı Yasemin Soydan; “Cinayet katil için bireysel bir suç olabilir. Ancak bir ülkede kadın cinayetleri son on yılda iki kat artmışsa kadın cinayetlerine bireysel suç olarak bakmak yerine toplumsal düzeyde bakmak, incelemek gerekir. Çözüm ancak bilimsel araştırmalar ışığında farkındalık yaratarak sistematik eğitimler ile olacaktır. Bu cinayetler genel ahlaki çöküşün sonucudur.” dedi.

Memleket Partisi Genel Disiplin Kurulu Üyesi Cavit Kaya; “Kadınlar avcıların peşine düştüğü ceylanlar gibi yaşıyorlar aramızda… O denli tedirgin, o denli korku dolu bakışları…Kadını hayat-tan dışlayan, köleleştiren, diline dolayan söylemlerin adalet karşısında hesap vermesi için hukukçularımıza büyük görev düşüyor… Bu konuda en büyük görev de üniversitelerin omuzlarında… Bu kabusun nedenleri araştırılmalı, bilimin ışığında çözüm önerileri üretilmelidir… Kadın cinayetlerinin kanıksanmasına izin vermeyeceğiz…” dedi.

Memleket Partisi Bursa Kurucu İl Sekreteri Esra Arıkan; “Bizim memleketin kadınları, yoktan var eder, varı çok eder… Yorulur, yoğrulur, kırılır… Anne olur uyumaz, eş olur kıymeti bilinmez. Yine de vefadan ödün vermez… Öldürülür, dövülür, sesi kesilir ama yılmaz… Hepsinin sesi olabilmek dileğiyle.. Kitabın yazarı, geç bulduğum ancak kaybetmeye niyetim olmayan kıymetli kadın hakları savunucusu, gerçek gönüllü Özge Demir’e başarılar dilerim.” dedi.

Memleket Partisi Bursa Kültür ve Sanattan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Leyla Yenigün; “Fiziksel güç ilkel dünyada üstünlüktür. Fakat sevgiyle büyütülen erkek çocukları bu gücü kullanmayı akıllarından bile geçirmezler. Kadına şiddeti önlemek, sevgi ve eğitimle olur ancak.” dedi.

Kitabın yazarı Özge Demir; “Sayısal veriler önemlidir ve herhangi bir konuyla alakalı gidi-şatı gösterir. Maalesef hiç bitmeyen ve günden güne artan kadın cinayetlerinin sayısal sonuçlarından bahsedeceğim. Bu bir utanç tablosudur. Bu toplumsal bir ayıbın nicel halidir. Kadın cinayetlerinin verilerini tutmak devletin görevidir. Devletimizin böyle bir veri kaydı yok. Biz bu verilere kadın cinayetlerini durduracağız platformundan ulaşıyoruz. 2021 Ekim Ayında Erkekler Tarafından 18 Kadın Öldürüldü, 19 Kadın Şüpheli Şekilde Ölü Bulundu. Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi 11 yıldır devam ediyor. 2010 yılından itibaren kadın cinayetlerini durduracağız platformu kadın cinayetleri verilerini kamuoyuna açıklıyor. İçişleri Bakanlığı ise kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öl-dürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söylüyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçiril-mesi için kadın cinayetlerini durduracağız platformu senelerdir mücadeleye devam ediyor.

Ben bir kadın olarak bu raporu sunmaktan utanç duyuyorum. Bu ay 18 kadın cinayeti işlenmiş, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi baha-neyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 6’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddet-mek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafın-dan, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor. Kadınlar kimler tarafından öldürüldü? Ekim ayında öldürülen 18 kadının 11’i evli olduğu erkek, 3’ü birlikte olduğu erkek, 1’i oğlu, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 1’i akrabası tarafından öldürülmüştür. Öldürülen kadınla-rın 1’inin faille olan yakınlığı tespit edilememiştir. Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü. Kadınların 13’ü evinde, 2’si arabada, 1’i sokak ortasında, 1’i işyerinde, 1’i avukatlık bürosunda öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 72’si evlerinde öldürüldü. Bir kadın olarak kadın cinayeti diye bir kavramın olmasından ve bunun sayısal veriye dökülecek kadar çok olmasından utanç ve korku duyuyorum. Kendimi güvende hissetmiyorum. Yasaların ve devletin beni koruyabileceğine olan inancım her geçen gün biraz daha azalıyor. Kadınların büyük bir çoğunluğu da bu şekilde düşünüyor. Bu kadın katliamının önüne geçmek için yetkililer hala neyi bekliyor?” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ