Demokrat Zafer

AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi, halkın ucuz ekmek talebini karşılayamıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan BESAŞ Halk Ekmek’in kapasitesinin altında üretim yapması ve bayilere sınırlı sayıda ekmek göndermesi nedeniyle Bursalı yurttaşlar ucuz ekmeğe ulaşmakta zorluk yaşıyor. 

Konuya dair geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, BESAŞ ekmeğinin karneye bağlanarak bayilerde yurttaşlara kısıtlı ekmek verildiğini söylemiş, bunun üzerinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Karaca’ya tepki göstererek “Buradan size ekmek çıkmaz” demişti. Aktaş’ın sözleri üzerine Bursa’daki BESAŞ ekmek bayilerini gezen Karaca, tekrar bir açıklama yaparak yeterli sayıda ekmeğin bayilere gönderilmediğini tekrarlamıştı.

Bugün Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB) bulunan BESAŞ Halk Ekmek Fabrikası önünde açıklama yapan yapan Karaca, fabrikanın kendi kapasitesinin altında üretim yaptığını ve yurttaşların bu nedenle mağdur olduğunu tekrar dile getirdi.

1979 yılında dönemin CHP’li belediyesi tarafından kurulan BESAŞ Halk Ekmek fabrikasının Bursa’nın en büyük, Türkiye’nin ise üçüncü büyük ekmek ve ekmek ürünleri tesisi olduğunu ve kuruluş amacının Bursalılara ucuz, sağlıklı, hijyenik, ekmek ve ekmek ürünleri sunmak olduğunu söyleyen Karaca, AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu talebi karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.

Halkımız hızla yoksullaşırken ucuz ekmeğe olan talep arttı

BESAŞ’ın ekmek satarak zarar eden Türkiye’nin ender şirketlerinden biri olduğunu söyleyen Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Belediye Başkanı’nın deyimiyle 550 olan BESAŞ bayilerinde uzun kuyruklar görüyoruz. Kuyrukların sonunda ise maalesef evine ekmek götüremeyen vatandaşlarımızın dramını görüyoruz. Halkımız hızla yoksullaşırken ucuz ekmeğe olan talep de artınca, günlük üretim kapasitesinin yüzde 70-75’iyle çalışan BESAŞ bu kapasiteyi yüzde 100 arttırarak bu talebi karşılamak yerine, bugün bayilerin istediği ekmeği dahi kısıtlı olarak göndermekte, bu da BESAŞ önlerinde kargaşaya neden olmaktadır.”

Bursa hak ettiği şekilde yönetilecek

Kendisinin bizzat BESAŞ bayilerini gezerek duruma şahit olduğunu ve aslında amaçlarının siyasi rant peşinde koşmak olmadığının altını çizen Karaca, “Bizim derdimiz BESAŞ kuyruklarında ekmek alamadan evine dönen insanlarımızın o yoksulluk halidir, dramıdır. İkinci Dünya Savaşı’nın bütün zorluklarına rağmen, o zorlukları ekmek karnesi edebiyatı ile malzeme yapan AKP zihniyeti, Almanya’ya kafa tuttuğumuz, dünyaya kafa tuttuğumuz, Avrupa’nın bizi kıskandığı bir dönemde dahi uçsuz bucaksız ekmek kuyruklarına bu halkı mahkum ediyor. Bir beceriksizlik var, bir öngörüsüzlük var, vizyonsuzluk var. Bu kenti yönetemiyorlar, ilk seçimde o kuyruklarda bekleyen vatandaşlarımız bu sırayı unutmasınlar, ilk seçimde bu devran dönecek. Bursa da hak ettiği şekilde yönetilecek.” dedi.

Bayi ziyaretleri sırasında iki önemli problemle karşılaştığını ifade eden Karaca, bunlardan birincisinin bayilerde çalışan ya da işletenlerin yaşadığı sıkıntı olduğunu söyledi. Sınırlı sayıda gelen ekmeğin erken bitmesi nedeniyle bayi işletmecilerinin müşterilerle karşı karşıya geldiğini söyleyen Karaca, işletmecilerin durum karşısında üzüntü yaşadıklarını ve duruma tepki gösterdiklerini ifade etti.

Yurttaşlar evlerine götürecek ekmeği bulamıyor

Yurttaşların da günün erken saatlerinde henüz ekmek gelmeden ucuz ekmek almak için sıraya girdiğini söyleyen Karaca, “Benim bizzat gidip gördüğüm yerlerde ise insanlar sırada beklediler. Hatta sonlara doğru kalanlara ekmek kalmadı. O insanlarla da konuştum. Dediler ki, ‘Ekmek bulamıyoruz, artık yarına kadar ne yapacağımızı bilmiyoruz.’ ve elleri boş olarak evlerine döndüler.” dedi.

BESAŞ’ın kendi web sitesinde yayınlanan verilere göre günlük ekmek üretim kapasitesinin 360 bin olduğunu açıklayan Karaca, “Fakat Belediye Başkanı’nın verdiği rakamla biz anlıyoruz ki bu rakam 250-260 bin civarında. Yani kapasitenin bile yüzde 70-75’iyle çalışılıyor. Biz, piyasadaki tüm ekmek ihtiyacını BESAŞ üretsin, fırıncı esnafımız zor durumda kalsın demiyoruz. Ama BESAŞ kapasitesini tam olarak kullanabilirse bu sorun ciddi ölçüde çözülecektir. Yetkililer de bu noktada daha duyarlı olmaya çağırıyorum.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ