Demokrat Zafer

Sokağa çıkmayacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘sokak’ yanıtı geldi. Kılıçdaroğlu, “Beyefendi bizim sokağa çıkmamızı istiyor, çıkmayacağız, zorlayacak, çıkmayacağız, baskı kuracak, çıkmayacağız.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’yi takip eden muhabirlerle bir araya geldi. CHP Genel Başkanı özetle şunları söyledi:

AĞIRLIK KANAAT ÖNDERLERİ, GENÇLER

Mitinglere çok fazla ağırlık vermeyeceğiz. Ağırlığı gittiğimiz illerde kanaat önderleriyle sivil toplum kuruluşlarıyla gençlerle buluşmaya veriyoruz.

BEŞ YILLIK PROJE

Biz Türkiye’nin en verimli, istihdam yaratan ve önümüzdeki süreç içerisinde bölgesinde en güçlü ülke olabilecek pozisyonda yatırımlar yapacağız. Bununla ilgili çok güzel çalışmamız var. Projemiz var. Görselleri hazırlanıyor. Bu bizim beş yıllık projemiz olacak. Sayın Erdoğan’ı yolcu ettiğimizde yerine gelecek olan cumhurbaşkanı süratli bir şekilde bir numaralı kararnamenin de gereğini yapmak zorundadır yani devletin üst kademesindeki bütün bürokratlar istifa etmiş sayılıyor sistem öyle. O zaman siz oralara yeni isimler atayacaksınız. Bugünden her şeyin planını, programını yapıyoruz.

SORU CEVAP

SİSTEM TAKVİMİ

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması tamamlandı, takvimi belli mi?

Şu anda genel başkanlar kendi ekip arkadaşlarıyla olayı değerlendiriyorlar. Biz de kendi MYK’mızda henüz daha masaya yatırıp bir konuşmadık. Ama belli bir zaman dilimi içinde bunu gerçekleştiririz.

KURULTAY TAKVİMİ

Kurultayın tarihi ertelenecek mi?

İlk Parti Meclisinde bunu görüşeceğiz. Kararı Parti Meclisi aslında MYK alıyor ama tabii önemli bir karar olduğu için biz bunu Parti Meclisine taşımayı daha etik bulduk. Orada tartışacağız ve karar alacağız.

SOKAK TARTIŞMALARI

Cumhurbaşkanı muhalefet sokağa dökülecek dedi, 15 Temmuz anımsatması yaptı, bunu nasıl yorumladınız?

Gülümseyerek yorumladım. Tam tersine arkadaşlara taşkınlık yapmayacaksınız, sokaklara çıkmayacaksınız, büyük bir sabırla sandığı bekleyeceksiniz, dediğim gibi beyefendi hayal aleminde yaşadığı için, vay efendim sanki biz ‘sokaklara çıkın, şunu yapın, bunu yapın’ diye talimat vermişiz. Bunun basın danışmanları yok mu Allah aşkına. En azından bizim neler konuştuğumuzu kendisinin önüne koymuyorlar mı, eğer bize cevap verecekse, beni dinlemesini pek beklemem. Çünkü beni dinlediği zaman koltuğunda rahat oturamaz bunu da gayet iyi biliyorum. Ve hazmedemez, eleştiriyi hazmedemiyor. Ama hayal dünyasının dışına çıkması lazım. Hangi taşkınlık, biz tam tersine, sakin, sabırla, seçim sandığını bekleyeceksiniz, sandık gelecek, gideceksiniz, oyunuzu kullanacaksınız bir otoriter yönetimi demokratik yollarla değiştireceksiniz. Bunu gittiğimiz her yerde söylüyoruz. Ama beyefendi bizim sokağa çıkmamızı istiyor anladığım kadarıyla, çıkmayacağız. Zorlayacak, çıkmayacağız, baskı kuracak, çıkmayacağız ama gereğini yapacağız, sandıkta.

ENFLASYON YANITI

Cumhurbaşkanı’nın enflasyon köpüğünü alacağız dedi, nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu kadar zamdan sonra zamları geri mi alacaklar, hadi dolarda gerileme oldu bunu anladık, şimdi peki zamları da geri alacak mı Erdoğan, köpüğünü almak için zamları da geri alması lazım. Bunu yapabilir mi, yapacağını hiç sanmıyorum. Söylediği sadece politik bir söylem, kendi tabanını rahatlatmak için kullandığı bir cümle. Bakın Eximbank’a talimat verildi. Eximbank ihracatçıların, ithalatçıların taleplerini karşılayamaz durumda 5 gündür. Erdoğan ekonomiyi de Türkiye’yi de yönetemiyor.

ERKEN SEÇİM

HDP bir ziyarette bulunmuştu, erken seçim ile ilgili önerge talebinde bulunmuştu

HDP geldiğinde evet ‘biz bir erken seçimle ilgili önerge vereceğiz’ dedi. Verebilirler tabi sonuçta bağımsız bir siyasal parti. Biz zaman zaman nasıl önerge veriyorsak, diğer partiler nasıl önerge veriyorsa HDP’de önergesini verebilir.

Biz erken seçim isteyen her siyasi parti komisyona önergeleri versin geçmişte öyle olmuş uygulama her siyasi parti erken seçim için önergelerini versin. Komisyon başkanı bütün bu önergeleri topluyor. Ve önergeler toplandıktan sonra da kabul edilirse Genel Kurul’a iniyor. Böyle bir önerimiz oldu, onlarda bizim önerimize karşı tabii nasıl bir tavır alacaklar onu bilmiyoruz.

ERKEN SEÇİME GİTMEK ZORUNDA

Erken seçim çağrınız devam ediyor, iktidarın kendi süresinden kısarak erken seçime gitme ihtimali var mı?

Erdoğan erken seçime gitmek zorunda. Şunun için ülke yönetilemez noktaya geldi. Hazine’nin durumu malum, piyasanın durumu malum, vatandaşın durumu malum nereye kadar götürecek. Geçen her gün 84 milyon vatandaşın sırtına yeni yükler ilave ediliyor, nereye kadar götürecek bunu. Artı Hazine pek parlak değil, borçlar ödenecek, doların yükselmesi, Türkiye’nin yükümlülüklerini artırdı, faizi düşürdük diye söylediler, Merkez Bankası’nın faiz düşürmesi dışında herhangi bir faiz düşmesi olmadı, tam tersine Hazine’nin borçlanma faizi yükseldi, vatandaşın faizi yükseldi… Dolayısıyla bu süreç içinde Erdoğan’ın yapacağı en güzel şey süratle erken seçime gitmektir.

Kamu kurumlarına yapmış olduğunuz ziyaretler var, sokağa çağırdığınızı bu ziyaretlerle yorumluyorlar. Cumhurbaşkanı, Cumhur İttifakı olarak hepinizi önümüze katarız gideceğiniz yere kadar kovalarız ibaresi kullandı

Ben Milli Eğitim Bakanlığına gitmeden önce daha doğrusu Sayın Bakan’dan randevu istedim. Randevu gelmedi. Haksızlığa uğrayan öğrenciler var.
Yaklaşık 15 saat sonra ben oraya gittim. Bakan’dan randevu istedik.

Ama ben oraya gittiğimde haksızlığa uğramış bir kişinin haksızlığını ve bunun gerekçelerini Bakan’dan öğrenmek istiyorum ve randevu istiyorum. Randevu verilmiyor, en az 12 saat bekliyorum yine verilmiyor, 15. saatte oraya gidip o açıklamayı yapıyorum. Gençler adına yapıyorum. Oraya neydi, kilit mi vurulmuştu? Tabii kalabalıkta kilidi falan pek göremedim ama kilit de vurulmuş.

Aslında normalde tepkiyi göstermesi gereken biz değil, TBMM Başkanı’nın tepki göstermesi lazım. Bir milletvekili bakanlığa nasıl gidemez ya… Bu eleştiriyi hazmedememek demektir. Sen neden adaletsizliklere karşı çıkıyorsun demektir.

Öyle ‘sokağa çıkacağız, asacağız, keseceğiz’ falan yok öyle bir şey. Ama şu bir gerçek onların haklarını arayacağım. Bütün il başkanlıklarımızda hukuk birimleri bu konuda çalışıyor. İtiraz dilekçeleri hazırlandı. Bir internet sitesi oluşturuldu.

Ve diyorlar ki ‘bunlara sahip çıkmayın’, peki biz kime sahip çıkacağız, haksızlığı yapan Erdoğan’a mı sahip çıkacağız? Özetle; sokağa çıkma diye bizim kitabımızda bir şey yok. Ama haksızlığa uğrayan herkesin hakkını demokratik yollarla arayacağız.

Kapıya kilidi korumalarınız taktırdığı yönünde iddia var

Benim korumalar o kadar güçlü mü? Demek onların sözü dinleniyor, bizim haberimiz yok. Korumaları gönderelim Merkez Bankasına bir faizi indirsinler.

TANJU ÖZCAN YANITI

CHP Lideri Kılıçdaorğlu, Bolu Belediye Başkanı Özcan’ın “Cumhurbaşkanı adaylığı” sözlerine yanıt verdi.

Kılıçdaorğlu, “Herkesin aday olduğu bir ortamda Tanju Bey de ‘Ben de aday olabilirim’ diyor. 100 bin imza toplarsa o da aday olabilir” ifadelerini kullandı.

TANJU ÖZCAN NE DEMİŞTİ?

Tanju Özcan geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, “Millet İttifakı Allah korusun bir hata yaparsa, milletin gönlünde olmayan birini aday olarak gösterirse, işte ben o zaman 100 bin imzayı toplarım. Aday çıkmayı seçenek olarak önüme koyarım” demişti.

Özcan geçtiğimiz günlerde ise, “Ekmeleddin İhsanoğlu, Abdullah Gül gibi milletin sevgisini kazanamamış, milletin gönlünde taht kuramamış yanlış adaylarla seçime girmeyin. Girerseniz de ‘bu Tanju Özcan nereden çıktı kardeşim?’ demeyin” ifadelerini kullanmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ