Demokrat Zafer

Bursa’da müteahhitlerine yüklü ödeme! Büyükşehir işi sıkı tutuyor…

Olay gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Acemler’deki köprülü kavşakta başlayan vinçli kiriş montajı sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın dikkat çeken sözlerini bugünkü köşesine taşıdı…

Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa’nın uzunca süredir tamamlanmayı bekleyen Acemler’deki köprülü kavşakta önceki akşam vinçli kiriş montajı çalışması vardı.

Gece saatlerindeki çalışmaları Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bürokratlarıyla birlikte takip etti. Aktaş’ın daveti üzerine gece başlayan o çalışmaları biz de yerinde izledik.

Odunluk, Dikkaldırım yönünden gelen trafiği Büyükşehir Belediye Stadyumu önünden Ankara yoluna bağlayacak kavşağın dev metal kirişleri aylar süren bekleyişin ardından nihayet monte edilmeye başlandı.

Yüklenici Alsa’nın çeşitli bahanelerle yapımını sarkıttığı o kavşakta 3 gün sürecek bir montaj çalışması var. İlk günkü montajda her biri 130 tonluk 4 kirişin montajına başlandı.

Güvenlik nedeniyle Bursaray hattındaki enerji kesilerek ve seferler durdurularak sürdürülen çalışmaların sorunsuz tamamlanması için hem Büyükşehir’in hem de yüklenici firmanın önlemler aldığına tanık olduk.

Gece saatlerinde montajı yerinde inceleyen Başkan Aktaş, zor ve riskli bir çalışma yürütüldüğünü anlattı. Acemler’deki trafik yoğunluğuna da dikkat çeken Aktaş şöyle konuştu:

“Bölgedeki düğümleri çözmek için yoğun bir mesai harcıyoruz. Bu çalışmalardan biri de stadyumun yanındaki bağlantı köprüleri. Burada her biri 130 ton ağırlığında olan 4 ayrı kirişin montajı yapılıyor. 60 metre açıklıkla Bursa’nın en uzun metrajlı çelik kirişi diyebiliriz. Çalışmayı kısa sürede tamamlayıp, mart ayı gibi ulaşıma açmayı hedefliyoruz.”

Şantiyedeki çalışmaları izlerken ürkütücü bir tablo vardı. Devasa vinçlerin kaldırdığı kirişler artık mart ayından itibaren kentin büyük bir trafik yükünü taşıyacaklar. Keza, sonrasında yine aynı yönden gelip İzmir ve Mudanya yoluna dönüş kolunun kirişleri monte edilecek.

Bölgedeki çalışmaların bir süre daha devam edeceğini belirtelim.

  

İstanbul’daki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yüzde 12 daha fazla trafik yüküne sahip Acemler’in böylesi kalıcı çözümlere ihtiyacı var.

Büyükşehir Belediyesi’nin de bölgedeki yükü dikkate alarak projeler geliştirdiğini görüyoruz.

Aktaş’ın bürokratlarıyla birlikte geç saatlere kadar devam eden çalışmaları izlemesi bunun bir göstergesi.

Büyükşehir müteahhitlerine yüklü ödeme

Yıllardır belediyeleri izliyoruz. Tanıdığımız çoğu belediye müteahhidi hak edişlerini tam ve zamanında alamamaktan yakınırlar.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik buhrana rağmen Bursa’da Büyükşehir Belediyesi yüklenicilerine önceki ay yüzde 77’lik hak ediş ödemesi yapıldığını öğrendik.

Bu gerçekten Büyükşehir Belediyesi tarihinde eşine az rastlanılır bir durum.

Yani, müteahhitlere gerçekleştirdikleri imalatlar için düzenledikleri hak edişlerinin yüzde 77’si ödenir hale gelmiş.

Bunun geçmişte yüzde 3-5’ler civarlarına kadar düştüğü yılları hatırlıyoruz. Yüklenicilerin, belediyelerden kestikleri faturanın KDV’sini bile alamadıkları o yılların geçmiş olması Bursa adına umut verici bir gelişme.

Bu aynı zamanda Büyükşehir’deki proje yönetiminin iyi yürütüldüğü ve mali disiplinin de sağlandığı anlamına geliyor.

Bu açıdan Başkan Alinur Aktaş ve ekibinin müteahhit ödemelerinde bu oranı yakalamaları büyük başarı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ